20 Haziran 2006 Salı

İsmail BİRATEŞ



1963 yılında Samsun'da doğdu. Müziğe lise yıllarında Taner Çağlayan yönetimindeki Samsun Mûsikî Cemiyeti'nde başladı. Cavit Ersoy'dan ud ve nazariyat dersleri aldı. Mimarlık Fakültesi'ndeki öğrencilik yıllarında Prof. Yavuz Aksoy yönetimindeki Yıldız Üniversitesi Klasik Türk Müziği Korosu'nun çalışmalarına katıldı. Çeşitli konserlerde Safiye Ayla'ya udu ile eşlik etti.

İlk bestesini 1982 yılında yaptı. Sözleri de kendisine ait olan "Yıllarca bekledim benim olmanı" isimli muhayyerkürdi makamındaki bu şarkı, ilk defa 1986 yılında bir radyo programında İstanbul Radyosu sanatçılarından oluşan koro tarafından seslendirildi ve canlı olarak yayınlandı. Daha sonra Mustafa Sağyaşar tarafından banta okundu.

1987 yılında "Her güzeli Leyla sanıp sevdalara daldı gönül" isimli mahur makamındaki şarkıyla katıldığı TRT-TÜTAV (Türk Tanıtma Vakfı) işbirliği ile düzenlenen beste yarışmasında mansiyon kazandı. Yarışma finalinde bu şarkıyı Ayşegül Durukan seslendirdi. 1988 yılında TRT-1 televizyonunda yayınlanan yeni besteler programına konuk besteci olarak katıldı.

Mimarlık mesleğinin yanında müzik çalışmalarını beste ağırlıklı olarak sürdürmektedir. Bestecilik konusunda başta hocası Cavit Ersoy olmak üzere, Mustafa Sağyaşar, Yavuz Aksoy, Orhan Gencebay ve Turhan Taşan’ın teşvik ve desteğini görmüştür.

Bestelerinden bazılar şunlardır:
• Mahur Şarkı / Güfte: Mustafa Töngemen
“Her güzeli Leyla sanıp sevdalara daldı gönül” (TRT Repertuarında)
• Mahur Şarkı / Güfte: Cemal Safi
“Yar! gittin gideli bana atılan taşlar seni sordu, nerdesin diye” (TRT Repertuarında)
• Kürdilihicazkar Şarkı / Güfte: Levent Pektaş
“Göğsüne taktığın çiçek olsaydım” (TRT Repertuarında)
• Muhayyerkürdi Şarkı / Güfte: Mustafa Nafiz Irmak
“Gözlerim, gözlerinin üstüne düşsün, yansın” (TRT Repertuarında)
• Muhayyerkürdi Şarkı / Güfte: İsmail Birateş
“Yıllarca bekledim benim olmanı” (TRT Repertuarında)
• Muhayyerkürdi Şarkı / Güfte: Mustafa Töngemen
“Gel, sevgili gibi otur yanıma” (TRT Repertuarında)
• Muhayyerkürdi Şarkı / Güfte: Hamdi Tunçer
“Yıllar kanatlanmış, aylar uçuyor” (TRT Repertuarında)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder