13 Temmuz 2006 Perşembe

Altı Bin Yıllık Yerleşim Yeri: BAFRA



Bafra Köylerden Kalkınıyor 


Bafra, 115 tane köyüyle Türkiye’de ençok köye sahip ilçelerden birisi. Kızılırmak’ın Karadeniz’e kavuştuğu verimli ovada kurulmuş olan Bafra’nın Kaymakamı Selahattin Aparı, ilk hizmete başladığı günlerden itibaren köylere giden hizmet konusuna dikkat çekiyor. Doğal ve tarihi değerleri ile ilçenin turizmde iddialı bir noktaya gelebileceğine inanan Kaymakam Aparı, Cernek Kuş Cenneti’ne yapılacak olan gözetmele kuleleri ile turizme açılabileceğine söyledi. “Birçok köyümüzde altyapı, yol ve içme suyu çalışmaları yapılmakta olup bu çalışmalara hız kazandırılmıştır” diyen Kaymakam Selahattin Aparı, halkın Bafra’da yapılacak projelere destek vermesini ve idarecilerin arkasında olmasını istiyor. Bafra Kaymakamı Selahattin Aparı Bizim Mahalli İdareler Gazetesi’ne konuştu:


İLLERDEN BÜYÜK İLÇE

Göreve başladığım ilk günlerde Bafra’nın köylerine dikkat çektim. Hizmeti de ağırlıklı olarak köylere götürmeyi planladım. Bafra 115 köyüyle Türkiye’de ender ilçeler arasında olup ayrıca birçok ilden de büyük ilçedir. Ekonomisini tarım giderleri oluşturmaktadır. Kalkınma köylerden başlarsa Bafra ekonomik alanda daha da güçlenir. Karadeniz’in en bereketli topraklarının bulunduğu Bafra’ya geldiğim günden bu yana yaptığımız çalışma ve hizmetlerde devlet-vatandaş ilişkilerinin çok sıkı bağlarla bağlı olduğunu memnuniyetle gördüm. 1990 yılında toplam nüfus 153.701 iken; 2000 yılında 157.010 olan nüfusun artışı şehirde yüzde 24.40, köyde ise yüzde 18.42 olmuştur.

ALTI BİN YILLIK YERLEŞİM: BAFRA

Bafra ve çevresinin tarihi devirlerini aydınlatacak ilmi araştırmalar tam olarak yapılmamakla birlikte bugünkü Bafra’nın sınırları dahilinde ilk yerleşme MÖ 4 bin yıllarında Orta Asya göçleri sonunda olmuştur. Etiler zamanında buralarda medeniyetler kurulmuştur. Bu devreye ait olması muhtemel Hititlere atfedilen Bafra’nın güneyinde Kolay Beldesi yakınlarındaki Kapıkaya köyünde kayaları oyulmuş kapı biçiminde yapıtlar bulunmuştur. Pontusluların bu bölgeye hakimiyetleri sonrası MS 8. ve 9. yy.’da önemli Anadolu pazarları arasına girmiş ve Akdeniz’in gemici milleti Cenevizliler, mal değişimi için buralara kadar gelmişlerdir. İlçenin 7 kilometre batısında bulunan İkiztepe Köyü Höyüğü’nde 1974 yılından bu yana 4 ayrı noktada yapılan kazı çalışmalarında MÖ 2 binli yıllara ait 7 bin 200 dolayında eser ortaya çıkarılmış ve bu eserler Samsun Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

TURİZMDE İDDİALIYIZ

İlçemizin her tarafı kültür, tarihi eser ve tabiat varlıkları ile bütünleşmiştir. İkiztepe Köyü’nde 1071 yılından bu yana yapılan ören yeri kazı çalışmalarında erken Hitit dönemine ait höyükler, düz yerleşim yerleri, antik çağa ve hemen sonrasına ait kalıntılar, tümülüs, kaya mezarları, mezarlık, kale, hamam, köprü ortaya çıkarılmıştır. 6 bin 500 civarında pişmiş toprak, kemik, boynuz, taş ve madeni eserler bulunmuştur. Şu anda Samsun Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Yakın zaman içerisinde ilçemiz sınırları içerisinde bulunan bir bina müze haline getirilip eserler burada sergilenecektir. Ayrıca ilçemiz sınırları içerisinde bulunan Asar Köyü’nde Helenistik dönemine ait Asar Kalesi ve Paflagonya Kaya Mezarları yörenin doğal güzelliğiyle bütünleşmektedir. İlçede bulunan iki kaleden bir diğeri ise Doğankaya Köyü sınırlarında bulunan Martı Kalesi’dir. Turizm zengini olan ilçemizde her geçen gün turist sayısı artmaktadır. Ayrıca, kaleler, baraj gölleri, balık gölleri, camileri ile büyük bir tarihi-kültürel alanları içerisinde barındırmaktadır. Altınkaya ve Derbent Baraj Gölleri’nde yaz aylarında su sporları, yelkencilik, dalgıçlık gibi sosyal aktivitelerin yapılması için çalışmalar sürdürülüyor.

KIZILIRMAK’IN DENİZE KAVUŞTUĞU YER

“Bafra” isminin nereden geldiğine dair kesin bilgiler olmamakla birlikte söylentilere göre; BAFİROS denilirken, zamanla değişime uğradığı ve bugünkü şeklini aldığı, Selçuk ümerasından İsfendiyaroğulları’na mensup Emir Mirza’nın hissiyatını aksettirmek üzere, Farsça’da yol almak anlamına gelen BAF-RAH denildiği, Kızılırmak’ın denize kavuştuğu yerde ticaret gemilerinin yanaştığı koylara kurulan ticaret evlerine “Bafra” denildiği de ileri sürülmektedir. Yerleşim birimleri geniş Bafra Ovası’na yayılmıştır. İlçede Balık Gölü, Cernek Gölü, Uzun Göl, Liman Gölü, Gıcı Gölü, Tatlı Göl adı altında değişik büyüklükte göller mevcut olup, toplam 2 bin hektar sazlık mevcuttur. Kızılırmak üzerinde elektrik üretmek amacıyla kurulan Altınkaya Hidroelektrik Santralı sulama amaçlı kurulan Derbent Hidroelektrik Barajları bulunmaktadır. Kapıkaya Köyü’nde Yündağı, Köseli Köyü’nde Nebiyan Dağı, Yiğitalan Köyü’nde Boğa Dağı, Meşeli Türkmenler Köyü’nde D. Ahmet Dağı, Yeniköy Köyü’nde Deven Dağı, Komşupınar Köyü’nde Top Dağı mevcuttur. Samsun-Sinop Karayolu üzerinde Çetinkaya köprüsü, Derbent Köyü’nde Derbent Köprüsü, Kapıkaya Köyü’nde Kapıkaya Köprüsü bulunmaktadır. İlçemizde Merkez Belediyesi ile Çetinkaya, Doğanca, İkizpınar ve Kolay belde ve belediyeleri bulunmaktadır. İlçeye bağlı 115 köy ve bu köylere bağlı 433 mahalle vardır.

ALT YAPISIZ KÖY KALMAYACAK

Bütün köy ve beldelerde elektrik var. Birçok köyümüzde altyapı, yol ve içme suyu çalışmaları yapılmakta olup bu çalışmalara hız kazandırılmıştır. Bafra’da 1970’li yıllarda Köy Yolları Birliği kurulmuştur. Bu tarz bir birlik Türkiye’de ilk olarak Bafra’da hayata geçirilmiştir. 1994 yılında feshedilen birlik, tekrar 1995 yılında isim değişikliği yapılarak Köylere Hizmet Götürme Birliği adı altında kurulmuş olup halen çalışmaları devam etmektedir. Az parayla çok kısa zaman içerisinde çok işe imza atılmıştır. Köylerin ilettiği acil ihtiyaçları en kısa zamanda ekip anlayışı içerisinde çözmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar birçok köyümüze su deposu, su şebeke dağıtımı, kanalizasyon, köprü, menfez kanalları, heyelana karşı istinat duvarları, asfaltlama, köy konaklarının tamiratları, cami tamiratları, köy içi stabilize yol yapımı, teşvik amaçlı sera yapımı, sağlık evi tamiratları, ilköğretim okullarına akaryakıt yardımları ve çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Köylerde yapılan çalışmaların çoğu imece usulü ile devlet-vatandaş işbirliği ile yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda birçok işler de devlete kâr sağlanmıştır.

BAFRALI EĞİTİME ÖNEM VERİYOR

Eğitim ve kültür bakımından, okuma-yazma bilen kadın sayısı 34 bin 147 iken, okuma-yazma bilen erkek sayısı 34 bin 529’dur. Eğitime yüzde yüz destek kampanyasında ilçemizde güzel bir düzeye gelinmiştir. Eğitime destek kampanyaları konusunda ilçemizde bulunan hayırsever işadamları ile bir istişare yaparak katkılarda bulunmalarını istedik. Onun akabinde, okulu olmayan köylerimize ve şehir içerisinde bulunan yerlere isimleri verilerek okullar yaptırdılar. Hızla gelişen ve değişen dünyamız üzerinde ülkemiz insanının hak ettiği yere gelebilmesi açısından eğitimde çağı yakalamanın önemini bilen, hayırsever Bafralılar’ın “Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası”na büyük ilgi göstermeleri ve katkıları takdire değerdir. İlçemizde acilen bir liseye ihtiyaç duyulmaktadır.

MAĞDUR VATANDAŞA ÜCRETSİZ HİZMET

Sağlık hizmetleri yönünden halkımız mağdur edilmemektedir. İlçemizde iki adet hastane bulunmaktadır. Bafra Nafiz Kurt Devlet Hastanesi 45 uzman, 12 pratisyen hekimiyle hizmet vermekte olup, bina 200 yataklıdır. Sağlık Bakanlığı’na devredilince Bafra Kızılırmak Devlet Hastanesi adını alan SSK Hastanesi’nde ise 9 uzman, 4 pratisyen hekim, 120 personel görev yapmaktadır. Bafra Kızılırmak Devlet Hastanesi bir ana bina bir de poliklinik binasından mevcut olup 85 yatak kapasitelidir. İlçemizde Verem Savaş Dispanseri, 5 merkez sağlık ocağı, köylerde sağlık ocakları ve sağlık evleri, özel şifa poliklinikleri ile özel klinikler bulunmaktadır. Ödeme gücü olmayan vatandaşlar, 1992 yılından bu yana sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanmaktadır. Hiçbir iş güvencesi olmayan ve mağdur durumda olan vatandaşlarımız yeşil kartlarını almaktadırlar. Bu son çıkan yasada da ayakta tedavi görecekleri muayene, tetkik, tahlil, pansuman, diş çekimi ile diş protez ve gözlük hizmetlerini almaktadırlar. Ayrıca ilaçlarını Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nün anlaşma yaptığı eczanelerden ücretsiz almaktadırlar.

HUZURLU BİR İLÇEYİZ

İlçemiz emniyet ve jandarma asayişi konusunda huzurludur. İlçemiz büyük ilçe olmasıyla birlikte İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne araç ve personel bakımından önemle ihtiyaç duyulmaktadır.

HALK ARKAMIZDA OLSUN

Görev yaptığım günden bu güne vatandaşlarımızla son derece iyi ilişkiler kurduğumu düşünüyorum. Vatandaşın devletine sahip çıktığını, saygıda kusur etmediklerini, devletini milletini seven bir halk olduğunu gördüm. Yardıma muhtaç insanlar geldiğinde durumları araştırılarak gereken yardımlar yapılmaktadır. Burada yapacağımız projelere destek vermelerini, arkamızda durmalarını diliyoruz...

BAFRA’NIN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELER

Yüzde 95 oranında 6 bin 951 metrelik yolun yarma ve dolgu işlemleri tamamlanmıştır. Yağmur suyu tahliye kanalı 2 bin 200 metre olup kazısı tamamlanmıştır. Kanalizasyon borularının tamamı döşenmiştir. Kanalizasyon deşarj hattının 980 metresi tamamlanmıştır.

Yağmur suyu trapez kanallarından bin 316 metresinin kazısı yapılmış olup 323 metresinin beton kaplaması tamamlanmıştır. 76 adet parsel bacası ve bu bacaların şebeke bağlantıları yapılmıştır. İçme suyu şebeke hattının tamamı döşenmiştir. Küplük gömme deponun betonarme imalatları tamamlanmıştır. Yüz metreküplük ayaklı depo artı beş yüz kotuna kadarki imalatı tamamlanmıştır. 14 adet yol geçiş yağmur suyu menfezi ile 28 adet parsel geçiş menfezi tamamlanmıştır. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmalar devam etmektedir. Bu sadece Bafra ilçemizin çehresini değiştirecek yatırımlardan bir tanesidir.

KUŞ CENNETİ CERNEK
Türkiye’nin önemli gölleri içerisinde yer alan ve 316 kuş türünün barındığı belirlenen Cernek Kuş Cenneti’nin turizme açılması hedefleniyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gelen heyet ile Fransa’dan gelen bir heyet Kuş Cenneti’nde yaptıkları incelemelerden sonra bölgenin turizm yönünden çok zengin olduğunu ve hiçbir yerde bulunmayan nesli neredeyse tükenen kuş türlerinin bulunduğunu dile getirdiler. Kuş Cenneti’ne iki gözlem kulesi, bir gözlem evi ve bir de ziyaretçi merkezi yapılması planlanıyor. Bu proje için 750 milyar liralık bir ödenek ayrılması için teklif sunduklarını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri bunun 270 milyar lirasını Samsun İl Özel İdaresi’nin karşıladığını söylediler. Cernek Kuş Cenneti’ne turist çekmek için kuş gözlem evi ve ziyaretçi merkezi yapılması gerekiyor. Doğa harikası olan Kuş Cenneti’nin zarar görmeden turizme açılması için bölgedeki bozuk yolların da acilen bakımdan geçirilmelidir.

SELAHATTİN APARI KİMDİR?

Burdur-Ağlasun’da 1952 yılında doğdum. 1979 Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunuyum. Aynı yıl Antalya Kaymakamı adayı olarak göreve başladım. Sırasıyla Afyon-İhsaniye, Mardin-İdil, Van-Erciş, Balıkesir-Havran’da görev yaptım. Aydın Vali Yardımcılığı görevinde bulundum. 1988 yılında Erciş Kaymakamı iken Türk İdareciler tarafından yılın idarecisi seçildim. 18 Ekim 2000 yılı tarihinden bu yana Bafra Kaymakamı olarak görev yapmaktayım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder