8 Temmuz 2006 Cumartesi

Alaçam İlçemiz


Tarihi :
İlçenin kuruluşunun M.Ö. 3000 yıllarına kadar ulaştığı sanılmaktadır. Rastlantılar sonucu İlçenin Sivri Tepe kesiminde Etiler dönemine ait çömlek, seramik parçaları, bıçak ve baltalar bulunmuştur. Etilerin Anadolu’ya gelişleri ise M.Ö. 5000 ila M.Ö.3000 yıllarına rastlamaktadır.

Etilerin Alaçam toprakları ile ilişkileri yeni İmparatorluk devrinde ll.Nurşin zamanında ve Kızılırmak dolayında başlamıştır. l.Nurşin’ in Firikyalılarla yaptığı savaş sonunda Alaçam Etiler’in eline geçmiştir. Daha sonra Kimmerler, Persler ve Makedonyalılar Alaçam’ı topraklarına katmışlardır.Bu dönemde Alaçam’ın adı Zalüküs olarak bilinmektedir. Galyalılardan sonra Alaçam Roma İmparatorluğunun egemenliği altına girer. Danışmentlilerden sonra 1183 yılında Selçuklular o zamana kadar adı Tralköyü olan Alaçam’ı topraklarına katmış ve Uluköy ismini vermişlerdir. 1308 yılında Anadolu Selçukluları döneminde Uluköy ismi beğenilmeyerek, Bahadırhan tarafından 1365 yılında Alaçam adı verilmiştir. Alaçam Çelebi Mehmet’in Akkoyunlu Devletini yenmesiyle 1400’lü yıllarda Osmanlılara geçmiştir. Osmanlılarla iyi geçinen İsfendiyar oğulları bir süre Alaçam’ı ellerinde tutmuştur. İsfendiyaroğulları Beyliği ortadan kalkınca Alaçam doğrudan Osmanlıların egemenliği altına girmiştir.1460’lardan 1922’ye kadar Osmanlıların Egemenliği altında kalan Alaçam 1 Eylül 1944 tarihinde 4642 Sayılı Kanun ile Türkiye Cumhuriyeti’nin güzel bir ilçesi olmuştur.

8 Nisan 1948 yılında ilçeye elektrik verilmiştir.

Alaçam’a Belediye teşkilatı 1879 yılında kurulmuştur.

Hükümet konağı 1963, Şadi Bey Camii 1515, Çarşı Camii 1887 yılında yapılmıştır. 1950’ lerde Alaçam Ortaokulu açılmış, 1901-1902 yılları arasında Alaçam – Bafra şosesi yapılmıştır.

Coğrafi Yapı:
İlçenin coğrafi yapısı, başlangıç meridyenine yaklaşık 35.36 boylam ve 41.37 enlem daireleri arasındadır.

İlçe Karadeniz’in güneyinde Samsun’a 78 Km, Sinop’a 90 Km. uzaklıktadır. Doğusunda Bafra, batısında Yakakent ve Durağan, güneyinde Vezirköprü ilçeleriyle komşudur. Kuzeyi Karadeniz’le çevrilidir. Yüzölçümü (köyleri ile birlikte) 463 Km2’dir. İlçe merkezi ise 40 Km2’dir. Gerek yağış gerekse sıcaklık yönünden sürekli farklılıklar görülmekle beraber genellikle yazları yağışlı ve sıcak, kışları yağışlı ve ılık geçer.Yağmur daha çok İlkbaharda düşer. Uluçay, Gökçeboğaz ve Yenice çayları önemli akarsularıdır.

Nüfus Yapısı:
İlçemizde etnik grup bulunmamaktadır.

İdari Yapı :
Alaçam ilçesi 1944 yılında kurulmuştur.

İlçe merkezinde 1 belediye olup;
- İlçeye bağlı belde yoktur.
- 52 köy,
- Köylere bağlı 187 mahalle bulunmaktadır.
- İlçe merkezinde 12’si mahalle olmak üzere;
- Toplam 64 muhtarlık bulunmaktadır.

Sosyal Yapı (Konut) :
İlçe halkı genel olarak dar gelirli, sosyal ve kültürel faaliyetler istenilen düzeye ulaşamamıştır. İlçemizde konut sorunu daha çok kırsal kesimde ortaya çıkmaktadır. İlçe merkezi ve Etyemez, Göçkün, Gökçeboğaz, Kışlakonak, Soğukçam, Habilli, Yukarıelma , Karlı, Doyran, Karahüseyinli, Akgüney, Aşağıakgüney köylerinde ve deniz sahili kenarlarında bulunan mahallerde planlı betonarme binalar yapılmakta olduğu ve gün geçtikçe gerek kalite, gerekse sayı yönünden artış görülmektedir. Kırsal kesime çıkıldıkça ahşap ev sayısı oldukça artmaktadır.

İlçemiz belediyesinin, Belediye İmar Planının Ocak 1985 yılında tasdikinden sonra imar planında yapılan değişikliklerle ana caddelerde konut katsayısının arttırılması nedeniyle (4Kat..)1985 yılından bu yana hızlı bir yapılaşma devam etmektedir. Emniyet Amirliği personeli için lojman mevcuttur. Mevcut lojmanlar ihtiyaca cevap verememektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının çoğunun lojmanı yoktur. İlçede yeterli düzeyde iş ve istihdam imkanlarının olmayışı nedeniyle ilçeden komşu il ve ilçelere göç olmaktadır.

Eğitim ve Kültür :
İlçemizde, ilk olarak ortaokul 1950) yılında yapılmış olup halen ilçemizde ,
-Anadolu Lisesi
-Alaçam Çok Programlı Lisesi
-Kız Meslek Lisesi
-İmam-Hatip Lisesi bulunmaktadır.


Halk Kütüphanesi :
İlçemiz merkezinde 1983 yılında, Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak Halk Kütüphanesi açılmıştır. Kütüphanede görevli 1 memur 1 hizmetli olmak üzere 2 görevli mevcuttur.

Ekonomik Yapı :
İlçe ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçemizde büyük ölçekli sanayi işletmesi bulunmamaktadır. İlçede Tekel İşletme Müdürlüğü işleme atölyesinde 39 işçi 15 memur çalışmaktadır.

Tarım :
İlçe ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Çiftçiler, buğdayı kendilerine yetecek kadar üretmektedirler.8500 çiftçi tütün tarımı ile uğraşmaktadır. Hayvancılık genellikle köylerimizde, mera hayvancılığı olarak yapılmaktadır. Deniz kıyısı sahil şeridinde balıkçılık ve su ürünleri avcılığı yapılmaktadır.

Sağlık Hizmetleri Altyapısı :
İlçe merkezinde 25 yataklı Devlet Hastanesi mevcuttur. Grup Başkanlığı Merkez Sağlık Ocağı binasında hizmet görmektedir.

İlçemize Bağlı Sağlık Ocakları;
-Alaçam Merkez Sağlık ocağı,
-Kızlan Sağlık Ocağı

Spor Tesisleri :
İlçemizde şehir stadı, halı saha ve Geyikkoşan semt sahası vardır. Bazı köylerimize ise standart olmayan futbol sahaları yapılmıştır.

İlçemizde kapalı spor salonu yapımı için arsa tahsisi yapılmış olup; YATIRIM PROGRAMINA ALINIP, İHALE EDİLMESİNE RAĞMEN ÖDENEK AYRILMADIĞI İÇİN her hangi bir çalışma yapılamamıştır.

Turizm:
İlçemiz toplam olarak 16 km sahil şeridine sahip olup , sahillerimiz genel olarak temiz ve yüzmeye elverişli konumdadır. Buna rağmen ilçemizde özel olarak düzenlenmiş plaj mevcut değildir. Sahillerimizde, özel şahıslarca yapılmış yazlık tatil evleri mevcuttur. İlçemizde turizme yönelik “Pansiyonculuk” gelişmemiştir.

İlçemiz “Geyikkoşan” mesire yeri yaz aylarında Samsun ve Bafra yöresinden gelen tatilcileri ağırlamaktadır.

İlçemizde Mayıs ayının 5-6-7 günlerinde “Hıdırellez Şenlikleri” yapılmakta olup çevre ilçe ve illerden katılımlar olmaktadır.

İlçemizden iç kesimlere doğru gidildikçe rakım 1200-1300 m. ye erişmekte olup; kırsal alanın doğal güzellikleri görülmeğe değerdir.

ÖĞRENCİ YURTLARI:
a) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Öğrenci Yurdu : Alaçam Kaymakamlığı’na bağlı olarak hizmet vermektedir. İlköğretim ve lise öğrencisi mevcut olup, kimlik bildirimleri mevcuttur.

b) 75. Yıl PİO Öğrenci Yurdu: Göçkün köyünde bulunan yurtta İlköğretim okulu öğrencisi bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder