11 Haziran 2006 Pazar

İbrahim ERİŞ



1944 Samsun Bafra  doğumlu. ODTÜ Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra ABD’de master ve doktora yapan Eriş, Brezilyalı bir bayanla evlenir, ardından Sao Paulo’ya yerleşir. Brezilya'da ilk önce üniversite öğretim üyeliği yapmaya başladı. Ardından Planlama Bakan Danışmanlığı, Bakanlıklararası Vergi Reform Komisyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulunan Eriş, 1991-1992 yıllarında 2 yıl süreyle Brezilya Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürüttü. Eriş, 1989 yılından bu yana bazı önemli mali ve ticari şirketlerine danışmanlık görevlerini sürdürüyor.

İbrahim Eriş, 1970’li yıllarda askerlik görevini yapmadığı için Türkiye vatandaşlığından çıkarılmış. 1995’te Brezilya’yı ziyaret eden Süleyman Demirel “Bize İbrahim’ler lazım.” diyerek Eriş’in yeniden Türkiye vatandaşı olmasını sağlamış. İbrahim Eriş, 2000 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden vatandaşlık hakkını kazanmıştır. Eriş, hem Brezilya hem Türkiye vatandaşıdır.

"Brezilya'da enflasyonla mücadele ederken toplam 4 Cumhurbaşkanı ve sayamayacağım kadar Maliye Bakanı değişti. Sokakta gördüğünüz iki kişiden biri ise mutlaka Merkez Bankası Başkanlığı yapmıştır’’ açıklamasıyla toplantıya katılanları güldürdü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder