11 Ekim 2006 Çarşamba

The Pontus and The Right Claims of It's Greek Population


"The Pontus" Kitabı Nedir, Hangi İddialara Yer Vermektedir?

İngilizce yayınlanan "The Pontus" kitabı ilk olarak Yard. Doç. Dr. Ali Güler'in 1986 yılında sonuçlandırdığı bir çalışmasında(1) daha sonra da "İşgal Yıllarında Yunan Gizli Teşkilatları" isimli kitabında(2) ana hatlarıyla değerlendirilmiştir. 1920 yılı Ağustos'unda yayınlandığı için belge niteliğini taşıyan "The Pontus" kitabı, içeriği ve iddialarıyla dikkat çekicidir.

D. Economides'in yazdığı kitabın tam adı, "The Pontus and The Right Claims of It's Greek Population (Topographical, Etnographical And Historieal Study) With Two Maps Various Statistics"tır. 49 sayfalık kitap, Ağustos 1920'de İstanbul'da basılmıştır. Kitabın yazarı, "Fener Irkın Büyük Milli Okulu Profesörü ve Yunan dilinin Tarihi Sözlüğü'nün yazarı" olarak sunulmaktadır.

Eserini "To The National League of the Pontus" yani "Milli Pontus Cemiyeti'ne (Constantinople, August, 1920)" şeklinde başlayan bir "hitap mektubu" ile sunan D. Economides, 1920 Ağustos'nda İstanbul'da faal olarak çalışan bir Pontus Örgütü'nün bulunduğunu belirtmiş oluyor.

Kitabın ilk üç sayfasında kırmızı renkli olarak basılmış bulunan mühür, dikkate değer bir belge niteliğindedir. Temmuz 1919'da Fener Rum Patrikhanesi'nin kapısına astığı "Bizans Kartalı(3)" bu mührün tam ortasında yer almaktadır. Kartalın etrafında ise "Lağue Des Originaires Grecs Du Pont-Euxin 1920 Constantinople (Karadeniz Rumları -Pontus Rum halkı kastediliyor- Merkezi Cemiyet İstanbul 1920)" yazıları vardır.

Kitabın "Önsöz"ünde örgüt başkanının (Dr. G. Thoidis, President of the league for the Liberation of the Pontus) Dr. G. Thoidis, sekreterinin ise (Barrister Secretary) Avukat N. Cacoulidis olduğu anlaşılmaktadır.

Örgütün adı burada "League for the Liberation of the Pontus (Pontus Kurtuluş Örgütü)" olarak geçmektedir. Bir başka sayfada ise (s.47) Dr. Thoidis, "President of the League of the Pontus in Constantinople (İstanbul Pontus Cemiyeti Başkanı)" olarak sunulmaktadır.

"School Movement in the Pontus" başlığı altında, bölge metropolitliklerindeki nüfus, okul, öğretmen, erkek ve kız öğrencilerin sayıları ile bütçeleri (istatistik bilgi olarak) gösteren bir tablonun da bulunduğu kitapta ayrıca, "Territory (ülke)" başlığı ile sunulan ve bölgedeki Greek Ortodoks, Türk, Ermeni ve diğer unsurların Trabzon, Sinop, Sivas Sancaklarındaki nüfuslarını gösteren çizelge ve en sonda da iki adet renkli "Pontus Haritası"da bulunmaktadır.


Pontus'un Sınırları
D. Economides'in "The Pontus" kitabında, Pontus'un sınırları içerisinde gösterilen şehir ve kasabalar şunlardır:

Rize, Ophis (Of), Sürmeneh (Sürmene), Trebizond (Trabzon), Platana (Akçaabat), Tripolis (Tirebolu), Kerasun (Giresun), Ordu, İnoi (Unieh) veya Oenoe (Ünye), Amisus (Samsun), Sinope (Sinop), Bafra, Amasia (Amasya), Neocesarea (Niksar), Charshanba (Themiseyra) (Çarşamba), Livera (?), Santa (?), Cromni (?), İvera (?), Stavrine (?), Gümush-Kheneh (Gümüşhane), Besh-Kilisse (Five Churches) (Beş-Kilise), Kara-Hisar Sharki (Nicopolis) (Şarkikarahisar), Tokat(4).

Bu şehir ve kasabalar hakkında ayrı ayrı kısa topoğrafik bilgilerin verildiği Birinci Bölüm'ün başında, "Bu bölge topraklarının toplam 71.500 km2 olduğunu ve bunun 31.300 km2sini Trabzon Vilayeti'nin oluşturduğu" ifade edilmektedir.

Kitabının sonunda yer alan ve D. Vassiliadis tarafından çizilen iki haritadan birinde Kral Mitridat sülalesinin kurduğu "Pontus Krallığı"nın (M.Ö. 298-M.Ö. 63) sınırları gösterilmektedir. İkinci haritada ise, 1920'lerde kurulması düşünülen "Pontus"un sınırları gösterilmektedir.

İki harita arasındaki en önemli fark, Pontus Krallığı'nı gösteren haritada sınırlar Batum'dan itibaren Rusya'nın Karadeniz sahillerinden devam ederek Kırım'a kadar ulaşmasına rağmen; bu krallığı diriltmek isteyen Rumların 1920'lerde hazırladıkları haritada Pontus devletinin sınırı Batum'da sona ermektedir.

1920'lerde çizilen ikinci haritaya göre bölge şu altı metropolitliğe bölünmüştür:

1. Metro. de Trebizond (Trabzon)
2. Metro. de Rodopolis (?)
3. Metro. de Chaldis (?)
4. Metro. de Colonia (Şarkikarahisar)
5. Metro. de Neocesarya (Niksar)
6. Metro. de Amasia (Amasya)

Bölgenin Nüfus Yapısı
"The Pontus"un Birinci Bölümü'nde (s. 6-31) Pontus bölgesine giren şehir ve kasabalar topoğrafik açıdan incelenirken buralardaki nüfus da genel olarak belirtilmiştir. Bu konudaki bilgiler, "Terriory (Ulke)" başlığı altında bir tablo halinde verilmektedir (s. 46-47).

Economides'e göre; Trabzon vilayeti ve Canik'in (Samsun) bağımsız yerleri, Sinop Sancağı ve Sivas vilayeti sancaklarında (Amasya, Karahisar, Tokat) 700.000 Greek-Ortodoksa karşılık 422.000 Türk (Tatarlar'la Çepniler) bulunuyordu.

Economides, bu rakamların yer aldığı tablonun altına düştüğü notta ise, bölgedeki Rum nüfusun -İstanbul Pontus Cemiyeti Başkanı Dr. Thoidis'e göre 809.993 ve Mr. Zervos'a göre 800.000 olmasına rağmen- Pontus'un yetkili rahibinin sözüne göre düzenlendiğini belirtmektedir.


Rumların Eğitim Durumu
"The Pontus" kitabının 42. sayfasında 6 metropolitlikteki Rumların eğitim durumlarını gösteren iki çizelge yer almaktadır. Bunların ilki yazar Economides tarafından, diğeri ise İstanbul Pontus Kurtuluş Cemiyeti Başkanı Dr. Thoidis ve din adamları tarafından hazırlanmıştır.

Economides'in hazırladığı çizelgeye göre; Trabzon, Rodopolis (?), Chaldea (?), Colonia (Şarkikarahisar), Necoesarea (Niksar-İnebolu; Kastamonu, Bolu ve Sivas dahil değil) ve Amasya Metropolitlerinde 700.000 Rum nüfus, 850 okul, 1428 öğretmen, 25.651 'i erkek ve 11.538'i kız öğrenci olmak üzere toplam 37.594 (37.187 olmalı) öğrenci bulunmaktadır.

İkinci tabloya göreyse, aynı yerlerde toplam 809.983 Rum nüfus, 1.441 okul, 1.437 öğretmen, 38.648'i erkek ve 11.822'si kız olmak üzere toplam 50.481 öğrenci vardır.

Kitabın 41. sayfasında okullarla ilgili olarak şu bilgi yer almaktadır:

"Halk tarafından yapılan okulların sayısı çok hızlı artmıştır. Türkler ve Ermenilerin de okulları bulunmaktadır. Fakat, Rum okulları onlardan çok daha iyi çalışıyor."


Rumların Ekonomik Durumu
"The Pontus" kitabının sonunda yer alan Ek'te (Appendix), Rumların ekonomik durumları hakkında ana hatları ile şu bilgiler yer almaktadır:

"Türkler'in yönetimi altında olmalarına rağmen ticari trafik, özellikle Trabzon, Amasya, Bafra ve Samsun'da Rumların elindeydi(s.43)."

"Bütün el sanatları Rumların elindeydi. Bunlar; demircilik, sarraflık, saatçilik, duvarcılık, taşçılık, vs. gibi mesleklerdi(s.44)."

Economides, Rumların ekonomik alanda da Türklerden ve bölgede yaşayan diğer unsurlardan (örneğin Ermeniler) daha iyi durumda olduklarını belirtmektedir (s.48).


Türk Düşmanlığı
Değindiği konular hakkındaki mevcut bilgileri geliştiren ve bazı konulara ise orijinal bilgiler ekleyen bir kitap olan "The Pontus", 1920 yılında yazıldığı için "belge" niteliği de taşımaktadır. Kitapta, bilimsel olmayan ve taraflı bilgilere de rastlanmaktadır.

Kitabın yazarı Economides'in Türklerle ilgili taraflı görüşlerinden bazıları şöyledir:

"1453' de Türkler yönetimi ele almışlar; Trabzon'u 8 yıl sonra ele geçirmişlerdir. Bu zamandan beri Hıristiyanlar şehit edilmeye devam edilmektedir. Bu arada 500 yıldır Türkler barbarlıklarına devam etmektedirler. Kılıçların getirdiği ve harap ettiği şeyleri hatırlamaktan kalplerimiz iğrenmekte ve kahrolmaktadır. Ve Avrupa'yı çığlıklarımızı duymaya çağırıyoruz. Bizi bu vahşilerin ellerinden kurtarmanın tam zamanıdır(s. 33)."

"Trabzon Komnenos Krallığı 1461 yılında 2. Mehmet'in boyunduruğuna girene kadar devam etti. Bu sert kölelik 500 yıldır devam etmektedir(s. 39)."

"(...) Bununla birlikte Pontus Rumları bağımsızlıklarından, maneviyatlarından çok kısa bir sürede yoksun bırakılmaya mahkum edildiler Onlar dini gerçeklerini tekrar yükseltmek ve yaşamak zorundadırlar. Çünkü, Türkler' in ayakları altında ezilerek yaşamaya devam edemezler Pontus Rumları şairlerinin şu sözünü çok iyi bilmektedirler: 'İyi doğan insanların utanç içinde yaşaması utanç vericidir.' Rumlar; 'yaşayan bir ölü' gibi, anavatansız arkadaşsız hayatlarına devam edemezler. Onlar en son davaları olan Helen özgürlüğünü uygun güçleriyle geri alabilme şerefimi düşüneceklerdir Onların barbar saldırganlar olan Türklerin boyunduruğa altında kahramanca mücadele vermeleri 460 yıl öncesine dayanır(s.49)."

Economides'in Türkler hakkındaki sözleri ve Rumların zulüm gördükleri yolundaki iddiaları, bölgedeki Rumların ekonomik ve eğitim durumları hakkında yazdıklarıyla çelişmektedir. Economides, bölgedeki Rumların ticaret ve zanaat dallarında ileri gittiklerini, ekonomik açıdan Türklerden ve diğer unsurlardan daha ileri olduklarını, bölgedeki Rum okullarının da sayıca yüksek olduğundan söz etmektedir. Economides'in iddialarına en çarpıcı cevaplardan biri de, zulüm gördüğü iddia edilen Rum nüfusun nasıl olup da 1460'Lardan 1920'lere kadar asimile edilmeden kalabildiğidir.

Ayrıca kitabın bölgenin "etnik" yapısını inceleyen bölümünde, "Türkler, Ermeniler, Lazlar, Çerkezler, Kürtler, Tatarlar, Çepniler, Kızılbaşlar" hakkında verilen bilgiler de eksik ve yer yer yanlışlarla doludur.

KAYNAK
Güler, Ali-; Dünden Bugüne Yunan-Rum Terörü, Ocak Yayınları, Ankara 1999, s. 128-133.

DİPNOTLAR
1) A. Güler "İstanbul'daki Rum-Yunan Teşkilat ve Cemiyetleri (30 Ekim 1918-16 Mart/1920)", Ank. Ün. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ank., 1986.
2) A. Güler, İşgal Yıllarında Yunan Gizli Teşkilatları, s. 51-52, 54-55 ve 79.
3) A. Güler, a.g.e., s. 18.
4) First Part: The Pontus from A Topographical point of View: Towns and Vilages of the Pontus" başlığı altında (s. 6 vd).



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder