8 Temmuz 2006 Cumartesi

Bafra Tütünü Üstüne



Tarih
Samsun 19 yy. ilk yarısında Hazinedar oğulları yönetiminde kalmıştır. Bu dönemde buharlı gemilerin Karadeniz”de ticareti canlandırması; ayrıca, kaliteli tütün ekiminin Bafra çevresinde başlayarak samsun yöresine yayılması kentte gelişmelere neden olmuştur. Samsun'un Türk nüfusu artığı gibi Avrupalı tütün alıcıları ve çeşitli ham madde tüccarları samsun'a yerleşmeye başlamıştır.

1869”da çıkan bir yangında Samsun”un hemen hemen tamamı kül haline gelmiştir.Ancak o dönemde zengin bir ticaret merkezi haline gelmiş olan samsun yangından sonra çabuk kalkınmıştır.

Tütün Üreticileri Birliği

Samsun’un Bafra İlçesi’ne bağlı Çetinkaya Beldesi’nde biraraya gelen tütün üreticileri, Bafra’da “Tütün Üreticileri Birliği” kurma kararı aldı. Bafra Meslek Yüksekokulu Tütün Yetiştiriciliği ve İşlemeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Kemal Ayan ve öğrencileri tarafından tütün üreticilerine, üretici birliklerinin önemi ve yararları anlatıldı.

Çetinkaya Beldesi Şehit Erol Haspolat İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Çetinkaya Belediye Başkanı Ahmet Akbaş, Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, Bafra’da “Tütün Üreticileri Birliği” kurma çalışmalarını yürüten Tütüncüler Köyü Muhtarı Halil Güngör ve çok sayıda üretici katıldı. Bafra Meslek Yüksekokulu Tütün Yetiştiriciliği ve İşlemeciliği Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan slayt gösterisiyle başlayan toplantıda bir konuşma yapan Yard. Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, üretilen tütün üzerinde üreticinin değil de başkalarının söz sahibi olduğunu belirterek, “Ürettiğiniz tütünde 5–6 tane aracı var.

Bu aracılar sizler bir araya gelemediği için söz sahibi oluyorlar. Siz üreticiler bir olacaksınız, diri olacaksınız, tüccar sizin ayağınıza gelecek. Dünyada söz sahibi olan Bafra tütünü kimin elinde? Üretenlerden başka herkesin elinde. Dünya ürün bazında biraraya gelerek, ürününü değerlendiriyor. Bizlerin de biraraya gelerek, kalitesiyle dünyaya nam salmış tütünümüze sahip çıkmamız gerekiyor. Kendi ürünümüzün bizden başka sahibi olmasın. Biz bir olduğumuz zaman ürünü satarken pazarlık gücümüz olacak. İş bir ve diri olmakla başlar” dedi.

Tütüncüler Köyü Muhtarı Halil Güngör de, tütün işleriyle uğraşan herkesin bu birliğin kurulması için gerekli çalışmayı sürdürmesinin zaruri olduğuna dikkat çekerek, “Tütün üreticilerine, Tütün Üreticileri Birliği Danışma ve İrtibat Bürosu açtık. Hacınabi Mahallesi Hacıbaş Sokak büromuz faaliyete başlamıştır. Tütün üreticilerimizin biran önce başvuru yaparak, kayıt olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Samsun-Bafra Gurubu: Samsun, Maden, Canik, Evkaf, Bafra, Alaçam, Çarşamba, Sinop, Gerze tütünleri bu gurubu oluşturur. Bu guruptaki tütünler çok düşük oranda nikotinli, küçük boyutlu, kırmızı, açık kırmızı renkli, ince damarlı, ince nesiçli elastikiyeti, yüksek, tok içimli, tatlı aromatik kokulu tütünlerdir. Yabancı sigara üreticileri sigara harmanlarını ıslah etmek aromatik özelliklerinden dolayı kalitelerini yükseltmek, lüks harmanların nefasetini artırmak, tok içimli çeşitler yapmak maksadıyla bu tütünleri talep etmektedirler.

Özellikle Bafra tütünleri Dünyanın en yüksek evsaflı sigara tütünleri olarak devamlı aranmıştır. Küçük boyutları, ince nesiçleri, parlak ve cazip renkleri kendilerine has kokuları, sigara verimleri, tat-lezzet ve içimi itibariyle eşi bulunmayan tütünler olmuşlardır.

Dünya sigara harmanlarının Samsun-Bafra tütünü ihtiyacına karşılık üretimin az olması ve giderekte azalması bu tütünlerin harmanlarda az kullanılmasına sebep olmuştur. Marmara bölgesi tütünlerinde olduğu gibi bu tütünlerin üretimi de devamlı düşmektedir.

Bafra Tütünü Öldü mü?
Bundan yaklaşık 10 yıl önce kalite noktasında dünya literatüründe bulunan bir tür olan Bafra tütünü, bugün dış ve iç pazarlarda alıcı bulamıyor. Üretilen tütünün tamamına yakını TEKEL tarafından alınarak imha ediliyor.

TABAN VE YAMAÇ ARAZİDE YETİŞTİRİLEN NICOTIANA TABACUM L. (SOANACEAE) BAFRA ÖRENCİK TİPİ TÜTÜN ÜZERİNDE ANATOMİK, MORFOLOJİK , FİZİKSEL VE MİNERAL MADDE BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA Mehmet ESER, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı,Yüksek Lisans Tezi, 1993,

Bu çalışmada, farklı toprak bünyesine sahip olan taban ve yamaç arazilerde yetişen Nicotiana tabacum türü Bafra tütünü (örencik tipi)morfolojik, anatomik, fiziksel ve mineral madde bakımından karşılaştırılmıştır. Yamaç arazide yetişen tütünlerin morfoljik, anatomik , fiziksel özelliklerinin ve magnezyum (Mg) değerinin kaliteli tütün özelliklerini gösterdiği, azot (N), kalsiyum(Ca), fosfor(P), potasyum(K) değerlerinin ise uygunluk göstermediği tesbit edilmiştir.

Taban arazideki tütünlerin nem ve kalsiyum değerleri dışında hiçbir özelliğinin kaliteli tütün tanımına uymadığı gözlenmiştir.

Milletvekilinin Feryadı 
Bafra'nın 26 köyünde fındığı yasakladınız, bir o kadar köyde, belki daha fazlasında tütünü yasaklıyorsunuz şimdi ve Batılı ve özellikle Amerikalı tütün firmalarına, Türkiye'nin tütününü de, fabrikalarını da peşkeş çekiyorsunuz. www.tbmm.gov.tr/m.uzunkayaSamsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder