27 Mayıs 2006 Cumartesi

Alo! Japonya’ya Bir Terme Pidesi Lütfen!



İlk olarak bundan kırk beş yıl önce yapılan Terme pidesi bugün dünyanın dört bir yanından talep görüyor. Terme’de pişirilen pideler farklı illere ve ülkelere gönderiliyor. Bu talebin artmasındaki en büyük sebep ise Karadenizlilerin ağız tatlarına olan düşkünlüğü.

Terme pidesi yöresel bir yiyecek olarak bundan kırk beş sene önce yapılmaya başlandı. Zamanla şehirler arası yolcuların mola esnasında vazgeçemedikleri arasında yer edindi. Bugün ise Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından talep görüyor. Terme’de pişirilen pideler farklı birçok yere gönderiliyor. Bu ilginin en büyük sebebi ise farklı bölgelere dağılan Karadenizlilerin sayısının fazla olması. Termeli pideciler her gün şehir dışından gelen taleplere yetişmek için yoğun biçimde çalışıyor. Terme haricinde Samsun, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa en çok talep gelen iller arasında yer alıyor. Almanya, Çin, Japonya, Rusya ve Türk cumhuriyetlerinde de pideye ilgi yoğun.

Terme pidesinin tam olarak nasıl yapıldığı ustalar tarafından saklanıyor. Otuz üç senedir Terme pidesi yapan Yusuf İçlek, pidenin sırrının özveri, ustalık ve içine katılan malzeme olduğunu söylüyor. Kemal Keskin de otuz beş yıldır Terme’de pidecilik ile uğraşan isimlerden biri. Ona göre de pidenin sırrı kullanılan un, taş fırın ve meşe odununda saklı. Termeli ustalar pidenin zarar görmemesi için adının tescillenmesini istiyor. Her gün şehir dışına ve yurtdışına pide gönderen pideciler, bu lezzeti ancak uzmanlarının tutturabileceğini söylüyor. Gün içinde 30-35 pideyi İstanbul’a gönderen İçlek, hızlı olması için yurtiçinde pideleri paketlemeden önce hamurlaşmamaları için soğuttuklarını anlatıyor. Yurtiçindeki pideler şehirler arası taşımacılık yapan otobüslerle gönderilirken yurtdışına gidecek olanlar ise kargo ile gönderiliyor.

Kerim Şahin, Kıbrıs’ta görev yaparken Terme’den pide siparişi veren müşteriler arasında yer alıyor. Pidenin lezzetini başka hiçbir yerde bulamadığını söyleyen Şahin, kargo ile pide siparişi verdiğini, aynı zamanda İstanbul’daki kızına da otobüsle gönderdiğini söylüyor. Şahin pidenin tadına varıldığı zaman vazgeçilmez bir duygu ile bağlılık yaptığını söylüyor. Pidecilerin yurtdışındaki en iyi müşterilerinden biri de Münih’te İtalyan lokantası işleten Bülent Güler. Güler, pidenin tadına başka hiçbir yerde rastlamadığı için sık sık kargo ile sipariş verdiğini söylüyor. Terme pidesinin bugün ülke sınırlarını aşıp yurtdışında talep görmesinin en önemli sebeplerinden biri de Karadenizlilerin sınır tanımaz tutkusu. Zira birçok Karadenizli alışkın olduğu bu lezzeti dünyanın neresinde olursa olsun yine de tatmak istiyor.

Terme pidesi nasıl yapılır?
Terme pidesi sulu hamurdan yoğrularak yapılıyor. Kara fırında meşe odunu ateşinde pişirilen pide, Türkiye’de yapılan diğer pidelerin aksine yumuşak ve bol malzemeli oluyor. Ancak pidenin tam tarifi sır gibi saklanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder