6 Mayıs 2006 Cumartesi

Türk Dünyası ve Kardeş Ülkeler Kitabı



Türk Dünyası ve Kardaş Ülkeler Edebiyatı kitabının Türk Cumhuriyetleri’ndeki değişik üniversitelerden sonra Japonya’da da Tokyo Üniversitesi’nde kaynak eser olarak okutulduğu bildirildi.

Azerbaycanlı Prof. Dr. Maarife Hacıyeva, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Köktürk ve Samsunlu Şair Yazar Kerim Sarılar tarafından yazılıp Samsun’da 1997 yılında basımı gerçekleştirilen Türk Dünyası ve Kardaş Ülkeler Edebiyatı kitabının Tokyo Üniversitesi’nde öğrencilere kaynak eser olarak okutulmaya başlandığını kaydeden Kerim Sarılar, “Kitabımız Türk Dünyası’nda zaten okutuluyordu. Japonya Tokyo Üniversitesi’nin de eserimizi kaynak olarak kullanması sevindiricidir” dedi.  Kitapta, Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri’nden edebiyat örnekleri verildiğini, Türk tarihinde adı geçen Ahmet Yesevi gibi gönül dostlarının yanı sıra, liderler, şairler, yazarlar hakkında bilgi verildiğini ve insanların hak din olan İslamiyet’e davet edildiğini dile getiren Kerim Sarılar, “Biz diğer yazar dostlarımızla birlikte yazdığımız kitapla bir birlik oluşturduk. Kitabımız dünyanın değişik ülkelerindeki üniversitelerde okutulmaktadır. İnsanları İslam’a davet ediyoruz” diye konuştu.

Kitabın 1. bölümünde Türk toplulukları hakkında genel bilgi, Kuzey Kafkasya’daki etnik gruplar ve edebiyatları, Ruslar’ın Kafkaslar’ı işgali, Azerbaycan, Özbek, Türkmen, Kırgız, Kazak, Irak, Gagoğuz, Tatar, Sibirya, Başkurt, Uygur Türkleri’nin edebiyatı yer alıyor. 2. bölümde ise Türkiye dışındaki Türk toplulukları olan Azerbaycan, Karaçay, Özbek, Türkmen, Gagoğuz, Tatar, Uygur, Kırgız, Kumuk ve Kazak edebiyatından örnekler sunuluyor.

Türk Dünyası ve Kardaş Ülkeler Edebiyatı eserinde yer alan Kerim Sarılar’ın “Ey kitabım” başlıklı şiiri ise şöyle:

“Ey Kuran’ım
Cennet yolum, kitabım
Hak, hakikat beyanım
Yaratanın nuruyla
Ardınca yürüyorum
Mutlu refah yaşamak
Ve gülmek istiyorum.
Sen kutsal
Umut dergahı
Ben ise bir kul çaresiz
Hakk’a karşı durandan ahı
Almakta Mevlam değildir aciz.
Ey Kuran’ım
Gün ışığım, nurlu yolum
Hakk’ka inanıyor
Ve sığınıyorum
Hayatta her nefeste
Mevlam için yaşamak
Ve gülmek istiyorum.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder