8 Temmuz 2006 Cumartesi

1961 Bafra Kız Enstitüsü Defilesi



Murat TUTGİN
Kaymakamımıza methiye yazmak hoştur hoş olmasına, lakin memlekete her gelenin önüne temcit pilavı gibi “ Tarım ” hakkında bir şeyler döktürmenin artık anlamını yitirdiğini düşünmemek elde değil. Aşağıda 01 Haziran 1961 yılına ait yerel gazetemizde yayımlanmış ve satırlarına müdahale etmekten kendimi itinayla sakındığım bir makale var. Bakın bakalım sayın “ Methiyeciler ” yalnızca tarımda mı gerilemişiz. Acaba devlet büyükleri günümüzden 45 yıl öncesinde ki Bafra’ dan haberdarlar mı ?

Kültürel hizmet diye de bir şey vardır ve elzemdir. Eğer eksik kalırsa aşağıdaki makalede anlatılanları, üzerinden 45 koca yıl geçtikten sonra bile ağzımız açık okuruz…

“30.05.1961 Salı gecesi Belediye Nikah Salonuna gelen davetliler çok tatlı bir fon müziği ile karşılandılar. Bafra’ nın şık hanımları ve beyleri sessizce yerlerini alıyor ve defilenin başlamasını bekliyorlardı. Salona her gelen evvelce gelenler tarafından dikkatle süzülüyor, bilhassa hanımlar birbirlerinin giydikleri elbiseleri dikkatle tetkik ediyorlardı.
     
Okul Müdürünün konuşması üzerine defile başladı. İlk olarak Nüket ERGİN çok şık yeşil renkte bir manto teşhir etti. Takiben Esin ÇALIŞ spor bir kıyafet takdim etti. Gülay SÜMER giydiği çok beğenilen tayyörle davetlileri adeta büyülemişti. Devamlı müziğin ahengi arasında mankenler manto, tayyör, turvakar giyerek geçtiler. Bu arada Nurhan CIRIL giydiği şapka ve manto ile çok beğenildi. Yine Gülay SÜMER giydiği sonbahar kıyafetiyle bir hayli alkış topladı. Sezer SARIKAYA ise gerek kıyafeti, gerekse yürüyüşü ile zarifti. Sokak kıyafeti ile Aysel AYAN ve küçük Betigül ERİŞ’ in geçişleri ve kıyafetleri de neşe ile karşılandı. Mine BERKMEN’ in giydiği sokak kıyafeti ve şapkası orijinaldi, haklı bir alkış topladı. Onu takiben geçen Vicdan YENEL’ in kışlık kıyafeti pek hoştu.

Manken öğrenciler kıyafet değiştirerek her geçişlerinde bir zarafet ve elbiselerinde ayrı bir zevk vardı. Ayşe SEÇKİN kışlık pazen, Sevgi KARAMAN çay kıyafeti teşhir ettiler ve alkışlandılar. Mine BERKMEN’ in giydiği kanava etekli döpiyesi görülmeye değerdi.
      
Sırasıyla mankenler Rize bezinden yapılmış elbise, basma ve Nazilli basması, poplinden yapılıp dantelle süslenmiş döpiyesler hayranlıkla seyredildi. Levent BOZACI’ nın da giydiği fistolu yazlık elbisesi pek beğenildi.
      
Defile sihirli bir fon müziği ile devam ediyordu. Son olarak Mine BERKMEN’ in şahane bir gelinliği takdimi, alkışlarla karşılandı ve Mine BERKMEN bu kıyafetiyle gecenin güzelliğine ayrı bir renk vermiş oldu.
      
Netice olarak defilede bulunan davetliler hafızalardan güçlükle silinebilecek güzel bir gece yaşamış oldular. ”
Bafra Gazetesi
01 Haziran 1961
Sayı : 610 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder