11 Temmuz 2006 Salı

Nebahat ÇEHRE


2005 Altın Portakal Film Festivali’nde Onur Ödülü alacak sanatçılardan biri de, güzelliği ve yeteneği ile Türk Sineması’nda bir döneme damgasını vuran Nebahat Çehre.

15 Mart 1944’te Samsun’da doğdu. Bir süre sekreterlik ve mankenlik yaptı. 1960 yılında Türkiye Güzellik Kraliçesi seçildi. Sahneye ilk defa İstanbul Şehir Tiyatrolarının Çocuk Bölümü’nde çıktı.

İlk sinema filmi 1961 yapımı, yönetmenliğini Ümit Utku’nun yaptığı “Yaban Gülü”dür. Filmi çeşitli nedenlerle yarım bırakan Nebahat Çehre, 1962’de Türker İnanoğlu’nun “Kanun Kanundur” adlı filmle oyunculuk kariyerine asıl başlangıcını yaptı.

Ancak, Nebahat Çehre’nin çıkışını sağlayan ilk önemli çalışması, Metin Erksan’ın yönettiği “Acı Hayat” adlı filmdir. Başrollerinde Türkan Şoray, Ayhan Işık, Ekrem Bora gibi dönemin önemli oyuncularının yer aldığı filmde, Nebahat Çehre’nin çok uzun olmayan ama önemli bir rolü vardı.

Sanatçı, 1965 yılından itibaren, yazar, yönetmen ve oyuncu Yılmaz Güney ile filmler çevirmeye başladı. Bu dönemde rol aldığı Seyit Han adlı film Nebahat Çehre’nin ve Türk sinemasının önemli filmlerinden biridir. 1967’de Yılmaz Güney’le evlendi ve fırtınalı ve kısa bir evlilik yaptı.

1970’lerin başında şarkıcılık yapmaya başlayan Çehre oyunculuğa da devam etmiş, avantür filmlerinin oyuncusu olarak ünlenmişti.

Bu döneme damgasını seks filmlerinin de olumsuz etkisiyle, 1975 yılında sinemayı bırakan Nebahat Çehre, 1985’de yeniden sinemaya döndü. Kısa bir süre daha filmlerde oynayan sanatçı, 1988 yılında sinemayı tamamen bırakmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder