20 Haziran 2006 Salı

Samsun Eğitim Tarihi



Cumhuriyet Öncesi Eğitim
19 Mayıs 1919 tarihinde milli kurtuluş hareketini başlatan Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim alanında yaptığı ilk büyük çalışma 15 Temmuz 1921'de Ankara'da yapılan "Maarif Kongresi"dir. Bu kongreye başkanlık eden Atatürk, öğretmenleri "gelecekteki kurtuluşumuzun saygıdeğer öncüleri" olarak tarif etmiştir.

1920 yılında kurulan TBMM'nin ilk vekâletlerinden biri Maarif Vekaleti'dir.

Osmanlı devletinin fiilen çökmeye başladığı 20. Asır başlarında eğitim de büyük ölçüde bitme noktasına gelmişti. Bu dönemde Samsun'da yeni bir okul açılmamıştır. İlk idadi binası, önce Darü'l Eytam (Yetimler Okulu) olarak kullanılmış, 1925-26 öğretim yılında liseye bırakılmıştır. Samsun uzun yıllar Hıristiyan okullarının Anadolu'daki merkezi durumundaydı. Osmanlı'nın son dönemlerinde ve bu geçiş döneminde okulların bir kısmı varlığını sürdürmüş, Tevhidi Tedrisat ve karşılıklı yapılan "mübadele"lerden sonra bu okullar kapanmıştır.

1922 yılında açılan "İstiklal Numune Mektebi" Papaz okulunun mistik tesirinden çocukları kurtarmak için açılmıştı. 1912 yılında açılan Ticaret Lisesi, 1914 yılında "Sultani"ye dönüştürülmüştü.

Samsun'da açılan ilk lise, bugün Atatürk Anadolu Lisesi adıyla anılan okulda açılmıştır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

1 Nisan 1975 tarihinde çıkan Yasa ile 3 fakülteden oluşmak üzere kurulan Ondokuz Mayıs Üniversitesi bugün; 4 il ve 5 ilçemizde 9 fakülte, 13 yüksekokul ve 3 enstitüsü ile eğitim ve öğretimini sürdürür düzeye ulaşmıştır.

900 yataklık kapasiteli, modern tıbbın gerektirdiği her türlü tanı ve tedavi imkanlarına sahip Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi hizmet vermektedir.

Öğrencilerimize istekleri ve becerileri yönünde spor yapma imkânı veren kapalı ve açık sahalarının artırılması, mevcutların korunması ve iyileştirilmesi çabaları sürmektedir. 9 branşta spor yapan öğrencilerin üniversitelerarası grup maçlarında ve Türkiye Şampiyonalarında kazandıkları başarıların giderek artması ve sporcularımız arasından Türkiye hatta dünya şampiyonlarının çıkması gurur vesilesi olmaktadır. Aynı şekilde öğrencilerin müzik, tiyatro, güzel sanatlar dallarında yeteneklerini geliştirmeleri ve sergilemeleri yönünden her türlü destek verilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder