6 Temmuz 2006 Perşembe

Mustafa Kemal'in Samsun'a Çıkışı -II



Mustafa Kemal Paşa’nın Padişah Vahideddin ile Görüşmesi ve İstanbul’dan Ayrılışı

Bürokratik işlemler bir yandan devam ederken, Mustafa Kemal Paşa 15 Mayıs 1919 günü Yıldız Sarayı'nda Padişah Vahideddin ile görüşme yaptı. Mustafa Kemal Paşa, anılarında bu veda ziyaretinde Padişah'ın kendisine;

"...Görüyorsun, ben artık memleketi ve milleti nasıl kurtarmak lazım geldiğini tasavvurda tereddüde düçâr oluyorum" dediğini ve ellerini havaya kaldırarak sözlerine şunları eklediğini ifade eder: "...İnşaallah millet mütenebbih ve müteyakkız (uyanık) olur; bu vaziyet-i elîmeden (kötü durumdan) gerek beni ve gerekse kendini tahlîs eder (kurtarır)."

Ertesi gün (16 Mayıs) de cuma selamlığına katılan Mustafa Kemal Paşa, Padişah ile Yıldız Sarayı'nda son görüşmesini yaptığı sırada, Vahideddin’in kendisine;

" Paşa, Paşa! Şimdiye Kadar bu devlete çok hizmet ettin. Bunların hepsi artık bu kitaba (tarih kitabı) girmiştir. Bunları unutun, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir. Paşa, Paşa! Devleti kurtarabilirsin!" hitabında bulundu .

Padişah Vahideddin'in ne amaçla söylediği pek bilinmeyen bu sözlerine karşılık Mustafa Kemal Paşa, elinden gelen gayreti göstereceğini ifade ederek selamlıktan ayrıldı. Padişah da kendisine bu ziyaretin anısına altın işlemeli ve üzerinde kendi inisiyalleri bulunan bir kol saati hediye ederek , yeni görevinde başarılar diledi.  Hatta, bu sırada Teşkilat-ı Mahsusa’nın Mütareke Dönemindeki lideri Süvari Albayı Hüsamettin Ertürk’ün ifadelerine göre, bu önemli görevi Anadolu’da başarıyla tamamlamak üzere Padişah örtülü ödenekten Mustafa Kemal Paşa’ya yüklü bir miktarda para da vermişti. Halbuki bu hususla ilgili olarak yaptığımız araştırmalarda ne Başbakanlık Osmanlı Arşivinde, ne Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Arşivinde, ne de Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı Arşivinde her hangi bir kayıt, belge ve bilgiye rastlanmamıştır. Bundan dolayı Ertürk’ün yazdıkları bir iddiadan öteye gitmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder