11 Mayıs 2006 Perşembe

Samsun İlinde Sanayii-II



Bir çok fabrikanın yer aldığı Organize Sanayi Bölgeleri kentin ve tarımsal alanların dışında sağlıklın, ucuz ve güvenilir temel alt yapının yanında, sosyal tesislerinde bulunduğu birer “yaşama ve üretim alanı”dır.
  
Samsun-Kavak Organize Sanayi Bölgesi
Bölgenin kamulaştırma işlemi bitmiştir. 1/1000 ölçekli imar uygulama planı ve halihazır harita alınması işlemleri bitirilmiştir. Bölgenin yerleşim amaçlı Jeolojik ve Jeoteknik Etüd Raporu ve Zemin Araştırma Raporları hazırlanmıştır. Bölgenin tümüne ait Altyapı Uygulama Projeleri oaylanmış, 50 hektarlık bölümü 2001 yılı birim fiyatları ile 1.625.000.000.000 TL. keşif bedeli ile Kavak Belediyesi tüzel kişiliğine ihale edilmiştir. İşin 31.12.2003 tarihinde bitirilmesi öngörülmektedir. Bölgenin büyüklüğü 104 Ha olup, planlanan sanayi parseli adedi 83 dür. Sanayi parselleri toplam alanı 780.000 m2 dir. Bölgenin Altyapı ihalesi yapılan 50 hektarlık kısmında planlanan sanayi parseli adedi 53 olup, bu parsellerin yüzölçümleri toplamı 419.595 m2 dir.  Fiziki gerçekleşme % 17 dir.

Samsun-Bafra Organize Sanayi Bölgesi
Yer seçimi çalışmaları tamamlanarak kamulaştırma işlemleri bitirilmiştir. Arazinin İl Tüzel Kişiliği adına tapu tescili yapılmıştır.Bölgenin 1/1000 ölçekli halihazır harita Mevzi İmar Planı, yerleşim amaçlı sondajlı Jeolojik ve Jeoteknik Etüd Raporu ve Zemin Araştırma Raporları hazırlanmıştır. Kıyı Kenar Çizgisi ile ilgili mevzuat 1 Mart 2000 tarihinde tamamlanmış olup, altyapı avan ve uygulama projelerinin yapımına geçilmiştir. Bölgenin büyüklüğü 228 ha olup, planlanan sanayi parselleri 137 adettir.  

Organize Sanayi Bölgeleri Hakkında Diğer Gelişmeler
İlimiz Çarşamba ilçesi ise etüt olarak projeye 2001 yılında alındı.
Havza ve Vezirköprü ilçelerinin de talebi var.



Küçük Sanayi Siteleri 
Samsun ilinde 5'i metropol sınırında olmak üzere il bünyesinde 14 adet küçük sanayi sitesi mevcuttur.

Bu sanayi sitelerinde 3.600'ü metropol sınırında olmak üzere yaklaşık 7.000 civarında küçük işletme mevcudiyeti vardır.

Metropol sınırları içindeki KOS İşletmelerinde iş yeri sayısı 3.620 olup bu işletmelerde 12.575 kişi istihdam edilmektedir.

Metropol sınırındaki mevcut sanayi sitelerinin doluluk oranı % 50 civarındadır. İş yerlerinin faaliyete geçmesi istihdamın tesis edilmesini kolaylaştıracaktır.

Ölçek itibariyle değerlendirildiğinde ; 11.052 kişinin küçük işletmelerde çalıştığı , bu işletmelerin il ekonomisine 1 Trilyon 650 Milyar (92 yılı D.İ.E. sanayi istatistiği baz alınarak) ; büyük işletmelerin ise 3 Trilyon 150 Milyar  katma değer sağladığı görülmektedir.

Karadeniz illeri arasında küçük ve orta boy işletmelerin en yoğun olduğu kent Samsun'dur. Bu işletmelerdeki çalışan sayısı açısından bölgede en fazla istihdamın tesis edildiği kenttir.



Samsun 1. Kısım (Eski) KSS :1958 yılında kurulan bu sanayi sitesinde kredi  kullanılmamıştır. Şehir merkezinde olan bu sanayi sitesinde 486 işyeri olup çoğunluğunu mobilyacı,demirci, doğramacı, oto tamircileri,sobacılar,sıhhi tesisat satıcıları,dozer  tamircileri ve tornacılar, marinacılar oluşturmaktadır.

Gülsan KSS :1975 yılında kredi kullanılmadan yapılan ve şehir içerisinde olan bu küçük sanayi sitesinde 780 işyeri olup çoğunluğunu oto tamircileri,kaportacı,yedek parça satıcıları, dökümcüler, tornacılar, kalıpçılar, mobilyacılar ve hizmet sektörleri oluşturmaktadır.

19 Mayıs KSS :Şehirden 12 km uzakta Organize sanayi Bölgesi bitişiğinde olan ve hizmet merkezimizin de içinde bulunduğu KSS kredi desteği ile 1985 yılında kurulmuş olup 1162 işyeri mevcuttur.Sosyal tesisleri ve asfaltlama çalışmaları henüz bitmediğinden ancak 410 iş yeri faaliyete geçmiştir. Faaliyete geçen bu iş yerleri mobilyacılar,lastik kaplamacılar, poşet imalatçıları, oto tamircileri, alüminyum doğramacılar ,tornacılar dokumacılar ve yedek parça satıcılarından oluşmaktadır.

İlkadım KSS :1980 yılında kurulan ve tamamı teslim edilen bu küçük sanayi sitesinde 678 işyeri olup 55 işyeri sahibi taşınmıştır. Taşınanların %80’ini mobilyacılar oluşturmaktadır.

Örnek KSS :1980 yılında kurulan ve kredi desteği olmayan bu KSS de 582 işyeri olup tamamı sahiplerine teslim edilmiştir. Ancak taşınan iş yeri sayısı 60-70 civarındadır. Bu KSS de keresteciler,çay paketleme,mobilya,soba vb   imalatçılar,şekerlemeciler,pano imalatçıları,akü imalatçıları ve hırdavatçılar bulunmaktadır.

Bafra 1. Kısım KSS :211 işyeri kapasiteli bu KSS faaliyete geçmiş olup bütün işyerleri doludur.

Bafra Kızılırmak KSS :1984 yılında kurulmuş olup 217 ortaklı 220 işyeri mevcuttur.Toplam alanı 50.000 m² dir.

Terme KSS :Bu KSS de 281 işyeri olup bütün iş yerleri doludur.

Vezirköprü KSS : 151 iş yerinin olduğu bu sitede de tüm işyerleri doldurulmuştur.

Çarşamba KSS :381 işyerinin olduğu bu sitede 286 işyeri faaliyette olup 95 işyeri yapım aşamasındadır.

Ladik KSS :95 işyeri kapasiteli bu KSS de 82 işyeri dolu,13 işyeri de yapım aşamasındadır.

Havza KSS : 128 işyerinin olduğu bu KSS de 113 işyeri faaliyette olup diğerleri de faaliyete geçmek üzeredir.

Havza 25 Mayıs KSS :1995 yılında kurulmuş olup ortak sayısı 53; toplam 13.000 m² dir.

Havza Güven KSS :1985 yılında kurulmuş olup inşaata henüz başlanmıştır.


Küçük Sanayi Sitelerinin Başlıca Sorunları
2982 Sayılı Yasanın 01.01.1998 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılması ile Küçük Sanayi Sitelerinin Resim,Harç gibi muafiyetleri kalkmıştır.Alınacak Yapı Kullanma izni inşaat Ruhsatı Tevhid ve ifraz gibi tapu muamelelerinde, kooperatiflere milyarlarca yük getirmektedir. Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifleri çok zor imkanlarla ayakta durmaktadır.Aynı Kanunun tekrar yürürlüğe konulması için gerekli çalışmalar yapılmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Ödeneklerin düzenli olarak aktarılmaması önemli bir sorun teşkil etmekte olup,giderilmesi gerekmektedir.


Küçük Sanayi Sitelerinin İl Ekonomisine Etkileri
 1- Organize Sanayi Bölgeleri gibi planlı kentleşmeye yol açacak sorunsuz bir kent yaratılmasına neden olmaktadırlar.

2- Projelerinde yer alan Çıralık okulları ve Sosyal Tesisler vasıtasıyla, sanayi için nitelikli iş gücünün yaratılmasına yol açarak,istihdamın gelişmesine önemli katkılarda bulunmaktadırlar.
3- Büyük sanayi için mal ve hizmet yönünden bir alt yapı oluşmasını sağlayarak onun gelişmesine yardımcı olmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder