11 Temmuz 2006 Salı

Samsun Organize Sanayi Bölgesi -2005



Samsun OSB Ocak 2005
1940 ve 50'li yıllarda yıldızı parlayan ve "tüccarların merkezi" olan Samsun, özellikle ulaşım-haberleşme alanında yaşanan gelişmeler ile bu potansiyelini kaybetti. Ticarette kaybettiği ivmeyi sanayide yakalamaya çalışan Samsun, 2004 yılında % 90'larda doluluk yaşadığı OSB'si ile umutlandı.

Şehir eski ticaret potansiyelini yeniden yakalamak istiyor

Samsun'a çıkmak!
Samsun,  Karadeniz'in en gelişmiş  sanayi yöresi. Türkiye'nin en verimli Çarşamba ve Bafra Ovaları'nı içine alan Samsun, tarımı ile de zengin. Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi (Samsun OSB) bu imkanların ortasında duruyor. Yaklaşık yüzde 90 doluluk oranı ile bölgenin en gelişmiş sanayisi burada. 1976 yılında kurulan Samsun - Merkez Organize Sanayi Bölgesi, 160 hektar araziye sahip. Toplam 112 adet çeşitli büyüklükte sanayi parseli bulunan OSB'de 91 parsel üzerinde fabrikalar faaliyette.İnşaat çalışması 15 parselde sürüyor. OSB'nin en önemli sıkıntısı yer darlığı. Gıda, lastik, plastik, madeni eşya, demir-çelik gibi çeşitli sektörlerin yer aldığı OSB'de firmalar büyümek için yer talep ediyor. Samsun OSB Bölge Müdürü Sinan Turgut, Samsun'da firmaların büyümesinin önündeki en önemli engelin coğrafi şartlar olduğunu belirtiyor. Samsun OSB'de faaliyet yürüten ancak yer darlığı nedeniyle Kavak OSB'ye gitmek isteyen 3-4 firma var.

Doğalgaz çevrim santrali amaç
OSB'nin herhangi bir altyapı eksiği yok diyen  Bölge Müdürü Turgut, Samsun ilinden yapılan ihracatın üçte birinin OSB tarafından karşılandığına dikkat çekiyor. Bölgeye doğal gaz geldi, bu çok önemli bir gelişme. Canlanma bekleniyor. OSB gaz kullanmaya başladı.Doğalgaz çevrim santrali kurarak bölge enerjisinin temin edilmesi sırada. OSB'de 40 MVA gücünde elektrik şebekesi kurulu olduğundan herhangi bir enerji sorunu yok.

Teşvik Kanunu'nun etkileri

Samsun, teşviklerden geçmişte yararlanamadığı gibi, bugün uygulanan 5084 sayılı Teşvik Yasası kapsamına da alınmadı. Karadeniz'de ilçeler arasında sınırın kesin çizgiler ile ayrılmaması nedeniyle Teşvik Yasası'nın haksız rekabete neden olduğunu söyleyen Turgut, "Samsun'un ilçesinde yok, Merzifon'da, Sinop'ta teşvik var. Samsun'un bu illere en yakın ilçeleri ile ekonomik farklılığı yok" diye yakınıyor, Teşvik uygulamasının ilçeler ve sektörel bazda olması gerektiğini vurguluyor.

Kavak ve Bafra gelecek vaat ediyor

Kavak ve Bafra ilçelerinde OSB çalışmaları devam ediyor. Özellikle Kavak OSB'de  50 hektarlık I. etabın altyapısı % 90 seviyesinde tamamlanarak bedelsiz arsa tahsisi uygulamasına geçilmiş.  Bu kapsamda 12 firmaya 18 adet parselde toplam 147.451 m2 arsanın tahsisi yapıldığını kaydeden Sinan Turgut,  başvuran 11 firmayı değerlendirme aşamasında olduklarını söylüyor. Kavak OSB'de kurulan olan fabrikaların toplam yatırım tutarı 13 trilyon lira olacak. 32 parsel talep bekliyor.Bafra OSB'nin altyapı çalışmaları sürüyor, burada da bedelsiz arsa tahsisi yapılacak.
Organize Sanayi Bölgesinin hemen sınırında 19 Mayıs Küçük Sanayi Sitesi, İlkadım Küçük Sanayi Sitesi ve Örnek Küçük Sanayi Sitesi olmak üzere toplam 2.000 işyeri kapasiteli üç adet küçük sanayi sitesi faaliyet yürütüyor. Turgut, OSB-KSS ilişkilerinin birbirini tamamlayan ve destekleyen yapıda sürdüğünü dile getiriyor.

Aygün OSB içinde başarı hikayesi

Tıp Endüstrisi alanında Türkiye'nin önde gelen firmalarından Aygün Cerrahi Aletler, Samsun OSB içinde bir başarı hikayesi. 1988 yılında tıp aletleri tamiratları ile sektöre giren Aygün Cerrahi Aletler, günümüzde 50 ülkeye ihracat yapıyor. Aygün Cerrahi Aletlerin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aygün, sektörde özellikle cerrahi motor sistemleri alanında dünyanın sayılı firmalarından biri olduklarını kaydediyor. Fiber Optik Aydınlatma Sistemlerinden, Titanyum Mikro Aletler'e,Edoskopik Aletlerden, Steril Konteynır Sistemleri alanında çalışmalar yapan firmanın yaklaşık 14 bin farklı alet üretim kapasitesi bulunuyor. Firmanın 130 çalışanı ve 4 bölge müdürlüğünün yanı sıra  tüm illerde bayilikleri bulunuyor.

Yeşilyurt Kendi iskelesini kuruyor

Demir-çelik sektöründe 30 yıllık deneyimi bulunan Yeşilyurt Demir Çelik, 350 kişilik çalışanıyla Samsun'un gurur duyduğu firmalardan biri. Haddehane ve çelikhanenin her birinin yıllık üretim kapasitesi 420 bin tona ulaşan firma, hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Yeşilyurt Demir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Yeşilyurt, 2004'te 18 bin ton ihracat yaptıklarını, 2005 hedefinin ise 100 bin ton olduğunu belirtiyor. Orta Doğu, Orta Asya ve Karadeniz'de sahili bulunan ülkelerde pazar payını arttırmayı hedefleyen firmanın en önemli projesi ise, yüksek liman ve navlun masraflarını yok etmek için kendi iskelesini kurması.

Resman Kurumsallaşma hedef

"Mükemmelliğin İzinde" sloganı ile 1957'den bu yana faaliyet yürüten Resman Cam Sanayi, ısı cam üretiminin yanı sıra PVC sektöründe de marka olmak istiyor. Firma OSB içinde 21 bin m2  açık, 11 bin 500 m2 kapalı alanda çalışıyor. Resman Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Tüfekçi, "Ürünümüz bizden daha çok tanınıyor" diyerek kurumsallaşmayı başardıklarını söylüyor. Marka yaratmanın püf noktasını kaliteli üretim olarak adlandıran Tüfekçi, "Markamızı müşterilerimiz aracılığıyla tanıtıyoruz. Pazarlama elemanımız yok. Karadeniz yöresinde cam denilince Resman akla gelir" diyor. PVC'de günlük 15 ton üretim kapasitesi bulunduğunu belirten Tüfekçi, hedeflerini 2005 yılında ihracata başlamak olarak özetliyor.

PO-ELSAN İhracat'ı zorluyor

Kalıp alanında 1994'te faaliyetlerine başlayan PO-ELSAN Plastik Sanayi, ürettiği plastik ek parçalar ile sektörün önde gelen firmalarından biri. Satış Müdürü Rahmi Karakaya,  yurtiçinde 400 bayi ile pazarda ciddi söz sahibi olduklarını belirtiyor.  Yurtdışında 12 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Karakaya, yıllık cironun yüzde 20'sinin ihracattan geldiğini belirtiyor. 2005 yılı hedefleri ise Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yapmaya başlamak. Firma yıllık 2 bin ton hammaddeyi işleme kapasitesine sahip. Kış ayında istihdam sayısı 45, yazın ise 80'e kadar çıkıyor.

Mobinda Liderlik istiyor

Durapay Mobilya Sanayi, 20 bin m2 alanda son teknolojiyi kullanarak ev mobilyaları üretiyor. Koltuk, kanepe, yatak, baza ve modüler mobilya imal eden firmanın markası "Mobinda". Mobilyada Moda sloganı ile çalışan firma 60 kişiyi istihdam ediyor. Durapay Mobilya Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Karadeniz, İç Anadolu, Ege Bölgesi'nde aktif olarak çalıştıklarını 2005'ten başlayarak Marmara Bölgesi'nde bayilik kuracaklarını belirtiyor. Iran ve Irak'a ihracat yaptıklarını belirten Durmuşoğlu, gelişmekte olan ülkeleri hedef pazar olarak seçtiklerini aktarıyor.  Fransa ile çalıştıklarını söyleyen Durmuşoğlu, "Profesyonel anlamda Ar-Ge yaparak çalışmalar yürütüyoruz. Rekabetten kalitemiz ile sıyrılıyoruz" diyor.

CANİK 55 istihdam arttıracak

Tükiye'de aktif çalışan 4 silah fabrikasından biri olan Samsun Yurt Savunma Sanayi, "CANİK55" markasıyla üretim yapıyor. 3 modelde 10 çeşit silah ürettiklerini belirten Samsun Yurt Savunma İdari İşler Müdürü Haldun Yanık, 4 model için Ar-Ge çalışmalarının sürdüğünü kaydediyor. Firmada 100 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Yanık, 2005'te istihdamı arttırmayı ve yeni ihalelere katılmayı istediklerini söylüyor. Yıllık yaklaşık 5 bin adet silah üretimi yaptıklarını belirten Yanık, 2004'te sektörün hareketli geçtiği ve büyük ihalelerin gerçekleştiği bilgisini veriyor.

Borsan 8 kişiden 350 kişiye

Borsan, 1984'te 8 çalışanla başladığı faaliyetlerine günümüzde 350 kişi ile devam ediyor. Kablo, tesisat ve aydınlatma malzemeleri alanında çalışan firma, Türkiye'nin 81 iline 3 bin satış noktası ile ulaşıyor. Borsan Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, başta Ukrayna olmak üzere  22 ülkeye ihracat yaptıklarını söylüyor. 2005'te üretimin yüzde 50'sini ihracat yapmak istediklerini kaydeden Ölmez, sektörde yaşadıkları en önemli sıkıntının "Uzakdoğu ürünleri" olduğunu belirtiyor. Ürünlerinin dünya kalitesinde belgelere sahip olduğunu kaydeden Ölmez, 400'ün üzerinde çeşide sahip olduklarını ve ürünlerini kendi kalıpları ile ürettiklerini söylüyor.

Ahenk Samsun helvasını yaratıyor

Gıda sektörünün 37 yıllık uzmanı Ahenk Helva-Çikolata, her ilin kendine özgü ürünü bulunduğunu düşünerek Samsun helvasını ve lokumunu oluşturmaya çalışıyor. 50 kişiyi istihdam ettiklerini belirten firma ortakları'ndan Ferudun Baş, tüm yatırımlarını öz kaynakla Samsun'da yapmaya özen gösterdiklerini söylüyor. Baş,  "Tamamen öz kaynakla, devletten ihale almadan buralara geldik. Hala çalışmalarımız sürüyor. Yeni ürünler yeni lezzetler için çalışıyoruz" diyor. Firma ihracat için yurtdışından bir ortaklık arıyor.

Segman'ın anahtarı Samsun'da

Türkiye'nin Segman üreten en büyük kuruluşlarından biri olan Samsun Segman Gömlek Sanayi, "Pawer Sea" markası ile üretiminin yüzde 70'ni ihraç eden bir firma. Firma yetkilisi Engin Güngör, sıfır hatayla üretim yaptıklarını belirtiyor. Güngör, başarılarının sırrını şöyle özetliyor:" Malzeme kalitesi, uzun ömürlü ürün ve dünyadaki en hızlı sipariş karşılayan firma olmamız başarımızın anahtarıdır". Çin ürünlerinin sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Güngör, rekabette üstünlüğü siparişi hızlı karşılayarak yakaladıklarını söylüyor. Güngör 2005 itibariyle üretimi yüzde 35 arttıracaklarını ekliyor. Uluslararası marka olmak firmanın hedefleri arasında

İmaretçioğlu'nu tecrübe büyüttü

İmaretçioğlu, Tıbbi Aletler Sanayi, 1990'da dünyaya açılmak misyonu ile kuruldu. Türkiye'nin hedefleri ile paralellik gösteren amacı kısa sürede İmaretçioğlu'nu rekabette sıyırdı. Sektörle ilgili bilgi ve tecrübelerini arttıran firma, "Kendi sektöründe Avrupa ülkeleri ile köprü konumunda, Karadeniz, Avrasya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile proje üretim pazarlama konusunda aktif rol almak" için çalıştı. İmaretçioğlu Yöneticisi Turan Özfırat, uluslararası düzeyde üretmenin yanı sıra sektörel olarak projelendirme, proses kurma işlemeye alma konularında kısa sürede bilgilendiklerini söylüyor.

Özfırat, bitmiş ürün bazında paketlenmiş ilaç ampul olarak katma değeri artırılmış yeni bir ürün boyutuna geçiklerini ifade ediyor. Hedeflerini anlatan Özfırat, "2005 yılı içerisinde Samsun'da 2 milyon Euro'luk yatırımımız olacak. Rusya'nın rekabet koşullarına rağmen Samsun- Tashkent Farm şirketi olarak 17 türde ejektabl ampul formunda ürünlerimizi Özbekistan'a pazarlayacağız. 2005 yılında 20 milyon adet ürün satışı gerçekleştireceğiz" diyor.

Sultans 2005'te Türkiye'de olacak

Sultans 22 yıllık bir aile şirketi. Ana üretim alanı Türk Lokumu olan firma, ürünlerinin yüzde 100'nü İngiltere'ye ihraç ediyor. 2005'in  son aylarında Türk piyasasına satış yapmak isteyen Sultans'ın yaklaşık 50 çeşit ürünü bulunuyor. 2001'den bu yana OSB içinde faaliyet yürüten firma, çikolata hammaddesini Belçika'dan getirtiyor. Sultans İnternational Satış ve Pazarlama Müdürü Nuri Özyılmaz, kullandıkları hammaddenin 1. kalitede olduğuna dikkat çekerek İngiltere kalite sisteminden onaylı olduklarını belirtiyor. Büyük müşteriler ile çalıştıklarını kaydeden Özyılmaz, İngiltere'nin süpermarket devlerine ürün sunduklarını söylüyor. Gün içinde tek vardiyada 10 ton lokum pişirme ve kapasitesi bulunduğunu kaydeden Özyılmaz, 24 saat çalışma sisteminde 30 ton üretim yapabildiklerini belirtiyor.

Arısan Lastik ayakkabıda lider
Arısan Rejenere Kauçuk ve Lastik Ayakkabı,  kara lastik üretiyor. Lassa, Pirelli şirketlerine ürün sunan firmanın yaklaşık 120 çalışanı bulunuyor. Firma sahibi Mustafa Akın, ürünlerini Irak, İran ve Afganistan'a ihraç ettiklerini belirtiyor. Irak ve Irak'a direkt kendilerine ait pazarlama kanalı ile ulaştıklarını kaydeden Akın, Bulgaristan, Makedonya ve Arnavutluk gibi Balkan ülkelerine ise İstanbul'dan ihracatçı firmalar aracılığıyla mal gönderdiklerini belirtiyor. Kara lastiğin tarla gibi yerlerde giyilmesinin zorunlu olduğunu belirten Akın, üretim kapasitelerini şöyle açıklıyor: "Çeşitli alanlarda. 5 ton rejenere kauçuk, 7- 8 bin çift ayakkabı, 100 takım araba paspası üretiyoruz."

Tarım projeleri gündemde

Samsun Valisi Mustafa Demir, Samsun'un da yeralan Bafra ve Çarşamba Ovaları'nın veriminin yüksek olduğunu, ancak potansiyelinin yeteri kadar kullanılmadığını söyledi. Ovalarda modern tarım sisteminin istenilen şekilde yapılmaması nedeniyle istenilen verimi alamadıklarını belirten Demir, Valilik olarak yeni projeler geliştirdiklerini belirtiyor. Örnek fide dağıtımından, meyvecilik alanında seminerlere kadar çok çeşitli aktiviteler yaptıklarını altını çizen Demir, dünyanın en büyük ikinci kivi bahçesinin yer aldığı Çarşamba Ovası'nda soya fasulyesi, mısır, kivi, bodur kiraz ve çilek gibi katma değerli daha yüksek ürünlere ağırlık verdiklerini ifade ediyor.  Şehrin sanayisinin gelişimi için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Demir, Samsun sanayicisinin atılım yapması için sermayelerini birleştirerek hareket etmeleri gerektiğine inanıyor.  5084 sayılı Teşvik Yasası'nın Samsun'u olumsuz etkilediğini söyleyen Vali Demir, Bafra'da yer alan bir firmanın teşvikten yararlanan komşu şehre göç ettiğini belirtiyor. Demir'e göre Teşvik Yasası'nın ilçe ve sektörel bazda yeniden ele alınması gerekiyor. Samsun'un potansiyel yatırım alanlarını açıklayan Demir, tarıma dayalı her türlü yatırım için Samsun Ovaları'nın fizibil olduğunu kaydetti.

Samsun Rafinerisi için Putin ile görüşüldü

STSO'nun Eylül 1999 yılından bu yana gündemde olan bir diğer projesi ise Samsun Rafinerisi, Türkiye'de rafinaj sektörünün petrol rezervlerinin yıllık asgari 5 milyon ton kapasiteli ve dönüşümlü ünitelere sahip bir rafineriye ihtiyaç duyduğunu belirten Sakoğlu, yaklaşık 1999 yılından bu yana olaya dikkat çekmeye çalıştıklarını belirtiyor. İhtiyacı en iyi Samsun'un  karşılayacağını kaydeden Sakoğlu, son durumu değerlendirirken Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin'e bu projeyi sunduklarını ve desteklerini aldıklarını belirtiyor. Projeyi gerçekleştirmek için yerli veya yabancı sermaye bulmaya çalıştıklarını belirten Sakoğlu, " Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'de yaptığı önemli projelerden biri Samsun- Ceyhan Hampetrol Boru Hattı projesi oldu. Oda olarak 1999 yılında  bu projeyi biz geliştirmiştik. Bu çalışmaların en kısa sürede hayata geçirileceğini umuyorum" şeklinde özetledi. Sakoğlu, Türkiye ekonomisi hakkında görüşünü  "Hiç ümitsiz değilim" diye anlatıyor.

Samsun KOSGEB 3.5 Trilyon TL kullandırdı

KOSGEB Samsun İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü, 1992 yılından beri  yöredeki işletmelere destek ve hizmet verme alanında çalışmalar yapıyor. Samsun'la birlikte Giresun, Ordu ve  Sinop illerine hizmet veren Müdürlük, bölgedeki KOBİ'lere 2003 yılında 1 trilyon lira kullandırırken, 2004 yılında bu rakamı 3,5 trilyona liraya yükseltmiş. KOSGEB Samsun İşletme Geliştirme Merkez Müdürü Hami Danış, bölgedeki KOBİ'lere marka oluşturma, tanıtım, eğitim, danışmanlık, nitelikli eleman istihdamı, fuar gibi destekler sunduklarını belirtti. 2004 yılı faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapan Danış, Samsun Laboratuvar Merkez Müdürlüğü'nün, 2004 yılında CE işaretlemesine ilişkin test desteğinde 24 milyar 500 milyon lira, Genel test ve analiz desteğinde ise 39 milyar 600 milyon lira aktardığını kaydetti. Laboratuvarda metal sanayiine yönelik olarak 121 firmaya 1807 adet analiz yapıldığını belirten Danış, hedeflerini şöyle özetledi: "  Müdürlüğümüz, KOBİ Saha Araştırması kapsamında 750 firmaya ulaştı. 2004 yılında yaklaşık 300 firmaya hizmet verdik. 2005 yılında işletmelerin de talebi doğrultusunda hizmet vereceği işletme sayısını en az 500 işletmeye çıkarmayı hedeflemektedir"

Samsun OSB Kimlik

Resmi adı: Samsun Organize Sanayi Bölgesi
Alan: 160 hektar
Parsel sayısı: 457
Faaliyetteki firma: 91 firma faaliyette
İstihdam:  3.137 kişi istihdam ediliyor, tam kapasiteye ulaşıldığında 4.154'e ulaşacak.
Altyapı: Bölgede OSB Müdürlüğü, KOSGEB Laboratuvar ve İşletme Müdürlüğü, TSE Mahalli Temsilciliği, KOSGEB-OSB işbirliği ile açılan Internet Kıraathanesi faaliyet gösteriyor.
Okul inşaatı sürüyor: STSO'nun 14. 792 m2 alan üzerinde yaptırdığı Anadolu Teknik Lisesi inşaatı sürüyor. 720 öğrenci kapasiteli okul bitirilmeye çalışılıyor.

Türkiye'nin "Samsun'dan büyükleri İstanbul Sanayi Odası'nın üretimden yaptığı satışa göre değerlendirmeye aldığı "Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşu" sıralamasında yer alan Samsunlu firmalar şunlardan oluşuyor:

Yıldız Entegre Ağaç Sanayi,
Yeşilyurt Demir Çekme Sanayi,
TÜGSAŞ Samsun Gübre Sanayi,
Adeka İlaç ve Kimyasal Ürünler,
Karadeniz Bakır İşletmeleri Genel Müdürlüğü.

Yine aynı kurumun yaptığı ikinci 500 sıralama listesine giren Samsunlu firmalar şöyle:
Ulusoy Un Sanayi,
Çakıroğlu Gıda Tarım Ürünleri Hayvancılık Yem Tavukçuluk.

Samsun TSO'nun projeleri gümbür gümbür

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaklaşık 7 yıldır üzerinde çalıştığı Samsun'u İhtisas Fuar  Merkezi yapma mücadelesi sona yaklaşmış durumda. Projeleri için ikili görüşmelere devam eden Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Sakoğlu, verdikleri mücadelenin 1 ay sonra şekilleneceğine inanıyor. Amaç kapsamında Dünya Ticaret Merkezi'ni  Samsun'a getirmek zorunda olduğunu belirten Sakoğlu, özellikle yörenin otel profilini genişletmek gerektiğini belirtiyor.  İlin sanayisini hareketlendirmek ve tanıtımını yapmak adına Fuar Merkezi projesinin önemli olduğunu belirten Sakoğlu, " İldeki sanayici profili bu fuar projesi ile gelişmeler gösterecek. Önümüzdeki dönemlerde verdiğimiz mücadelede sona yaklaştığımızı söyleyebilirim" diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder