13 Haziran 2006 Salı

Kültür ve Tabiat Varlıkları-Salıpazarı


TARİHÇESİ
I. Dünya Savaşından önce yörede Türk köylerinin yanında Rum, Ermeni ve Gürcülerin yaşadığı, I. Dünya Savaşında özellikle Rum ve Ermeni Çeteleriyle Türk halkı arasında çatışmaların çıktığı, ancak Türk halkının mücadelesi sonucunda Rum ve Ermenilerin yenilmeleri ve Türk halkına ihanetlerini anladıklarından bu bölgeyi terk ettikleri bilinmektedir.

Terme ve Çarşamba ilçelerinden ayrılan Alanyakın, Düzköy ve Bereket köylerinin birleşmesiyle 1973 yılında Belediye, 1988 yıllarında da ilçe olmuştur.

DİNİ VE KÜLTÜREL YAPILAR

Salıpazarı ilçesinde sanat değeri olan yapılar yoktur. Merkezdeki camiler cumhuriyet dönemi yapılarıdır.

Çatak Ahmet Ağa köyünde “Gökçeli mahallesi” 105 senelik bir cami, Yeşilköyü, Kayadibi, Kızılot köylerinde de yine tarihi çok eski olan (300-400) ahşap camiler bulunmaktadır.
İlçede Evliya olduğu kabul edilen ve halk tarafından saygı gösterilen Samzama Kadem ve Topal Hacı Türbeleri bulunmaktadır.

İlçenin Gökçeli mahallesinde 500 yıllık olduğu tahmin edilen bir değirmen vardır. Kesme taştan yapılmış olan kemeri halen sağlamdır. Bugün yine un değirmeni olarak faaliyetini sürdürmektedir.




 Garpu Kale : Konakören ve Kuşçuağız köyleri hududunda Karpu kale adıyla bilinen, Garfu yada Gerfu olarak ta anılır. M.Ö. 7. yy.a ait olduğu ileri sürülen kale bir rivayete göre Amazonlara ait olduğu söylenmektedir. Önemli bir mimari kalıntı yoktur, kapı ve merdiven izleri ile ilgili taş örgüye benzetilen bir kısım vardır. Giriş kapısı kayadan oyularak, merdivenler ise kayaların yontulması suretiyle yapılmıştır.

Bir de Eğrikale (Çıngırdaklı Kale) söylentisi vardır. Salıpazarı ilçesinin Kırgıl köyündeki kale, inanışa göre kul yapısı değildir. Bunu Nuh Peygamber zamanında gemilerin bağlanması için Tanrı yapmıştır. İlk kar buraya yağar, üstüne duman çökerse havanın bozacağına inanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder