11 Temmuz 2006 Salı

Samsun İlinin Turizm Potansiyeli


Basın Mesajı: Samsun ve Turizm / Mehmet KURT

Türkiye için turizm alanında, “mutlaka gidip görülmesi gereken ülke”, “alternatif tatil beldesi” imajının dünya genelinde oturtturulması gerekir. Türkiye ile ilgili olarak yurtdışında zihinlerde Turkish Delight (Türk Lokumu) ve “Turkish Bath” (Türk Hamamı) haricinde çok güçlü bir imaj bulunmamaktadır. Bunlara yeni kavram imajları ekleyebilmemiz gerekmektedir.Mesela: “Turkey=3C=Crossroad of Civilizations and Continents” “Türkiye=Medeniyetlerin ve Kıtaların Beşiği” gibi.

Turizmde çok değişik alanlarımız bulunmaktadır.Deniz-Medeniyet, Doğal güzellik, dağcılık, kaplıca, inanç turizmi,vs. Bu alanların her biriyle,bir bölgemizi özdeşleştirip yurt içi ve dışında-marka olmasını sağlamak gerekir.

Mesela:
-Antalya;Deniz Turizmi
-Ürgüp-Göreme;Tarih-Medeniyet
-İstanbul:Tarih,Medeniyet,Kongreler Merkezi;Fuarlar Merkezi
-Bursa-Yalova-Pamukkale-Gönen;Samsun-Havza-Ladik,Vezirköprü;Kaplıca Cenneti gibi.
-Samsun’da turizm çeşitliliği çok fazladır. Tanıtım için topluca bir atağa kalkmak,Bakanlık ile acentaların ve gurbetçi vatandaşlarımızın elbirliği ile gerçekleştirilebilir.
-Turizmde potansiyeli büyük olan şehirlerimizin,en çok turist alabileceğimiz ülkelerin önemli şehirleri ile “Kardeş Şehir” olmaları sağlanmalıdır. Halen var olan kardeş şehirlerle ilişkiler sadece protokol ilişkisi olmaktan çıkarılıp,turizme yönelik plan ve aktivitelerle desteklenmelidir.  

Uluslararası spor,kongre veya fuar aktivitelerine Dünya İhracat Fuarı(World Expo Fair) ,(Formüla 1 Otomobil Yarışı,Dünya Futbol Turnuvası gibi), talip olup gerçekleştirmek gerekir. Bu tür faaliyetler,ev sahibi ülkeye,tesis,yurtdışında alıcı tüccarlar ve turist girişi ile dünya çapında tanıtım ve imaj sağlamaktadır. Özellikle Samsun’da yapılan festivaller bu konuda tatmin edicidir. Mesela Vezirköprü ilçesi’ndeki Kunduz Festivali, Kadırga Şenlikleri,Terme’deki Amazon Festivali,Kavak’ta Yaşar Doğu Festivali ,.......gibi.

En çok seyredilen uluslararası televizyon kanallarında (CNN,RTL,TV5,BBC,AL Jazeera,Abu Dhabi TV) en fazla 15 saniyelik kısa metrajlı Türkiye’nin ayrı ayrı turizm potansiyelini gösterecek seri reklam filmleri birer slogan eşliğinde yayınlatılabilir.

Bakanlıkça(Almanya,Rusya,ABD,İngiltere,Fransa,Hollanda,Kuveyt,BAE,Suudi Arabistan,Japonya,Çin) turizm ile ilgili en üst özel sektör kuruluşu olan TÜRSAB’ın tanıtım büroları açması istenebilir. Özel sektör daha dinamik çalışacak ,kendi bütçesinden finansmanını da karşılayabilecektir.

Ülkemizdeki Selçuklu ve Osmanlı başta olmak üzere Türk-İslam yapıtlarının (bina,yerleşim,yazılı eser) korunması,restorasyonu ve sunumu konularına önem verilmesi gerekmektedir.

Bu vesileyle Samsun Karadeniz bölgesinin sosyal ve ekonomik açıdan en gelişmiş şehridir. Büyük bir limanı,Uluslararası havaalanı,Türkiye’nin hemen her yerine bağlantı sağlayan karayolu ve demiryolu ile her türlü ulaşım imkanına sahiptir. Ticaret ,sağlık ve hizmet sektöründe uzmanlaşmış bir bölge merkezidir. Samsun nitelikli otelleri, lokantaları, sinemaları, tiyatroları, Kültür Merkezi, Üniversitesi, canlı sosyal yaşamı, büyük alışveriş merkezleri ile çağdaş büyük bir büyükşehirdir.

Samsun,çok güzel kuma sahip geniş ve uzun doğal plajları, eşsiz güzellikteki ormanları,yaylaları, gölleri, ırmakları, dağları, termal kaynakları ile çok çeşitli turizm aktivitelerinin gerçekleştirilmesine imkan vermektedir.

Samsun’un Havza ve Ladik ilçelerindeki termal sular yüzyıllardır bilinen ve kullanılan şifalı sulardır. Havza kaplıcalar bölgesi; Turizm Bakanlığı tarafından “Termal Turizm Merkezi” ilan edilmiştir. Tarihi hamamları,otelleri ,pansiyonları ,özel banyoları ile termal turizme hizmet vermektedir.
Ladik ilçemizdeki “Hamamayağı Termal suları” ise Türkiye’nin “1. derecede önemli ve öncelikli termal suları” içinde yer almaktadır. Bu su içerdiği radyoaktif ürünler dolayısıyla sağladığı dinçlik nedeniyle “gençlik suyu” olarak da adlandırılmaktadır.

Havza termal suları ; Romatizmal hastalıklar ,kadın hastalıkları,sinirsel hastalıklar,eklem hastalıkları ve kireçlenme gibi hastalıkların tedavisine olumlu etki yapmaktadır.

Ladik Hamamayağı Termal suları; Romatizmal hastalıklar ,sinir ve kas yorgunluğu , eklem hastalıkları ve kireçlenme ,sinirsel hastalıklar ve ameliyat sonrası yorgunlukların tedavisinde olumlu etki yapmaktadır.

Yakakent ,Alaçam, Bafra,19 Mayıs ,Tekkeköy,Çarşamba ve Merkez sahillerimiz yer yer ormanlık alanlarla iç içe olan doğal plajlara sahiptir.

Bafra ilçemizde Kızılırmak kıyısında yer alan ve Helenistik döneme tarihlenen Asarkale ve Paflagonya Kaya Mezarları tarihin doğal güzelliklerle iç içe bulunduğu ortamları sunmaktadır.

Bafra ilçemizde Kızılırmak civarında tarihleri Milattan Önce 4000 yıllarına uzanan bir çok antik yerleşme yeri tespit edilmiştir. Bu yerleşmelerden sadece bir tanesi olan İkiztepe’de 1974 yılından beri arkeolojik kazı çalışmaları devam etmektedir. Ele geçen bir çok eser ve ilginç buluntular Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilenmektedir.

Kızılırmak’ın denizle buluştuğu yerde Türkiye’nin en büyük ve en önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Sulakalanı bulunmaktadır. Gölleri ,sazlıkları,subasar çayırları,subasar ormanları ,kumulları ve türleri 318 olarak tespit edilmiş öneme sahip sulak alanda Türkiye’de ve Dünya’da nesli tükenmekte olan kuş türleri saptanmıştır. 140 tür kuşun ürediği delta da özellikle kış aylarında 100.000 dolayında su kuşu kışlamaktadır. Bölge kış ve ilkbahar dönemlerinde kuş gözlemciliği için son derecede uygun olmaktadır.

Kızılırmak ve Yeşilırmak üzerinde bulunan baraj gölleri,çevresindeki doğal güzelliklerle iç içe çok güzel ortamlar yaratırken aynı zamanda,doğal bir su sporları parkuru oluşturmaktadır. Irmaklar ve baraj gölleri olta balıkçılığı için de elverişlidir.


Ladik ilçemizde 2062 metre yüksekliğindeki Akdağ’ın kış sporları merkezi olarak hizmet vermesi için çalışmalar başlatılmış olup en kısa sürede kaynak tesisleri kurulacaktır.Ladik ilçemiz kolay ulaşılan yaylaları ile de yayla turizmine olanak tanımaktadır.
Osmanlı devletine çok önemli sadrazamlar yetiştirmiş ve bundan dolayı da Köprü olan adı Vezirköprü olarak değişmiş olan ilçemiz ; Osmanlı döneminden kalan bir çok tarihi eser ve büyük ölçüde koruduğu tarihi dokusuyla dikkat çeker. Bir de küçük dereleri ,çimenleri,60m’ye ulaşan çam ağaçları ile Milli Park olabilecek tabii güzelliğe sahip Kunduz Dağı ormanlık alanında dinlenme, eğlenme, spor, piknik, gezinti alanlarına sahip eşsiz güzellikteki ormanları,ormanlık alanlar içerisindeki yaylaları ile görülmeye değer güzelliktedir.

Samsun’da Anadolu Ahşap Mimarisinin ilginç örneklerini bulabilirsiniz. Bunlardan Çarşamba’daki Göğçeli Cami hiç çivi kullanılmadan yapılmış ilginç bir ahşap yapıdır.

Milattan önce 1200 yıllarında tarihin ilginç ve çekici savaşçı kadınları Amazon’ların Terme ilçemizde Terme Çayı kıyısında yaşamış oldukları Klasik Yunan Mitolojisinde anlatıldığı gibi bir çok antik tarihçi ve coğrafyacı tarafından da ileri sürülmektedir.Terme Gölyazı Beldesinde her yıl Ağustos ayının 28 ve 30. günlerinde “Uluslararası Amazon Festivali” düzenlenmektedir.

Ayvacık ve Çarşamba ilçelerimizin içinden geçen Yeşilırmak’ın çevresi ormanlık alanlarla kuşatılmıştır. Yeşille kuşatılmışlığın ve sessizliğin huzurunu yaşamak isteyenlere eşsiz güzellikler sunmaktadır.

Samsun’da ,ilk insan izlerine Tekkeköy mağara-kale yerleşmelerine rastlanmıştır. Paleolitik(Eski Taş Devri) döneme tarihlenen yerleşim yeri o zamanların izlerini günümüze taşımış önemli bir arkeolojik alandır.
Kavak’ta Ağustos ayı içerisinde düzenlenen “Yaşar Doğu Şenlikleri ve Kutlamaları” geleneksel hale gelmiştir.Ata sporumuz güreşte, Yaşar Doğu ülkemizi dünya Şampiyonluğuna kadar yüksetilmiş bir sporcudur. Türk tgüreş tarihinde kırılması güç rekorların sahibi Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Yaşar Doğu 1913 yılında Kavak ilçesinde doğmuştur.İlçede Yaşar Doğu’ya duyulan sevgi ve muhabbetin bir tezahürü olarak güreşe karşı büyük bir ilgi vardır.İlçede Kaledoruğu Höyüğü 1942 yılında Müzeler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından ön kazı yapılmış,sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.Yine Selçuklu ve Osmanlılardan miras kalan Taş Han , Yörgüç Paşa Camii, Bekdemir Köyü Camii ,görülmeye değer yerlerdir.

Samsun Cumhuriyet Tarihimizde de önemli bir yere sahiptir. Atatürk’ün Anıtı, Atatürk Müzesi, Gazi Müzesi, Balmum Heykeller, Bandırma Vapuru o günleri hatırlatmaktadır.16-20 Mayıs tarihlerinde “19 Mayıs Gençlik, Kültür ve Sanat Festivali” Samsun’da bir başka güzellikte ve coşkuyla kutlanmaktadır.
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde; şehir merkezinde ve ilçelerimizde gerçekleştirilen Arkeolojik Kazılarda ele geçmiş eserler sergilenmektedir.

İlimizde Trekking, Yamaç Paraşütü, Kuş Gözlemciliği ,Su Sporları, Çim Kayağı, Atlı doğa gezileri gibi aktiviteler gerçekleştirilmekte olup, Ladik Akdağ’da da bir Kış Sporları Merkezi kurma çalışmaları sürdürülmektedir.

Son olarak ,bir üniversite şehri olan Samsun’da “Kongre Turizmi” gelişmiş olmalıydı. Ancak ,ilimizde bir kongre merkezinin bulunmayışı ve gerekli eğitim tesislerinden yoksun oluşu bu dalda gelişmeyi engellemiştir. Son yıllarda birleşik devletler topluluğu ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle tesis edilen ilişkiler sonucu bu konuya ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.

Üzerinde durulması gereken 2. bir turizm cazibesi ise “ Sağlık Turizmi” dir. Tıp Fakültesi hastanesi, Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Sigorta Hastanesi ile Samsun, Bölgenin sağlık merkezi olabilecek bir konumdadır.Bunlara Ladik ve Havza kaplıcalarını da eklediğimizde buralara yapılacak yatırımlarla ilimiz tam bir “Sağlık Merkezi” olacaktır. Havaların kışın bile fazla soğuk olmaması bu konuda 12 ay hizmet verebilmesine imkan sağlayacaktır.

Bizler Samsun’un insanı olarak, Samsun’a ait olan her ne varsa,duyarlı olduğumuzu bir kez daha yineliyor. Her platformda Samsun’un tanıtımı için elimizden gelen azami gayreti göstereceğimizi ve Samsun’a dair olan ufkumuzu hep daha ileri doğru tutacağımızı belirtiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder