29 Temmuz 2006 Cumartesi

Kültür Zenginiyiz

 19 MAYIS GÖLETİ / LADİK-SAMSUN


Ladik’in Samsun’un ilçeleri arasında dışarıya en çok göç veren ilçesi olduğunu kaydeden Kaymakam Kasım Turgut, bu durumun ekonomiyi dışarıya bağımlı hale getirdiğini söyledi. “Amaçlarımızdan biri Ladik’i gelecek on yıl içerisinde bölgenin kültür turizmine hitap eden ilçelerinden biri haline getirmek. Bunun sebebi Ladik’in kültür turizm potansiyelinin yüksek olmasıdır” diyen Kaymakam Turgut, önemli sorunun Akdağ Yaylası'nda on yıldır planlanan Kış Sporları Kayak Merkezi'nin hayata geçirilmemesi olduğunu açıkladı. Ladik Kaymakamı Kasım Turgut, Bizim Mahalli İdareler Gazetesi’ne şunları söyledi:



REFAH SEVİYESİ İYİ

2000 yılı nüfus sayımına göre ilçenin nüfusu 21 bin 997. İlçe merkezinde 9 bin, köylerde ise, 20 bin 100 civarında insan yaşamaktadır. Ladik ilçe nüfus kayıtlarına göre yaklaşık 100 bin civarında nüfus kaydı var. Ladik’teki göç oranı, çevre ilçelere göre daha yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Yıllardan beri Ladik, göç veren bir ilçe olduğu için Ladik’in ekonomisi biraz dışa bağımlı. Dışarıda çalışan insanların bir ayağı Ladik’te. Dolayısıyla Ladik’te yaşayanların ekonomik durumunun ve refah seviyesinin komşu ilçelere göre daha iyi oldu söylenebilir. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün verilerinde de Ladik, Samsun’un en gelişmiş 4. ilçesi olarak yer alıyor. Ulaşım yollarına yakın olması, geçmişte eski ismiyle Köy Enstitüsü’nün burada olması bu duruma en büyük ekten. Diğer köylerimizden çok farklı gözüken ve mağdur durumda olan 1-2 köyümüz var. Asarcık ilçesi ile sınırdaki birkaç köyümüz böyle. Hemen hemen her ailenin bir ferdinin dışarıda çalışıyor olması, ekonomik düzeyi yükseltmiştir. Özellikle Akdağ eteklerindeki köylerimizde yaşayan insanlarımızın çoğunun parkeci olarak dışarıda çalışması, parkeciliğin diğer illerde Ladiklilerin kontrolünde olması refah seviyesinin iyileştirilmesinde etkili olmuştur.

TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK

56 köyümüz var. Köylerimizin tamamında içme suyu var. 2 tane köyümüz hariç, tamamı şebekeli. Yani içme suyu açısından köylerimizde herhangi bir problem yok. İlçe merkezimizde de şebeke değişim çalışması belediye tarafından yürütülüyor. Yapılan kanalizasyon çalışması neticesinde 25 köyümüzün kanalizasyonu da tamamlanmış durumda. Diğer köylerimizde de çalışmalar devam ediyor. Sadece geçen yıl, Köylere Hizmet Götürme Birliği'mizin katkılarıyla 8 köyümüzün kanalizasyonu bitirildi. Önümüzdeki yıl için hedeflediğimiz köy sayısı 10. Bu hızla devam edersek köylerimizin kanalizasyon çalışmaları da 1-2 yıl içinde tamamlanacaktır. Ladik Gölü’ndeki kirliliği önlenmek ve eko sistemi korumak için Ladik Belediyesi’yle Çevre İmar Koruma Birliği oluşturduk. Ladik ilçesinin stratejik planına göre, amaçlarımızdan biri Ladik’in gelecek on yıl içerisinde bölgenin kültür turizmine hitap eden şehirlerinden biri haline getirmek. Bunun sebebi Ladik’in kültür turizm potansiyelinin yüksek olmasıdır. Ladik. tarihte, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde Amasya Sancağı’na bağlı olduğu için; Amasya Sancağı’nda da şehzadeler yaşadığı için Ladik, şehzadelerin yazlık uğrak yeri olarak kullanılmıştır. Tarihi eser olarak Ladik’te Osmanlılardan kalma iki cami ve kümbetler var. Ladik’teki tarihi evler Amasya’dakilere çok benziyor. Ladik’te, Amasya ve Safranbolu’daki ev tiplerini görmek mümkün. Tarihi yerlerin korunmasına yönelik çalışmalarımız da var. Ladik yaylalarının, en önemli olanı Akdağ Yaylası'dır. Burada yaz ve kış sporları kayak merkezi alanı, çim kayağının yaygınlaşması için altyapı çalışmaları devam ediyor. Aynı zamanda burası Turizm Bakanlığı tarafından turizm alanı olarak ilan edildi. Ladik Gölü uluslararası sözleşmelerde belirtildiği üzere bir sulak alan statüsünde jeolojik yapısı itibariyle birçok balık ve kuş türünün tabi yaşam alanı olan bir göl. İlkbaharda ve kış aylarında görülmeye değer bir doğal güzellik. Hamamayağı Kaplıcaları’da iç turizm adına bölgede önemli bir yere sahip.

BAŞARI ORANI YÜZDE YÜZ

İlçemizde okullaşma oranımız yüzde yüz. 8 yıllık eğitim alanında da yüzde yüz başarıyı yakalamış durumdayız. 8 yıllık eğitime devam etmeyen öğrencimiz yok. Samsun’un başka bir ilçesinde bu durumu yakalamak mümkün değil. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerimiz için eğitim kurumlarımız da ilçemizde mevcuttur. Lisemizin ek binaya ihtiyacı var, bunun da proje çalışmaları devam ediyor. 8 yıllık eğitimi, devletimiz birleştirilmiş sınıflar ve taşımalı sistem temelinde çözmüş bulunuyor. Taşımalı sistemdeki büyük maliyeti, öğrenci velilerine ödettirmek, daha doğru olacaktır. Her köye bir sağlık ocağı veya ilköğretim okulu yapma konusunda devlet, geçmişte çok cömert davranmış, bu okullar ise şu anda kullanılamaz durumdadır. Bu ülkemiz için gerçekten israf kaynağıdır. Biz ilçenin strateji planını gerçekleştirerek, hangi yatırımların yapılması gerektiğini, hangilerinin yapılmaması gerektiğini tespit ediyoruz. Buna göre siyasetçilerin de bu strateji planlarına uygun kararlar vermelerini istiyoruz. İnisiyatiflerini bu yönde kullanmalılar. Bu sağlandığı taktirde geçmişte yaşanmış bu olumsuzluklar, israflar yaşanmayacaktır.

YENİ YASAYLA HİZMETLER HIZLANACAK

Yerel yönetimlerin ve yerel demokrasinin güçlendirilmesi, toplumumuzun ve medeni bir dünyanın arzu ettiği bir yapılanma. Bu açıdan bakıldığında, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini, biz idareciler olarak çok arzu ediyoruz. Ancak Türkiye’nin de kendine özgü koşulları olduğu da bir taraftan unutulmamalı. Türkiye’de yerel demokrasinin, yerel yöneticilik anlayışının ve yerel halkın yerel yönetime katılımını göz önünde bulundurmak gerekir. Yine biliyoruz ki ülkemizde yerel halkın, yerel yönetime katılımı çok zayıf bir durumda. Yerel yönetimler, yerel demokrasi arzu edildiği gibi işlememektedir. Bu açıdan bakıldığında dengeli bir görev ve yetki dağılımının yapılması, Ladik için daha yararlı olacaktır. İlk aşama olarak biz bu reform çalışmalarının ve genel idarenin bazı yetki ve sorumluluklarının yerel yönetimlere aktarılmasını çok olumlu buluyoruz. Böylece merkezi idarenin hantallığı ortadan kaldırılmış olacak. Daha etkin, verimli ve hızlı bir hizmet verilmesi açısından da yerinde bir karardır. Bu geçiş döneminde ilçelerde, kaymakamlar önderliğinde bir tüzel kişi varlığını, çok gerekli görüyoruz. Ancak bu reform çalışmalarında, ilçelerde kaymakamların kontrolünde bir tüzel kişiliğin olmaması yada buna dair bir düzenlemenin yapılmaması, bir olumsuzluk yaratacağı da inancındayız. Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin çalışması için yasa tasarısının hazırlığı var. Ancak bunun ne ölçüde gerçekleştirildiğini tahmin edemiyorum.

KAYAK MERKEZİ FAALİYETE GEÇİRİLSİN

Ladik ilçesi göç veren bir ilçe. Bunun en büyük sebebi de burada alternatif geçim kaynaklarının olmaması. O nedenle Ladik ilçesine stratejik bir hedef belirlenmiş durumda. Ladik ilçesinin gelecekte bölgenin kültür, turizm şehirlerinden biri haline getirilmesi, ilçenin bu sorununu çözecektir. Çünkü Ladik’te önemli bir kültür ve turizm potansiyeli var. Bu potansiyelin ortaya çıkarılması gerekmekte. En önemli sorun Akdağ Yaylası'nda on yıldır planlanan Kış Sporları Kayak Merkezi'nin bir an evvel hayata geçirilmesidir. Hamamayağı’ndaki tesislerin iç turizme hizmet kapasitesinin artırılması gerekiyor. Üçüncü sorun altyapının eksik olması, arıtmanın olmayışıdır. Köylerde birlik tarafından yürütülen altyapı hizmetlerinin de desteklenme sorunu var. Yerel kaynaklar yetersiz olduğu için, ilçede altyapı konusunda yakalanan ivmenin artarak devam etmesi için bu çalışmaların da desteklenmesi gerekmekte.

HALK CEVHERİNİ KEŞFETMELİ

Ladik ilçesi gerçekten bu bölgede taşımış olduğu iklim, jeolojik yapısı, içerisinde barındırdığı kültür ve tabiat varlıkları itibariyle potansiyeli olan bir ilçe. Ladikliler, Ladik ilçesinin değerini çok iyi kavrasınlar.

STRATEJİK AMAÇ BELİRLENDİ

Kaymakam bey ilçenin stratejik amacını belirlemiş durumda. Bunun için onlarca dosya yüzlerce proje hazırlamış Artık ilgili bütün yöneticiler bu dosyalar sayesinde bütün sorunları biliyor ve ona göre yatırım yapıyor.

Sosyal hizmet kapasitesinin artırılmasına ilişkin projeler:

Aşevi ve barındırma merkezi projesi. Sosyal risk kapsamındaki aileleri barınma ihtiyaçlarının karşılanması projesi.

Yerel girişimler: Diyaliz ünitesi yapım projesi.

Yerel kaynak yaratıcı projeler: Büyükkızoğlu hidroelektrik santralı projesi. Süt toplama merkezi projesi. Memba içme suyu şişeleme tesisi projesi.

İlçe turizmine yönelik geliştirilen projeler: İlçenin turizm alan ve merkezi ilan edilmesi projesi. Ladik gölünün kuş cennetine dönüştürülmesi projesi. Çim kayağının yaygınlaştırılması projesi. Ladik gölünün çevre düzenlemesi projesi

Diğer yatırım projeleri: Hükümet konağı ek bina projesi. Akdağ kayak merkezi içme suyu projesi.

Doğa ve çevrenin korunmasına yönelik projeler: Ladik gölü çevresindeki yerleşimlerin yöneticilerin gölün korunması konusunda eğitim projesi. -Ladik gölü bitki çeşitliliğinin korunması ve çeşitlendirilmesine ilişkin proje geliştirme çalışması. -Ladik içme suyu kaynaklarının korunması projesi.

Hazırlanması tasarlanan projeler: Organize hayvancılık bölgesi projesi. Hayvan ırkının ıslahı projesi. Kiraz bahçesi oluşturma projesi. Gazlı beton fabrikası kurulması projesi. Pancar pekmezi üretim atölyesi projesi. Sözleşmeli besicilik projesi. Alabalık yavru üretim merkezi projesi

Ladik ilçesinde geliştirilen bu projeler ilçenin potansiyel kaynaklarını değerlendirme başta olmak üzere birçok amacı kapsamaktadır. Bu projelerin önemli bir kısmı uygulanmış veya uygulama sürecindedir. Diğer projeler için kaynak talebinde bulunulmuş olup 2005 yılı içinde uygulanması hedeflenmektedir. Tasarı halindeki projelerin bir kısmı özel teşebbüsün tanıtımına sunulmuş olup diğerleri üzerinde çalışmalar devam etmektedir.

KASIM TURGUT KİMDİR?
1971 Ardahan doğumuyum. İlk ve ortaöğrenimimi Kars’ta tamamladım. A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldum. 1994’de kaymakamlık mesleğine başladım. 4 ayrı ilçede bu görevi yürüttüm. Bir ilçede de kaymakam vekili olarak görev yaptım. Şu anda Ladik Kaymakamı olarak görev yapmaktayım. Kaymakamlığın haricinde yüksek lisans ve doktoramı tamamladım. İktisat politikası alanında yüksek lisans; mahalli idareler alanında da doktora çalışmalarım oldu. Yerel yönetimlerde politik yozlaşma üzerine tezim var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder