5 Temmuz 2006 Çarşamba

Samsun ve Çevre Eğitimi



1. Kamu Kuruluşlarının Çevre Eğitimi İle İlgili Faaliyetleri
Toplumun tüm kesimlerinin çevre konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, bireylerin çevre ile ilgili hak ve görevleri konusunda çevre eğitiminin önemi çok büyüktür. Bu amaçla çevre ile ilgili vakıf, dernek, gönüllü kuruluşlar, basın yayın organları ile işbirliği içerisinde etkin çalışmalar yürütülmektedir.

Çevrenin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında ilimizde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak çeşitli zamanlarda Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda seminerler, paneller, konferanslar ve video gösterileri düzenlenmektedir. Bu programlar dahilinde öğrencilere, temiz, sağlıklı, uygar, barışçıl ilişkiler içinde yaşanan çevreyi daha güzel yaşanabilir duruma getirme, sorumluluk duyguları hakkında bilgiler verilmektedir.

Çevre konulu tez, seminer ve bitirme ödevlerinde öğrencilere yardımcı olunmaktadır.

Özel ve resmi kurumlardan gelen talepler doğrultusunda su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü, tehlikeli atıklar vb. konularda bilgiler verilmekte, Çevre ve Orman Bakanlığından gönderilen video kasetler gösterilmekte, konu ile ilgili afişler dağıtılmaktadır.

Ayrıca ilimizdeki sürücü kurslarına Çevre Eğitimi dersleri verilmektedir.

İlimizde faaliyet gösteren Çevre Mühendisleri Odası ile Lions, Rotary, Rotarack , Srop-tomistler gibi kulüp ve derneklerin çevre ile ilgili düzenledikleri programlara katılım sağlanmakta ve çalışmaları desteklenmektedir.

Çevreyle İlgili Gönüllü Kuruluşlar ve Faaliyetleri
1. Çevre Vakıfları
İlimizde bulunan Çevre Koruma Vakfı 1990 yılında kurulmuştur. Vakfın amacı; çevre ile ilgili olayları düzenlemek, organize etmek ve koordinasyonu sağlamak, çevre ile ilgili yapılacak çalışmalarda ilçe, köy vs. maddi yardımda bulunmak, Çevre ve Orman Bakanlığınca çocuklar için gönderilen kitapların düzenlenmesi ve dağıtımına maddi yardımda bulunmaktadır.

Ayrıca, ilimizde TEMA Samsun Gönüllü Temsilciliği vakıf olarak toprak erozyonunun önemli sonuçlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesini anlatmak, bütün kesimlerin düşünce ve gönül birliğini sağlayacak doğrultuda kamuoyu oluşturarak erozyonu önleme hareketini başlatmakta ve sürdürmektedir.

Vakfın eğitim çalışmaları içerisinde, Türkiye genelinde düzenlenen eğitim  seminerlerinde erozyon tehlikesinin kamuoyuna tanıtılması için gönüllü erozyon eğitmenleri yetiştirmek yer almaktadır. Ayrıca, eğitim yayınları hazırlanarak basılmakta ve okullarda erozyonu anlatan konferanslar verilmektedir.Ayrıca, II Çevre ve Orman Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve TEMA Samsun Gönüllü Temsilciliği organizasyonu ile ilimizde atık kağıt toplama kampanyası düzenlenmiştir.

2. Çevre Dernekleri
Derneğin Adı, Adresi, Telefonu
Samsun Doğayı Koruma Derneği, Gazi Cad. No: 17 SAMSUN 2380419
Türk Kadınlar Birliği Samsun Şubesi, Çiftlik Mah. Hakkıbey Cad. No: 116 SAMSUN 2334944
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Samsun Şubesi, Lise Cad. Arı Apt. No: 24/13 SAMSUN 4356900
Türk Kadınlar Konseyi Derneği Samsun Şubesi, Zafer Mah. Letafet Sok. No: 39 SAMSUN 4318667
Soroptimist Kulübü, Lise Cad. Hisar Apt. No: 62/1 SAMSUN 4310029
Çiftlik Lions Kulübü,Cumhuriyet Cad. No: 98 SAMSUN 4350484
Atakent Lions Kulübü, Kaptanağa Sok. Dr. Tevfik Türker Apt. No:24 SAMSUN 4354049
Samsun Rotary Kulübü, İstiklal Cad. No:28/1 SAMSUN 4310025

Çevreyle İlgili Federasyonlar
İlimizde federasyon tespit edilememiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder