13 Haziran 2006 Salı

Kültür ve Tabiat Varlıkları-Ladik



TARİHÇE

Kasabanın Amasya’da hüküm süren Mitridat Fileopator’un (V.Mitridat) eşi Laodike tarafından kurulduğu bilinmektedir. Kocasını öldürten Laodike Stefan (Ladik gölü) kenarına  bir başkent inşa  ettirip oğlu  VI.. Mitridatla birlikte burayı idare ettiği kaynaklardan anlaşılmaktadır. M.Ö. l20-111 yıllarında kurulan şehir Ladik adıyla bugüne gelmiştir. Selçuklular döneminde önemli bir merkez olmuştur.

Ladik Kasabası Selçuklu Sultanı Mesud tarafından imar edilerek yenilettirilmiş, idaresi de Kızoğullarına verilmiştir. Daha sonra Kubadoğullarının idaresinde kalan bu kasaba; Amasya’nın Osmanlı Saltanatı himayesine girince Osmanlı Beldesi haline gelmiştir. Osmanlılar zamanında Çelebi Sultan Mehmed ile bunun şehzadeleri Sultan 2. Beyazıd’ın ve bunların şehzadelerinin Valilikleri sırasında yazlık saray Ladik Kasabasında bulunuyordu. Bundan dolayı, Ladik Kasabası tarihte çok meşhur olmuş  ve bir çok ünlü devlet adamı yetiştirmiştir. Aynı zamanda tarihte önemli yeri olan 4 sülalesi mevcuttur. Bunlardan birincisi: Danışmend ve Selçuklu Emirlerinden Doğanlı Selvi sülalesi, ikincisi: Kubad sülalesidir. Üçüncüsü: Yeni Bey sülalesidir ki Yeni Bey; Sultan Mehmed’in emirlerindendir. Dördüncü sülalesi ise: Seyyid Ahmet Kebir-i Rufai Hazretlerinin sülalesidir.                      
                      
 KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI

HÖYÜK VE DÜZ YERLEŞMELER:
Dedealtı Tepesi:  Başlamış köyündedir. İlk Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı

Kale Tepe:  Karaabdal Köyündedir. İlk Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Demir Çağı
İnkaya :  Başlamış köyündedir. Düz yerleşme olup, İlk Tunç Çağı  özelliği vermektedir.

Tombul Tepe :  Hamit Köyündedir. İlk Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı

Kilise Tepe:  Cüce Köyündedir. İlk Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma, Geç Antik Çağ.

Kümbettepe : Büyükkızoğlu köyündedir. İlk Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Demir Çağı.      

Devşerkaya Tepesi : Aşağı Gölyazı köyündedir. 

Köyiçitepesi :  Mahmuzoğlu köyündedir . İlk Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma, Geç Antik Çağ.

Salur veya Yük Tepe: Salur köyündedir. İlk Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma, Geç Antik Çağ.

Sarıgazel Tepesi :  Sarıgazel (Kızılsini) köyündedir. İl Tunç Çağı  II. bin-I. bin

Destemen  Tepe:  Boğaz köydedir. İlk Tunç Çağı

Kurban Höyük:  Kabacagöz Köyündedir. İlk Tunç Çağı.

Ağcı Tepe:   Hasırcı Köyündedir. Kalkolitik Çağ

TÜMÜLÜSLER  :
Dökme Tepe:  Alayurt köyündedir.

Tombul Tepe:  Hamit köyünün batısındaki Tombul tepe höyüğü üzerindedir.

KAYA MEZARI: Başlamış köyünün batısında İnkaya düz yerleşmesi yanında 4 adet kaya mezarı vardır.

ASKERİ YAPILAR   :
LADİK  KALESİ :  Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Ladik’in güney batısında olduğu belirtilen kaleden günümüze çok az kalıntı gelmiştir. Kanal ve benzeri çalışmalarda kale duvarları yer yer görülmektedir. Kalenin olduğu bölgede Amisos şehir sikkelerine ve Bizans dönemi sikkelerine rastlandığı, kalenin doğu taraflarında ise mızrak uçları bulunduğu belirtilmektedir.


DİNİ VE KÜLTÜREL YAPILAR


AVCI SULTAN MEHMET CAMİİ: Sultan IV. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 1943 depreminde yıkılan camiye 1956 yılında aynı temeller üzerine yeniden inşa edilmiştir.

BÜLBÜL HATUN CAMİİ:  II. Beyazıd’ın annesi Bülbül Hatun tarafından yaptırılmıştır. 1943 depreminde yıkılan cami 1966 yılında aynı temeller üzerine, orijinaline uygun olarak yaptırılmıştır.

CUMA CAMİİ (DAVUT PAŞA CAMİİ) : Melihşah Gazinin kumandanları tarafından kiliseden çevrilerek yapıldığı, bugünkü şekli ne ise cumhuriyet döneminde aldığı bilinmektedir.

ŞEYH SEYYİD AHMED-İ KEBİR TÜRBESİ ve ZİYARETGAHI: Orhan Gazi dönemi şeyhlerinden olduğu söylenilen Seyyid Ahmed-i Kebir-in türbesinin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Mezarlık içerisindeki türbe, kesme taş ve tuğla malzemelidir. Kare planlı sivri çatılıdır. İçinde 7 adet sanduka mevcuttur. Önde iki ahşap sütunlu sundurma vardır. Saçaklar ahşap malzemeli olup iç kısmı sıvalıdır. Giriş basık kemerli sade ahşap kapılıdır. Kemerin üstünde kitabesi vardır. Taş-tuğla karışımı örgü sistemi ve mimari üslubu beylikler dönemi özelliğindendir. Erkek çocuğu veya hiç çocuğu olmayanların sık sık ziyaret ettiği bir mekandır.

DİKİLİ TAŞ TÜRBESİ :  Selçuklular döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Ancak bu güne kadar pek çok tamir gördüğü için geçmişi ile ilgili bilgi bulunamamıştır. İçinde iki adet sanduka mevcuttur. Çocuğu olmayanların ziyaret ettiği mekanlar arasındadır.     

SUNULLAH PAŞA TÜRBESİ: 1200 Yıllarında Selçuklu kumandanlarından Ladikli Sunullah Paşa adına yaptırılmış olup içinde bir adet mezar mevcuttur. Klasik Selçuklu türbeleri özelliği gösterip çokken gövdelidir, ve taş malzemelidir. Kubbeye geçiş sekizgen kasnakta sağlanıp üst örtü yıkılmış, sonradan yenilenmiştir. Halen ziyarete kapalıdır.

KARAABDAL TÜRBESİ VE ZİYARETGAHI: Karaabdal köyünde olup eski durumu hakkında herhangi bir bilgiye rastlanamamıştır. Türbe içinde iki sanduka bulunmaktadır. Karaabdal zatının Seyyid Ahmed-i Kebir Hazretlerinin kardeşi olduğu söylenmektedir. Akli dengesi bozuk olanlar götürülür, dua edilir ve kurban kesilir.

GÜLABDAL TÜRBESİ VE ZİYARETGAHI: Hamit köyünde bulunan türbenin içinde iki sanduka bulunmakta olup geçmişi hakkında herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. Gülabdal’ın Seyyid Ahmed-i Kebir hazretlerinin kardeşi olduğu söylenmektedir.

SİVİL YAPILAR


HAMAMAYAĞI  KAPLICASI: Ladik’e 10 km. mesafede olup kaplıcanın suyu ortalama 35( sıcaklığa sahip olup cüzam, yorgunluk, romatizma, zafiyet  ve açık yaralar gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Kaplıcaya gidenler zaman zaman Ladik’e 7. km. mesafede olan ve içinde çeşitli balıkların olduğu Ladik gölünü de ziyaret edip, çevresinde piknik yaparlar. İki ayrı havuza ve bir konaklama yeri de bulunan kaplıca aynı zamanda güzel bir mesire yeridir.

ESKİ HAMAM: İlçe merkezinde olup II. Beyazıd’ın annesi tarafından yapıldığı söylenmektedir. Ancak kesin bir kayda rastlanmamıştır. Harap olduğundan kullanılamamaktadır.

SAAT KULESİ: Bahşi Mahallesinde bulunan saat kulesi  Geç Osmanlı eserlerinden olup, merdivenlerle çıkılan üç katlı platform üzerinde yer almaktadır. Yüksekliği 13-14 m. olup, kırmızı renkli düzgün kesme taştan, çokgen kaideli, silindir gövdeli bir yapıya sahiptir. 1889 yılında Kaymakam Reşit Bey tarafından yaptırılan Kule 1943 yılı depreminde yıkılmış, daha sonra aslına uygun olarak restore edilmiştir. Özelliğini koruyan ender eserlerdendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder