5 Mayıs 2006 Cuma

Rum-Pontus Çeteleri-I



SAMSUN VE BAFRA BÖLGELERİNDE RUM-PONTUS ÇETELERİ ve KATLİAMLARI
1. Dünya savaşında ilk önemli Rum çetesi Bafra çevresinde görülüyor. Bafra'nın "Nebyan" bölgesi yerinin sarplığı, Rum köylerinin yoğun oluşu, buradaki Rum köylerinin asi ve silahşör olması gibi bir takım sebepler dolayısıyla Pontus Rumluğu faaliyetlerinin ilk göründüğü yer oldu. Nebyan bölgesinde özellikle 17 Rum köyünün o zamanki resmi nüfus slcll kayıtlarına göre 8612 nüfus ve 1457 hanesi vardır. İşte hemen 1500'e yakın silahlı çıkarılabilen bu 17 Rum köyü seferberlik emrine uymadıkları gibi, aynı emre uymak istemeyen Bafra Rumları da Nebyan ‘a katılmaya başladılar.Nebyan ‘da toplanan Rumlar kendilerine yeterli bir güç ve kuvvetin mevcudiyetine inandıktan sonra saldırıya geçmeye karar verdiler. Bafra Bölge Kumandanı Mehmet Fehmi, Bafra Askerlik Şubesi Başkanı Mehmet Salih imzalarıyla ilgili makama verilen resmî raporda Nebyan çetelerinin yapmış oldukları korkunç olaylar dizisi ayrıntıları ile açıklanmaktadır. Rum çeteleri korkunç olayı Kasnakcımermer* köyünden iki müslüman köylü üzerinde uygulamışlar, bu iki zavallıyı, ters bir yönde sırt sırta bağlayarak diri diri yakmak suretiyle, Nebyan ‘da senelerce devam edecek kanlı sahneyi açmışlardı. Ondan sonra görevine giden bir jandarmayı, birliğine katılmaya çalışan bir askeri, tarlasında saban süren bir çiftçiyi öldürmüşler, yollarda rast geldikleri İslâm kadınlarının iffetine saldırmaya başlamışlardır. Bu iğrenç olaylardan sonra Nebyan çeteleri asıl toplu facialara giriştiler. İlk kanlı sahne Çağşur köyünde sergilendi. Nebyan bölgesindeki yoğun Rum köylerinin arasında 6 kadar İslâm köyü vardı. Bunların nüfusu 1 000 kadar olup, Rumların üçte biri derecesinde idi. İşte bu köylerin en büyüklerinden olan 150 haneli Çağşur köyüne Nebyan çeteleri bir gün ansızın baskın yaptılar. Köyü baştan sonra, bir hane bile istisna etmeksizin yaktılar. Köy halkını beşikteki çocuktan, en yaşlı ihtiyarına kadar tamamen öldürdüler. Bu köyden pek azı kurtuldu. Onlar da olay, esnasında köyde bulunamayanlardı. Bu kanlı ve vahşi başarıdan! sonra cüretlerini artıran câniler Koşaca köyünü de aynı şekille toptan yakarak köy halkının tamamını öldürdüler. "Boyalı, Türkmenler, Kasnakçı, Kuşyakası, Çepniler köyleri de bölüm bölüm yakıldı ve halkı yok edildi. Yalnız Çağşur ve Koşaca facialarında şehit edilen Müslümanların sayısı 367'dir.

Hele Türkiye, I. Dünya Savaşından mağlup çıkıp da silahları elinden alınınca bu çetelerin durumu büsbütün önem kazandı. Rumlar Pontus emellerini gerçekleştirmek için Nebyan çetelerini Ateşkeşten sonra büsbütün genişlettiler. İlk hamlede Bafra kasabasından 3 bin Rum Nebyanlılar'a katıldı.Bütün kasabalarda ve köylerde ne kadar Rum varsa hepsi silahlandırıldı. Hükümet aciz düşürüldü. İslam halkı ise dehşet içerisinde bırakıldı. Nebyan çeteleri artık bu şartlar içerisinde saldırılarını Nebyan'ın dışına da yaymaya başladılar. Çeteler Nebyan.dan inerek karşılaştıkları köyleri basıyorlar. Rast geldikleri hayvanları sürüp götürüyorlardı. Bu şekilde Nebyan dışında 22 çiftlik ve han yaktılar.10 kızın ırzına tecavüz ettiler. Oruç köyü tam olarak mahv ve harap oldu. 27 köyü kısmen yağma edip yaktılar.Kalur Ada, Aglar köylerinin hayvanlarını, taşınabilir mallarını toptan gasp ettiler. Eynegazi ve Kuyumcu köylerinin de bütün hayvanlarını alıp götürdüler. Alaçam köyünü dahi basarak 26 hayvan, 25 at.1 320 liralık da eşya götürdüler, Bunlardan başka Nebyan dışındaki Elmazsa köyünden 40. Çalköy köyünden 45, Çarın?" den 75,Terzilü 'den 4, Enkizden 3, "Eyne Gaziden" 25 hane, ki toplam olarak 6 köyde 192 hane yaktılar. Evvelki 300 hanede buna eklenince Nebyan'dan 500 kadar İslam evinin yakıldığı anlaşılır.

Çeteler diğer taraftan Nebyan 'ın batısında ki Kapıkaya bölgesine de inerek; Vezirköprü'den Kızılırmak vasıtasıyla gelen kayıkların içindeki bütün malları ve eşyaları yağma etmeye başlamışlardı. Hükümet bunları uzaklaştırmaktan aciz kaldığı, milli kuvvetler daha tam olarak teşekkül etmediği için İslam halkı kendi başlarının çaresine kendileri bakmışlar ve Nebyan bölgesi güneyindeki yoğun İslam köyleri silahlanıp kendilerini Nebyancılara karşı savunmaya mecbur kalmışlardı. Nebyan'ın güneyindeki bu İslam köyleri 13 kadar olup 5-6 bin nüfusları vardı.

İşte ancak halkın o tedbiri sayesinde Nebyan çeteleri bu güney bölgesine tecavüz edememişler ve oradaki İslam köyleri onların saldırısından korunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder