21 Temmuz 2006 Cuma

Dikbıyık

Dikbıyık köyü 1994 yılında 2500 nüfusla belde olmuştur.   
         
Beldenin ulaşım sorunu yoktur. Karadeniz sahil yolu beldenin içinden geçmektedir.Çarşamba’ya 8, Samsun’a 27 km uzaklıktadır. Ayrıca TCDD treni Samsun - Çarşamba hattında çalışmaktadır. Beldemizde haftanın bir günü (Cuma) açık pazar kurulmaktadır. Çevre köylerde yaşayanlar yetiştirdikleri ürünleri burada rahatlıkla satmaktadır.
           
Beldeye ilk yerleşenlerin Rumlar olduğu daha sonra buraya Kafkas Türklerinin geldiği belirlenmiştir. Dikbıyık adı da rivayetlere göre  şu şekilde ortaya çıkmıştır. Bu bölgede  Rum olduğu varsayılan ve dik bıyığı olan bir adamın  kahvehanecilik yaptığı ve çevre köylerden bu kahvehaneye birçok insanın geldiği  söylenir.Bu insanların “Dik bıyıklının kahvesine gidiyoruz…” türünden  sözleri zamanla  beldemizin adının Dikbıyık olmasına sebeb olmuştur.
           
Beldemizde  1967 yılından beri okul vardır. Bu okula daha sonra su an 750 öğrenciye hizmet veren ( ki bu bina da yetersiz kalmış yeni bina yapımına devlet-halk işbirliği ile başlanmıştır.) bir bina daha ilave edilmiştir. İlköğretim okulunun yanı sıra bir de lise bulunmaktadır beldemizde. Gerek İlköğretim okulumuz gerekse Lisemiz çevrede başarılı olarak görülmekte ve çevre köylerdeki, hatta ilçelerdeki öğrenciler tarafından  tercih edilmektedir.

Beldemizde genelde Çerkez  ve Laz folkloru  hakimdir. Beldemizin turistik bir özelliği yoktur.

Beldemizde Sağlık ocağı, Eczane, Jandarma karakolu, Diş Doktoru, Tıp Doktoru, Veteriner, Tarım Kredi Kooperatifi. PTT gibi halkın ihtiyaçlarını karşılayacak  kurum ve kuruluşlar mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder