19 Mayıs 2006 Cuma

İtalyanlara Samsun Pidesi


PİDEYİ franchising sistemine sokan Çarşambalı Kadir Funda Kayhan, Ankara ve Antalya’daki başarısından sonra İstanbul’a 35 şubelik hedefle adım attı. Kayhan’ın ‘Sampi’si yakında Ataköy’de 40 çeşit pide için fırını yakıyor. Kayhan, ‘Hedefim pizzacı İtalyan’a Samsun Pidesi yedirmek’ dedi.

SAMSUN Çarşambalı Kadir Funda Kayhan, Sampi Pide zincirini büyütüyor. 1990’larda hızlı büyüyen Sampi’nin ekonomik krizlerde küçüldüğünü anlatan Kayhan, şimdi yeni bir stratejiyle büyük hedefler koydu. Pideyi franchising sistemine sokan Kadir Funda Kayhan, Ankara’da 5, Antalya’da 1 şubesi olan Sampi’nin ilk İstanbul şubesini yakında Ataköy’de açıyor.

İSTANBUL’DA 35 SAMPİ:
Hedef; İstanbul’da 2 yılda 35 tane Sampi açmak, ardından da yurt dışına franchising vermek. Kayhan şöyle başlıyor anlatmaya: ‘Benim dedem yüzbaşıydı, babam da Çarşamba’nın önde gelen eşrafından. Samsun’da 1970’lerde çok aktif girişimcilerdik. Samsun Fuarı’nda o günkü şartlarda kapalı devre TV yayını bile yapıyorduk, bir de yerel gazete çıkarıyorduk.’

SAMSUNLU PİZZA YEMEDİ:
Samsun’da bir dönem kafe işlettiğini de belirten Kadir Funda Kayhan, sonra Pizza furyasına özendiğini ve Samsun’da pizzacı açtığını da söylüyor. Kayhan, ‘Pizzacı açtım ama Samsunlu hemşehrilerim hiç rağbet göstermedi, iş yürümedi. Sonra Ankara’da Samsun pidesi yapınca bu iş öyle tuttu ki kendime hedef koydum; Samsunlu Pizza yemedi ama ben İtalyanlara Samsun pidesi yedireceğim’ diyor. Kadir Funda Kayhan, şöyle devam ediyor anlatmaya:

PİDE TESADÜFEN TUTTU:
‘Bizim Samsun pidesi-Sampi macerası 1988’de Ankara’da başladı. Orada bir kafe devir almıştım ve bu devirle birlikte bir de fırın kaldı. Biz aile fertleri olarak bu fırını kendimiz için ara sıra ‘Samsun pidesi’ (Çarşamba usulü) yapıp yiyorduk. Bazen de kafedeki müşterilerimize ikram ediyorduk. Biz böyle kendimize yaparken bir de baktık ki pidemiz büyük rağbet görüyor. 10 tane 20 tane siparişler, önce Ankara’daki Samsunlu bürokratlar, sonra siyasiler bizi Samsun pidesinin merkezi bellediler. Bir anda pide işimiz büyümeye başladı.’

MARKA VE FRANCHISING:
1990’larda Ankara’da ‘Sampi’ye yönelik büyük teveccüh, Kadir Funda Kayhan’ı markalaşma ve şubeleşme konusunda motive eder. Kayhan şöyle devam ediyor: ‘Ankara’da Samsun pidesi yemek isteyen herkes bize gelmeye başladı. Biz de dükkanların sayısını artırmaya başladık. Franchising konusunu inceledik ve bu yöntemle kısa sürede 9 şubeye çıktık. Ancak sonra malum ekonomik krizler başladı ve 5 dükkana kadar geriledik. Bu arada 1 tane de Antalya’da şube açtık. Sistemimizi bilimsel çalışır şekilde kurduk. Bir üretim merkezi oluşturduk ve orada bütün Sampi’lerin malzemesini tek elden hazırlayıp standardı koruduk. İstanbul’a ve yurt dışına açılma hedefimizi ise kriz nedeniyle erteledik. Şimdi yeniden atağa kalkıyoruz.’

İstanbul genelinde 35 şubeye çıkacağız
SAMPİ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Funda Kayhan, Ataköy’deki Sampi’nin 100 bin dolarlık bir yatırımla kurulduğunu, master franchising olacağını ve yakın çevresine 5 franchising vereceğini belirterek, ‘İstanbul genelinde 2007’ye kadar 35 şubeye çıkacağız. Türkiye genelinde ise bu sürede Ege ve Marmara Bölgesi’nde 100 şube hedefliyoruz. Bunu başarmak için pide ustaları yetiştirmek amacıyla bir pide okulu da kuruyoruz. İstanbul’da planladığımız gibi büyürsek, ABD, BAE ve İtalya’da şube açacağız. Benim en büyük hayalim İtalyanlara Samsun Pidesi’ni yedirmek ve sevdirmek’ diyor. Sampi’den franchise almanın bedeli küçük restoranlar için 15, büyükler içinse 25 bin dolar olarak belirlenmiş.

Hamuru sulu içi özel formüllü 40 çeşit pide
SAMPİ’de 40 çeşit pide yapılabiliyor. Kadir Funda Kayhan, Sampi pidelerinin hamurunun normal hamurlara göre daha sulu olduğunu belirtiyor ama özellikle iç malzemesi ve pişirme usulü hakkında bilgi vermiyor. Kayhan, ‘Bunlar bize özgü formüllerle hazırlanıyor. O formülleri açıklayamayız. Formülümüz de 15 yıllık pide tecrübemizin bir sonucudur. Bizim pidemiz genel özellikleriyle Çarşamba usulüdür ama Samsun genelindeki bütün pideleri yapıyoruz’ dedi. Kayhan şu anda franchisinglerle birlikte Sampi organizasyonunda 120 kişinin çalıştığını kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder