22 Haziran 2006 Perşembe

Samsun'da Jeotermal Sahalar



Havza Kaplıcaları :
İlde jeotermal kaynaklar ağırlıklı olarak Havza İlçesinde yer almaktadır. Havza'da turizm faaliyetlerinin büyük bir bölümü termal turizme dayanmaktadır, kaplıcalar yaklaşık 2000 yıldan beri kullanılan tarihi sağlık tesisleridir. Şifalı suları bulunan ilçeye eski çağlardan beri bazı hastalıkların tedavisinde yaradığı için çevreden hatta bütün Anadolu'dan çok sayıda insan gelmektedir. Diğer bir deyişle Havza'da daha çok sağlık, dinlenme ve temizliğe dayalı turizm söz konusudur. Havza'nın içerisinde Samsun-Ankara yoluna yaklaşık 1 km. uzaklıkta bir tepenin eteğinde beş kaplıca bulunmaktadır. Bu kaplıcaların üçü eski tarihlerde yapılmış; Aslanağzı - Kızgözü; Şifa ve maarif hamamları; diğer iki tanesi ise MTA'nın araştırmaları sonucu 1986 yılında bulunan ve çıkarılan sıcak suyun değerlendirilmesi amacıyla sonradan yapılmış modern Türk Hamamı, Lokman hekim Hamamıdır.

Havza kaplıcalarının şifalı suları; çeşitli romatizma, kırıkçıkık, sekelleri ve mevzi ağrıları, sinir, mide, bağırsak, metabolizma, kansızlık gibi hastalıklara iyileştirici etki yapmaktadır. Havza kaplıcaları Turizm Bakanlığı tarafından Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. 56°C sıcaklığa ve günde 10.080 kişi banyo kapasitesine sahiptir. (56°C kaynak çıkış sıcaklığıdır)

Milli Mücadele yıllarında Atatürk Havza'ya geldiğinde, şifalı kaplıcalardan faydalanma fırsatı da bulmuştur. İmaret mahallesi hamam sokağında Büyük Hamam, Küçük hamam ve Maarif hamamı gibi tarihi hamamların yanında 1986 yılından sonra yapılmış hamamlar şunlardır; Modern Türk Hamamı: 1986 yılından sonra Havza belediyesi tarafından yapılan hamamlardan birisidir. Lokman Hekim Hamamı: Maarif hamamının 50 m. ilerisinde inşa edilmiştir. 100 kişilik umumi bölümünden hariç 10 özel banyosu vardır.

Bu hamamların dışında Belediye tarafından yaptırılmış umumi bölümleri olmayıp, özel banyoları olan termal oteller, moteller de vardır.

Yaklaşık 2.000 yıldan beri kullanılan tarihi sağlık tesisleridir. Yakın geçmişe kadar 1.6 lt/sn Kadar olan kaynk debisi MTA ‘nın çalışmaları ile 50 lt/sn. ‘ye kadar ulaşmış ancak daha sonra bu debi 20 lt/sn.’ye düşmüştür.

Ladik Hamamayağı Kaplıcaları:
Samsun’a 75 havza’ya 15 Km. uzaklıkta yeralan kaplıca, Ladik İlçe merkezinin 13 Km. kuzeyinde bulunmaktadır. Oldukça eski bir tarihe ve kullanıma sahip olan hamamayağı kaplıcalarının debisi fazla değildir. Su bir vadinin tabanından ve hemen yanındaki taşlık tepenin altından gelmektedir. Su sıcaklığı 35 °C’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder