28 Haziran 2006 Çarşamba

Leylek Mahallesi Turizme Açılıyor



Kuş cenneti olarak bilinen Kızılırmak deltasında, leylekler adeta bir mahalle oluşturuyor. Her ağaçta bir veya birkaç leylek yuvası var. Hatta bir bina gibi altlı üstlü leylek yuvaları dahi görmek mümkün. Şimdi bu uluslararası öneme sahip alanın turizme açılması planlanıyor.



Cahit AKYOL
Türkiye’nin önemli sulak alanlarından olan ve "kuş cenneti" olarak bilinen Kızılırmak deltasında leyleklerin toplu olarak barındıkları Doğanca beldesindeki ağaçlık alan turizme kazandırılıyor.


Samsun Turizm ve Kültür İl Müdürü Yüksel Ünal, Kızılırmak deltasında Bafra ilçesine bağlı Doğanca beldesindeki şahsa ait beş dönüm ormanlık alanda toplu olarak barınan çok sayıda leyleğin turizm açısından büyük önem taşıdığını, alanın turizm açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.


Ünal "Leylekler bu alanda toplu halde yaşıyor. Her ağaçta bir veya birkaç leylek yuvası var. Hatta bir bina gibi altlı üstlü leylek yuvaları dahi görmek olası. Leylekler burada adeta bir mahalle oluşturmuş. Kışın göç ediyor, ilkbaharın gelmesiyle de tekrar buraya geliyorlar. Beş dönümlük ağaçlık alanda yaklaşık 60 tane leylek barınıyor" diyor.


Leyleklerin konakladığı alanı tanıtmak için çalışma başlattıklarını belirten Ünal, Samsun’un turizm aktiviteleriyle ilgili hazırlanacak broşür, katalog, afiş, CD gibi tanıtıcı materyallerde bu yörenin görüntülerine de yer verileceğini ifade ediyor. Deltaya düzenlenen gezilerde turistlerin bu yöreye yönlendirilmesi planlanıyor. Ünal, yörenin ilgi çekeceğinden emin.


Samsun’un Bafra ilçesi sınırlarında yer alan, Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak deltası, Türkiye’nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. İrili-ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlıkları, çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye’nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor. Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder