7 Mayıs 2006 Pazar

Samsun Denince Akla Gelenler



SAMSUN HAKKINDA HERKES  KAFASINA GÖRE BİR ŞEYLER SÖYLEMİŞ.




Karadeniz'in en gelişmiş şehri, memleketin %75'ini görmüş biri olarak ülkenin en yaşanabilir 10 şehrinden biridir diyebilirim. İşe yarayan uluslarası havalanı ve limanı vardır. Demiryoluyla Anadolu'ya açılır.

Kentteki en önemli kültürel etkinlik, her yıl düzenlenen "uluslarası halkdansları festivali"dir. Hayatımın 19 yılını geçirdikten sonra (belki de zorunluluktan)terkettiğim sevimli şehir.

Türkiye'nin en iyi dönerini yerken en güzel kızlarını seyredebileceğiniz, bunun dışında başka bir atraksiyonu olmayan, genelde nüfusunu kıroların oluşturduğu 3 günlük sıkıcı şehir.

Tikileşmekte gösterdiği azami hızı kavrayamadığım, 56lara doğru yürüyüp hele bir de la sera ya girdikten sonra burası Samsun mu demekten kendimi alıkoyamıdığım; çalıkuşu 'nda dürüm, Samdo 'sunda dondurma yiyilesi, yazın serin gecelerinde Atakum sahillerinde efkar dağıtılası güzel memleket...

Orhan Gencebay, Levent Kırca, Ferhan Şensoy gibi ustaları yetiştiren şehir.

Eskiye oranla gelişmiş şehir. Üniversitenin etkisi tartışılmaz. Çiftlik caddesinde dönercilerden başka mekanlarda açılmış. Canlı müzik yapan kafeler. Her gittiğinde insan eskilerden birilerini görmek ister. Ama yoktur. Artık eski dostlar, üzülürsün.

Şehirdeki üniversitenin ne yazık ki kendine bile hayrı yoktur. Son iki yıldır düzenlenen bahar şenliklerini saymazsak, panayır, parti,konser vb. etkinliklerin % 80'i liselere aittir. Ayrıca güzel kızlar da liselidir, üniversiteliler paçozdur.

Wining eleven'ın goalstorm diye anıldığı kent...

Pide ve döner yemek için gidilebilecek kent.

winning eleven'a goal storm dendiğini duyduktan sonra pide ve döner de yediyseniz zaten çiftlik'i de baştan sona gezmişsinizdir. Dolayısıyla Samsun'da görülecek her yeri görmüşsünüzdür...

İçinde çiftlik caddesi ve istiklal caddesi diye iki ayrı cadde bulunan şehir.

Çiftlik ve 56lar'dan başka gezecek hiçbir yeri olmayan emekli insan kenti.

Sadece Çalıkuşu'su İstanbul'daki tüm dönercilere bedel olan memleket .

Benim doğduğum yer. Ah o Çarşamba var ya o burunda durup denize karşı ayaklarımı uzatıp İlhan irem dinlemek ve eski aşklarımı hatırlamak istiyorum.

Bir ara ahlak zabıtalarıyla gündeme düşen şehrimiz.

Sadece deniz kıyısında olması bile yaşanılacak şehir olduğunu gösterir.

Ayrıca kokusu çok berbat olan yerli sigara.

Bu şehirde mesafeler inanılmaz uzun gelir insana. İstanbul için hiçbir şey ifade etmeyen mesafeler burada uzar, öldürücü olur. Bir de Samsun Anadolu lisesinde 7 sene okuyup çiftlikle arasındaki yokuşta kişinin bir tarafından ter aktıysa Samsun ‘u iliğinize kadar yaşadınız demektir.

Girişi yazarken aç olmama rağmen Samsun denince aklıma her zaman süper Samsun pidesi gelir.

Pazar günleri Samsun ‘da pide günüdür.. Samsun sokaklarını pazar günleri pide kokusu sarar...

Askerliğini sıhhiye olarak yapacak olanların acemilik dönemini geçirdiği şehir.

E harfini uzatarak söylemeyi kendinde bir övgü sanan insanların bir araya gelerek yaşadıkları şehir.

Karadeniz 'in başkenti. Kozmopolit bir şehir olmakla beraber kendi karma kültürünü oluşturabilmiştir. Küçük İzmir denilebilir ama küçük İstanbul asla. İstanbul 'un keşmekeşliği henüz bulaşmamıştır.

Hiç de iyi olmayan, diğerlerinden daha kötü kokan, babamın eskiden kullandığı(şükür bıraktığı) kalitesiz bi sigara markası.

Piyasadaki gelmiş geçmiş en karizmatik sigara...

Mustafa Kemal  Atatürk'ün 1919 yılında kurtuluş savaşını başlattığı şehir.

İnsanlarının çayı çöpüyle birlikte içmekle övündükleri şehir.

Çiftliğiyle, Mecidiyesiyle, 56larıyla, Atakum’ uyla, Konak Sinemasıyla, Beyaz ev restorantıyla, Atatürk heykeliyle, doğu ve batı parklarıyla, unutulmaz liselerarası basketbol maçlarının yapıldığı Yaşar Doğu Spor Salonuyla, ortada bir fabrika olmamasına karşın halkının yüzde doksanının zengin olmasıyla pidesiyle, simidiyle, upuzun e'leriyle, çok güzel kızlarıyla, doğduğum büyüdüğüm tam ortasından yeşilırmağın geçtiği doğa harikası Çarşamba ilçesiyle, okuduğum çeşitli Anadolu liseleriyle, unutulmaz dostları ve harbi insanlarıyla unutulmayası şehir.

Sinop ve Ordu arasında bulunan, buram buram tarih kokan , Karadeniz in en büyük ili. Karadenizdeki diğer illere kıyasla oldukça büyük olmasına rağmen yeşilliğinden ve güzel doğasından hiç bir şey kaybetmemiştir. Memlekette bulunan her türlü ulaşım imkanına sahiptir(kara,hava,deniz,demir). Bu yüzden ulaşımı da kolaydır. Şehir merkezinde tüm sahil şeridi parklarla donatılmıştır. Çok da güzel olmuştur. Şehrin çoğu sokağına, caddesine, mekanına 19 Mayıs ismi verilmiştir. Bir de kampüsüyle ünlüdür.Samsun Anadolu lisesi ‘ni bünyesinde barındırır.

İstanbul ‘daki karmaşadan sonra geldiğinizde düzenli yapılanmasıyla huzur bulduğunuz yer.

Akp iktidarının yerli tütün kullanımı ayrıcalığını kaldırması ve 1,20 ytl alt vergi uygulaması yoluyla çanına ot tıkayarak Maltepe ile beraber büyük darbe vurduğu sigara olup asıl darbeyi Türk tütüncüsünün yemiş bulunmakta olduğu ancak henüz yediği darbenin farkına varamadığı sigara markasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder