29 Temmuz 2006 Cumartesi

Ladik Yayla Şenlikleri



LADİK YAYLA ŞENLİKLERİ PARKECİLERİ BULUŞTURUYOR
1997’den beri her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında düzenlenen geleneksel Ladik Yayla Şenlikleri, Ladik’ten çıkarak, ülkemizin dört bir yanına dağılmış parkecileri biraraya getiriyor. Ladikli parkeciler, yayla şenliklerini, memleket hasretini gidermeleri, dostlarıyla, kardeşleriyle buluşmaları için bir fırsat olarak değerlendiriyorlar.

Samsun’un şirin ilçesi Ladik yaz gelince yayla şenlikleri için yurdun dört bir yanından gelenlerle dolup taşıyor.

Ladik’in turizm alanında var olan potansiyelini komşu ilçelerle paylaşmak, dostluk ve kardeşliği her yönüyle pekiştirmek, gelenek ve göreneklerimizle törelerimizi yeniden ve daha canlı yaşatmak amacıyla yayla şenlikleri her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında çim ve kar kayağının yapılacağı alan olarak tespit edilen ilçeye 7 km. mesafede Ladik Yaylası’nda çeşitli oyun, buzağı yarışması, koç yarışması, bal yarışması, uçurtma yarışması, yamaç paraşütü gösterileri, çim kayağı yarışmaları, planör uçuş gösterileri gibi etkinliklerle gerçekleştiriliyor.

Bilindiği gibi İstanbul’daki parkecilerin çok büyük bir çoğunluğu Ladik kökenlidir. Aynı zamanda yurdun dört bir yanında da bir çok Ladikli parkeci mesleğini devam ettirmektedir.

Ladik yayla şenlikleri işte bu parkecilerin de her yıl biraraya gelmesine vesile olmaktadır.

Zemin Fuarı ve Marka Yayınlar Genel Yönetmeni Sebahattin Şensoy, Ladik Yayla Şenlikleri’ne gönderdiği mesajda “Geleneklerimizi, göreneklerimizi yaşatmak için çaba sarfeden herkesi kutluyorum. Hemşerilerimin bu güzel buluşmasının hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Şenliklere katılan parkecilere Marka Yayınlar’a bağlı Zemin Dergisi, Parke Dergisi ve Parke Kataloğu hediye edildi.

1997 Yılından bu yana İlçede Akdağ Yayla Şenlikleri düzenlenmekte, bu etkinlik ilçeye ekonomik ve sosyal aktivite sağlamaktadır.

Aktaş Yaylası; 950 metre rakımlı yaylanın ilçeye uzaklığı 9 km.’dir. Yolu asfalt olup, her türlü araç gidebilir. Yayla evleri mevcut olup suyu da vardır. Ayrıca yayladan Ladik Gölü’nün tamamıyla görünmesi, çam ağaçları ile kaplı oluşu ve her tarafın kır çiçekleri ile süslenmiş olması özellikle insana huzur veren temiz yayla havası nedeniyle İlçe ve yöre halkını kendisine çekmekte ve mesire yeri olarak kullanılmakta olup, potansiyel turizm açısından da gelecek vaadetmektedir.

Küpecik Yaylası; 1600 metre rakımlı yaylanın ilçeye uzaklığı 23 km.’dir. Yolun 9 km.’lik kısmı asfalt kalan kısmı stablize ve düzgün ham yol olup, her türlü araçla ulaşım imkanı vardır. Yayla evleri ve bol miktarda suyu mevcuttur. Bu yaylanın suyunun böbrek taşlarını erittiği halk tarafından söylenmekte ve bu tür hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmaktadır.

Büyükkızoğlu Yaylası; 1600 metre rakımlı yaylanın ilçeye uzaklığı 10 km.’dir. Yolu ham yol olup arazi araçları gidebilir. Yayla evleri ve suyu vardır.

Çakırgümüş Yaylası; 1500 metre rakımlı yaylanın ilçeye uzaklığı 12 km.’dir. Yolu ham yol olup, her türlü araçla ulaşım mümkün olup, yayla  yüksekliği ise 950 m.’dir. İlçenin akarsularından Tersakan çayı Yeşilırmak’ın bir kolunu oluşturur. Ladik Gölü’nden çıkarak batıya, oradan güneye, daha sonra doğuya kıvrılarak Yeşilırmak’la birleşir. Bu akış seyrinden dolayı adını Tersakan çayı olarak almıştır. İlçe merkezinin 10 km. doğusunda yer alan Lâdik Gölü, Akdağ’dan inen akarsularla beslenir. Elips şeklindeki gölün uzunluğu 5 km. genişliği ise 2 km.’dir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder