6 Temmuz 2006 Perşembe

Bafra Lisesi



Okulun Tarihçesi
Bafra’da Ortaokul eğitimi 11 Eylül 1936’da başlamıştır. Çeşitli binalarda eğitim ve öğretime devam edilmiş, zamanla öğrenci sayısındaki artışlar yeni bir okul binası yapılmasını gerektirmiştir. Bu amaçla 1958 yılında Lise Yaptırma Derneği kurulmuştur. Bu derneğin gelir kaynakları; tütün üreticilerinden alınan %1’lik kesinti, sinema biletlerine konan 10 kuruşluk lise yaptırma payı ve halktan toplanan bağışlardır. Böylece binanın yapılışı devlet ve vatandaş işbirliği ile 1961’de tamamlanmış ve 1961-1962 öğretim yılında eğitime başlamıştır. 

Bafra Lisesi’nin inşaatına o zamanın Kaymakamı Kazım Bölükbaşı, Belediye Başkanı Ali Kale, Yüksek İnşaat Mühendisi Mehmet Aydıner, birçok duyarlı vatandaşın yanı sıra Bafra Belediyesi ve Kereste Fabrikası gibi kuruluşlar da katkıda bulunmuşlardır.

Lise Yaptırma Derneği daha sonra Kültür Tesisleri Yapma ve Yaşatma Derneği olarak hizmetlerine devam etmiştir. Çalışmalarını aynı gelirlerle sürdüren dernek, spor salonu ve pansiyon binası da yaptırmıştır. Pansiyon binası bugün Ticaret Meslek Lisesi olarak kullanılmaktadır. Bu dernek daha sonra okulun kalorifer tesisatını ve kalorifer binasını yaptırmıştır.

Kültür Tesisleri Yapma ve Yaşatma Derneği belirli bir zaman sonra tesislerini Millî Eğitim Bakanlığı’na devretmiş ve dernek fes edilmiştir.

Bafra Lisesi, kuruluşundan bugüne kadar bina olarak bir değişikliğe uğramamıştı; ancak bugün spor salonunun üzerine öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda rahat, temiz, modern bir kafeterya hizmete sunulmuştur. Kafeteryaya rahatlıkla geçilebilmesi için Aydıner İnşaat A. Ş. tarafından okul binası ile kafeterya arasına üst geçit yapılmıştır.

Ayrıca teneffüs aralıklarında öğrenci ve öğretmenlerin temiz bir ortamda, açık havada dinlenebilmeleri için bahçeye kameriyeler konulmuş ve bahçe tanzim edilmiştir.


45. YILINDA BAFRA LİSESİ NOSTALJİSİ
3 Haziran 2006 Cumartesi günü Bafra Lisesi'nde tam bir bayram havası vardı.Yapılan etkinliğin prosodür yanına girmeyeceğim.Çünkü bir ay gibi kısa bir zaman içinde organize olmaya çalışan başta Hasan Davran, Bafra Lisesi Müdürü Abdulkadir Aygün ve diğer üyeler katkılarıyla kısa sürede çok güzel bir başarıya imza attılar bence. Böyle karşıdan kolay gibi gözüken organizasyonların ne kadar zor ve emek istediğini biliyorum.

Neyse organizasyonun nostaljik yönüne geçeyim, siz uzaktaki Bafralı hemşerilerimiz için. Ben de Bafra Lisesi 1983/84 dönem mezunlarındanım, eşimde Bafra Lisesi mezunu. Cumartesi saat 13:00 gibi Bafra Lisesi'ne gittik heyecanla,ortalık bir panayır havası içinde, okulun uzaktan gelen ve Bafra'da olan ilk mezunları o yıllara ait izci elbiselerini giymişler bile. Yılların izlenimlerini taşıyan fiziki görünümleriyle, kısa şortlar, üzerine kısa kollu izci elbiseleri, ellerinde boruları ve trampetleri,o heyecanlı ve sevimli hallerini görmenizi isterdim. Hani sanki o Lisede okudukları gençlik yıllarına dönmüşlerdi sanki. İşte biraz yaramaz,sevimli, heyecanlı, gırgır, tam duygusal bir bütünlüktü.

Tabi yıllardır birbirlerini görememenin hasreti sarmaş dolaş o gözlerdeki gençlik heyecanı. Ben başta, arkada diğer yıl mezunları elde bayraklar, başlarda lisenin adını taşıyan karton şapkalar, genç, orta, yaşlı mezunlar, hepsi bir arada gençlik caddesinden geçip,tabi bu arada yol kenarlarındaki diğer Bafra'lılar, balkonlardan seyredenler, yürüyüşe yolda katılanlar ve yürüyüş kordonuna atılan konfetiler,keyifli,neşeli bir kordon oluşturdu.

Cumhuriyet meydanına gelindi, küçük bir konuşma,saygı duruşu, istiklal marşı, okula geri dönüldü. Orada verilen yemek ziyafeti de yerine getirildi. Okulun arkasına spor salonunun olduğu yere masalar hazırlanmış, herkes devre arkadaşlarıyla buluştu.

Zaten gözler hep arayış içerisinde,acaba bizim devre arkadaşlarımızdan kaç kişi geldi diye.  Neyse yemek arasında sohbet,muhabbet,herkes okuduğu yıllara geri döndü,yıllarca görmediği arkadaşlarını gördü. Eski öğretmenlerini gördü, bizim zamanımızda peri kızı diye müdüremiz vardı, eskilerden ve Fenci İnayet hanım vardı.

Eller öpüldü,geçmiş tazelendi. Kalabalıktan hep "bizim zamanımızda" kelimesi hangi yaş grubu olursa olsun bütün halini aldı. Yemek sohbet içinde,neşe içinde, her masada araç oldu.İnsanlar yaşlandıkça ve gurbette olduğu zaman eskiyi daha çok özlüyor bunu anladım. Yeni mezunlardan ziyade, Bafra'da olanlardan ziyade, eski mezun ve gurbette olanlar daha fazlaydı.

Bürokrasi kelime olarak vardı. Çünkü insanlar hangi meslekte olursa olsunlar, eski arkadaşlarının gözünde aynı kalıyor, samimiyet, içtenlik, kaynaşma vardı o kocaman kalabalıkta. Herkes tekrar ismini yazdırdı, gelişen teknoloji ölçüsünde yeni kayıt alındı bilgisayarlara, müzikli eğlenceye geçildi, okulun öğrencileri güzel bir müzük ziyafeti çekti. Ardından bir solist ve onun ardından da Zekai Tunca konseri. Son olarak okulun hazırladığı nostalji 61. yılından başlayarak slayt gösterisi şeklinde eski öğretmenlerinden tutunda okulun gelişimi, anılar. Herkes kendi yıllarına kısacık yolculuk yaptı, duygularla neler yaşandı kimlerin aklında kim bilir.

Kaybettikleri arkadaşları, göremedikleri,görmeyi umdukları arkadaşları, eski gençlik aşkları, önlerinde el pençe durdukları hocaları yılların verdiği yorgunlukla, tanıyamadıkları arkadaşları, aynaya baktıklarında kendilerinde göremedikleri yada kendilerine yakıştıramadıkları bedenlerindeki yılların izlerini, arkadaşlarıyla yüz yüze geldiklerinde fark ettikleri, kim bilir. Ama gerçek olan bir şey vardı ki Bafra'nın böyle bir organizeye gerçekten ihtiyacı olduğuydu. Belki de birbirlerini bir daha hiç göremeyecek insanları, dostları bir araya getirmenin güzelliğiydi.

Ertesi gün Pazar günüde havuzda Belediye Başkanı Şükrü Neiş pide ziyafeti çekti misafirlere, artık gelenekselleşecek Bafra Lisesi mezunları günü, uzaktaki arkadaşlarımıza, mezunlarımıza duyurulur. Tabiki bu ilki, bir dahaki toplantıda eminim daha çok mezuna ulaşılacak. Bizlere böyle bir güzelliği yaşattıkları için Hasan Davran, Abdulkadir Aygün ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz...
Sevgiyle kalın.

Gonca CEZAYİRLİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder