27 Mayıs 2006 Cumartesi

Samsun Pidesi



SAMSUN’da yaşanan ‘pide’ kavgasına Terme’den taraf olarak katıldığı ileri sürülen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Samsun’daki pide çekişmesinin yanlış olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, ‘Ben Samsun’da, Bafra’da ve Terme’de pide yedim. Üçü de birbirinden lezzetliydi. Bu pideye ad konusunda çekişme ya da kavga yanlış olur’ dedi.


PİZZA GİBİ OLALIM:
Hisarcıklıoğlu, Samsunluların çok değerli bir lezzete sahip olduklarını bu nedenle de pidenin adı konusunda bir an önce uzlaşmaları gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: ‘Birçok vilayetimizde olduğu gibi Samsun’da da aslında uluslararası marka olabilecek bir lezzet var. Buna Bafra Pidesi, Terme Pidesi ya da Samsun Pidesi demek için kavga etmek yanlış olur ve vakit kaybettirir. Piza nasıl markalaştıysa dünyaya yayıldıysa biz de bu konuda aynı yolu izlemeliyiz. Pidenin standart bir tarifini formülünü oluşturmalıyız. Sonra da Bafra usulü, Terme usulü gibi farklılıkları vurgulamalıyız. TOBB olarak her türlü katkıyı yapmaya hazırız.’


TARTIŞMA NEDEN ÇIKTI: 
Doğan Yayın Holding (DYH)’in 20 Nisan’da Samsun’da düzenlediği Anadolu’daki Avrupa Toplantıs’nda Samsun’un markalaşacak, uluslararası değerleri konusunda önerilerde bulunuldu. Mehmet Ali Birand’ın Manşet Programı’nda Bafra Pidesi’nin markalaştırılması projesi dile getirilince Termeliler TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu da şahit göstererek, ‘Sayın TOBB Başkanı Terme’ye geldi ve bizim pidemizi yedi. Çok beğendiği için bu pidenin adı artık ‘Bafra değil Terme Pidesi olsun’ diye konuştu. Bu yüzden Terme Pidesi’ni markalaştıralım’ diye tartışma başlattı.

Pizza kraliçeyle ünlü oldu, dünyaya yayıldı
PİZZA bir İtalyan yemeği olarak yüzyıllarca önce İtalyan köylüleri tarafından yapılırdı. Pizzanın dünyaya yayılmasını sağlayan kişi ise Napoli’li fırıncı Raffaele Esposito oldu. Tam adı Esposito Pizzeira Di Pietro olan bu fırıncı 1889’da İtalya Kralı 1’inci Umberto ve karısı Kraliçe Queen Margherita’nın Napoli şehrini ziyaretinde kendilerine bir pizza türü olan Pizza Alla Marinara’yı pişirdi ve takdim etti. Lezzetinin yanında içerdiği malzemelerin görünümüne de özen gösteren Esposito’nun pizzası İtalyan bayrağının renklerini yansıtıyordu. Bu lezzete ve görünüme hayran olan Kraliçe Margherita’nın ilgisiyle bu pizzanın adı Pizza Margherita ismiyle tüm Kuzey İtalya’da yayıldı. Zaman içinde de tüm dünyada benimsendi ve bu tarihi olay yüzünden de Napoli şehri dünyanın pizza başkenti oldu, Pizza İtalyan kültürünün sembolü haline dönüştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder