11 Mayıs 2006 Perşembe

Samsun İlinde Sanayii-I



Samsun ili Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük metropol kentidir. Kentin nüfus yoğunluğu sebebiyle ticari ve sınai yaşantısı canlıdır. Kentin yerleşimi ve üretim alanları yatırımı, diğer Karadeniz illerine göre daha müsaittir. Kent stratejik önemi nedeniyle de bölgedeki diğer illere göre avantaj sağlar. Karadeniz havzasına açılan ilk deniz kapısı ve İç  Anadolu’ya açılan ilk kara kapısı olması özelliğiyle de bölgenin ticari yapısında önemli bir yeri vardır. Göç alan bir il olması münasebetiyle bölgede istihdam gitgide zorlaşmaktadır. Bölgedeki kamu yatırımlarının da kısa sürede özelleştirilmesi bölge insanının ve müteşebbislerinin uygun ve rantabl yatırımlara yönlendirilmesi açısından önem arz etmektedir.

İlin sayılan özellikleri nedeni ile, Cumhuriyet tarihinden bu yana KBİ ,  Azot ve Sigara fabrikası ve başka büyük sanayi işletmelerinin kurulmasına zemin hazırlanmasına rağmen ilde tarıma dayalı bir ekonomi ön plana çıkması sonucu kent halen bir endüstri kenti haline gelememiş, büyük sanayi tesisleri de bölgedeki küçük işletmelerin gelişiminde gerekli  ivmeyi oluşturamamıştır. Kentin özellikle İç Anadolu’dan Karadeniz’e açılan ilk kapı olması sebebi ile ticari hayatı sürekli canlı olmuştur. Buna rağmen özellikle de; ziraata dayalı üretimin yapılması ve istihdamın sürekli bu alanda yoğunlaşması sebebiyle kalifiye istihdamın tesisinde gerekli seviye yakalanamamıştır.

Özellikle 1980 yılından sonra kentte daralan istihdamın çözümü için; gelişen endüstri çağına uygun olarak gerek kent civarında gerekse ilçelerinde küçük sanayi siteleri oluşmuş, istihdam yavaş yavaş nisbeten sermaye yoğun olan küçük işletmelere doğru yönelmeye başlamıştır. Samsun ve yöresinde üretilen ürünlerin en önemlileri çimento, gübre, bakır, yapay jüt, oto yedek parçası, muhtelif boyutlarda pompa, mobilya ve tekstil, konfeksiyon ve tıbbi aletlerdir. Büyük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra küçük ölçekli işletmelerinde emek yoğun üretim yapan, kalorifer kazanı, plastik PVC tesisleri, zirai alet ve makineleri, bakır mamulleri, inşaat demirleri, plastik poşet, muhtelif şekerleme, reçel ve sanayi tipi mutfak eşyası ve buzdolabı üretimi yapan küçük tesislerde mevcuttur.

İl merkezinde 5 , İlçelerde 11 adet olmak üzere toplam 16 küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. İl genelindeki sanayi sitelerinde toplam işyeri sayısı 5.279'dur. İl genelinde faal 404 kooperatif vardır. Sanayi ve Ticaret Odasına kayıtlı 6.694 üye vardır.

2001 yılı Aralık ayı sonu itibariyle Gümrük Müdürlüğünden yapılan tespitlere göre Kömür, Hurda Demir, Tütün, LPG, Kereste, Elektrot, Mavi Akım Projesi Aksamı ve Aletleri,Fosfat,Motorin,Tırmık, Tomruk,Buğday,Gübre,Bakır Cevheri,Tıbbi Aletler ve Susam olmak üzere toplam 791.129.187,71 $ lık ithalat, Toz Şeker, Mavi Akım Projesi Aksamı ve Aletleri,Vana, Narenciye, Fındık, Yaş Maya ve Ekmek Katkı Maddesi, Buğday Unu, Salyangoz ve Kabuğu, PVC Boru, Suntalem, Yaylı Yatak, Boru Bağlantı Parçaları, Dondurulmuş Hamsi, Dondurulmuş Tavuk Eti, Simli İplik olmak üzere toplam 240.364.043,606 $ lık ihracat yapılmıştır.



ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ
Samsun Organize Sanayi Bölgesi  
Sosyal tesisler bünyesinde KOSGEB-OSB işbirliği çerçevesinde İnternet Kıraathanesi tamamlanarak hizmete açılmıştır. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Teknik Lisesi inşaatına başlanmış ve devam etmektedir. Teknoloji Geliştirme Merkezi ve KOSGEB Bölge Labaratuarı ve İdare Binası inşaatı 10 Mart 2000 de ihale edilmiş, 07 Mayıs 2000 tarihinde temeli atılarak inşaatı süratle tamamlanarak Temmuz 2001 tarihinde hizmete açılmıştır. Faaliyete geçen iş yerlerinde toplam 2330 kişi çalışmaktadır. 21 Firma inşaat halinde olup 5 firma proje aşamasındadır.
  
İnşaat halindeki fabrikalarda; cam karo mozaik, ısı cihazları, dişli çark, orman ürünleri, çelik eşya, konfeksiyon, silah üretimi, tekstil, mermerit ürünleri, çelik boru, sünger, dalgıç pompa, alüminyum ürünleri, lastik ve plastik ürünleri üretimleri yapılacaktır. Bu fabrikalar işletmeye açıldığında  1.186  kişinin istihdam edileceği fizibilite rapor sonuçlarından görülmektedir.

Proje safhasındaki firmaların üretim konuları; gıda, tekstil, lastik ayakkabı, mobilya üretimi konularıdır. Bu tesisler kurulduğunda yaklaşık 492 kişinin daha istihdam edileceği  öngörülmektedir.

Bölgedeki tüm fabrikalar faaliyete geçtiğinde toplam istihdamın 4.000 kişi civarında olacağı tahmin edilmektedir.
  
Sosyal Tesisler Bünyesinde, 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunun 18. Maddesi Hükmü Çerçevesinde, Mülkiyeti OSB’de Kalmak Üzere,
  
KOSGEB İdaresi Başkanlığına arsa tahsisi yapılmış, bu arsa üzerinde toplam inşaat alanı 1.610 m2  olan hizmet binası inşaatı Mart 2001 tarihinde tamamlanmıştır. Hizmet binası, KOSGEB Müdürlüğü, Laboratuar ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) olarak hizmet vermektedir.

Türk Standartları Enstitüsüne, bir bölge laboratuarı kurulması amacıyla arsa tahsisi yapılmıştır. Henüz proje aşamasıdır.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odasına arsa tahsisi yapılmıştır. Bu arsa üzerinde, toplam inşaat alanı 14.792 m2  olan Anadolu Teknik Lisesi inşaatına Şubat 2000 tarihinde başlanmıştır. Halen devam etmekte olan inşaatın yapımını Ticaret ve Sanayi Odası üstlenmiştir. İnşaat tamamlandığında; Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (CNC), Hidrolik-Pnömatik Teknolojisi, Tıp Elektroniği programları olmak üzere 3 bölümde eğitimin hizmetine sunulacak ve 720 ögrenci kapasiteli olacaktır.

Bölgede KOSGEB - OSB İşbirliği protokolü çerçevesinde kurulan İnternet Kıraathanesi Mayıs 2000 tarihinde hizmete sunulmuştur.

Sağlık Bakanlığının 17.04.2000 tarih ve 4901 sayılı genelgelerine istinaden, Organize Sanayi Bölgesinde bir sağlık birimi oluşturmak üzere İl Sağlık Müdürlüğüne arsa tahsisi yapılmıştır. Bu arsa üzerinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 1582 proje nolu Özel Tip Sağlık Ocağı projesine göre inşaat yapılacaktır. Sağlık ocağının hizmetine, ayrıca Müteşebbis Heyetçe alınacak tam donanımlı bir ambulans verilecektir. Bölge Müdürlüğü hizmet binası, Daimi Sergi Salonu Ve Konferans Salonu birimlerini içerecek İdare Merkezi projesi, Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanmaktadır. 2002 yılı içerisinde projelerin tamamlanarak inşaata başlanması programlanmıştır
  
Bölge Müdürlüğü hizmet binası, Daimi Sergi Salonu Ve Konferans Salonu birimlerini içerecek İdare Merkezi projesi, Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanmaktadır. 2002 yılı içerisinde projelerin tamamlanarak inşaata başlanması programlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder