22 Haziran 2006 Perşembe

Pide de Samsun Acıbadem

Pide de Samsun
Acıbadem Caddesi No:143/1 ACIBADEM / İSTANBUL    Tel: (0216) 3263000-3251455 Fax:(0216) 3396553


Pide de Samsun adında iddialı bir mekan ismi duyduk, merak ettik ve kendimizi Acıbadem caddesi üzerinde çok şık bir restoranda bulduk. İlk duyuşta Fransızca bir isim olduğunu zannettiğimiz Pide de Samsun çocukluklarında Samsun'da aynı lisede (Samsun 19 Mayıs Lisesi) okumuş arkadaşlar tarafından kurulmuş. Pide de Samsun isminin özelliği de iddia taşımasıymış. “Pidelerin pidesi Samsun pidesi” diyorlar yani...


Üç yıldır Acıbadem'de hizmet veren Pide de Samsun pideleri ile olduğu kadar, huzur veren dekorasyonu ve güler yüzlü servisi ile de iddialı.

Pide Salonu değil Restoran
İçeriye girdiğimizde, bir otel lobisi itinasıyla dekore edilmiş, ahşap ağırlıklı dekoru ile modernliği ve gelenekselliği bir arada tutmayı sağlamış bir dekorasyonla karşılaşıyoruz. Duvarlarda restorana özel yapılmış olduğu belli olan pastel çalışmalar ile 1950 li yıllara ait siyah beyaz Samsun fotoğraflarına rastlıyoruz. O meşhur ve muhteşem Samsun pidesinin hazırlandığı odun fırını tablo gibi karşımızda duruyor. Personel, şık ve restorana has kostümleri içinde güler yüzlü hizmetleriyle ışık saçıyorlar.

Kurufasulyeli ve Günahkar Pide
Güzel pide kokularına dayanamayıp, siparişlerimizi vermek için mönü istiyoruz. Karşımıza gelen kırk iki çeşitlik mönü karar vermemizi oldukça zorlaştırsa da siparişlerimizi veriyoruz. Kendilerine özgü pide isimleri yaratmışlar. Son ve çok beğenilen ürünleri ise Kurufasulyeli Pide. Toprak güveç yerine pide hamuru içinde pişen kurufasulye tüm lezzetini hamurla harman etmiş. Aynı zamanda hem kurufasulye, hem de pide lezzetini tatmak büyük bir ayrıcalık.

Günahkar adındaki diğer bir pide ise, içeriğinde bulunan kaşar peyniri, sucuk, pastırma, kavurma ve yumurtası ile üç öğünlük doyum sağlayan bir ziyafet neredeyse. Diğer değişik ürünler ise; Ustanın Spesiyali, Cengaver, Hünkar ve Osmanlı. Ayrıca vejetaryenler ve diyet yapanlar için de pide çeşitleri düşünülmüş.

Mönüde ayrıca, günün çorbası, güveçte kurufasulye ve zengin salata çeşidi ile Pide de Samsun'a özgü Havuç Tatlısı, Kaymaklı Ekmek Kadayıfı ve Fırın Sütlaç' da yer almakta.

Samsun Pidesi'nin özelliği, ince ve gevrek hamuru ve düşük yağ oranı ile hazmı kolay farklı bir lezzet olmasıymış. Bu özelliği ile de, farklı yemek alışkanlıkları olanlara da pide yeme keyfini sunarak tercih nedeni oluyor.”

Samsun'daki lezzet
Müşterilerinin de söylediği kadarıyla Pide de Samsun, Samsun'daki lezzeti İstanbul'a aynen taşımış. Bunda Pide de Samsun'un kurucularının çocukluklarındaki Samsun Pidesi'nin lezzetini İstanbul'a taşıma inadı da etkili olmuş. 2003 yılının ilk aylarında bir araya gelip marka ve logo tescillerini yaptıktan sonra Pide de Samsun ismi ile hizmet vermeye karar vermişler. Öncelikli hedefleri, adını koydukları Pide de Samsun'u marka haline getirmek olmuş . Pidenin İtalyan kardeşi Pizza nasıl dünyaya kendini duyurmuşsa, Samsun Pide'si de duyuracaktır diyorlar.

İtalyanlar Pide'yi Pizza yaptı
İki asır kadar önce Karadeniz'le ticaret ilişkisinde olan Ceneviz'liler pideyi beğenip yapımını öğrenmişler ve İtalya' ya taşımışlar. Kendilerine uyarladıkları pideye “pizza” (okunuşu pidza) adını koymuşlar. Yapım şekline baktığımızda ufak ayrıntılar dışında bu iki ürünün kardeş olduğu çok net görünüyor. Aradan geçen yıllar sonrasında pizza tüm dünyada tanınan bir İtalyan yiyeceği olarak nam yaparken, pidemiz kendi ülkesinde dahi ne yazık ki, tam anlamıyla bir kimlik sahibi olamamış. Birçok yemek çeşidimizi de İtalyan ve Yunanlılar' a kaptırmışız.

Rakip Pizza
Rakip olarak pidecileri hiçbir zaman görmemişler. Pizza üreticilerini rakip seçmişler kendilerine. Pidenin geleneksel Türk damak zevkine hitap etmesi en güçlü avantajları. Fiyatları ise pizza kadar pahalı olmamakla beraber, doyuruculuğu tartışılmaz derece güçlü. Kalite, iyi hizmet, güler yüz ve temizliğe önem veren Pide de Samsun her geçen gün pideyi sağlam bir zemine taşımak için çalışmaya devam ediyor. Biz ise bu nefis ziyafet sonrası, bir sonraki gelişimizin planlarını yapmakla meşgulüz şimdi. Teşekkürler Pide de Samsun ailesi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder