20 Ekim 2006 Cuma

Samsun’un Çehresi Değişiyor





Türkiye Bülteni Kasım 2004 sayısında 14 ilçesi, 36 beldesi ve büyükşehir belediyesi ile nüfusu 1 milyon 200 bin rakamını çoktan aşan Samsun’u ağırlıyor. Karadeniz’e açılan tüm yolların kesişim kümesi, demiryolu, denizyolu ve karayolu ağının örtüşme noktası Samsun. Türkiye’nin en bereketli iki ovası Çarşamba ve Bafra havzalarının arasında kalan, sağından ve solundan Yeşilırmak ve Kızılırmak,  güneyinde Canik Dağları ile kuşatılan ve Kuzey’den Karadeniz’e açılan Samsun.


1950’lerden itibaren Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yoğun göç alan Samsun için 1990’lı yıllar ekonomik daralmayla birlikte göç verme ve küçülme yılları olur. Çarşamba ve Bafra Ovaları’nın bereketli topraklarına, etkin ulaşım ağlarına ve geniş yatırım alanlarına sahip olmasına rağmen yeni yeni toparlanmaya başlayan Samsun şimdi bir yandan çağdaş kent kimliğini kazanmaya diğer yandan yatırım ve üretim üssü olmaya çalışıyor.

Kısa bir süre öncesine kadar Atakum, İlkadım, Gazi ve Canik belde belediyelerinin oluşturduğu bir Büyükşehir iken Samsun bugün 13 belde ve 1 ilçe belediyesine sahip.

Yıllarca çarpık yapılaşma karşısında savunmasız kalan metropol beldeleriyle Samsun, Büyükşehir belediyesi ve il milletvekilleriyle koordineli bir şekilde modern bir kent kimliği edinmenin uğraşını veriyor. Bu çerçevede Samsun ilinin geleceğine yatırım niteliğinde olan makro projeler sadece metropol belde belediyelerinin değil tüm Samsunlular’ın ortak umudu. Projeler bazında Samsun’un geleceğine yapılan yatırımlara Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’la birlikte göz atalım:

“Sahil Yolu ile Samsun denize kavuştu
Samsun yakın tarihe kadar deniz kıyısında ama denizle bağlantısı olmayan bir şehir durumundaydı. Karadeniz’in temiz sahilleri yılların ihmaliyle başta kanalizasyon bağlantıları olmak üzere evsel ve endüstriyel atıklarla kirletilmişti. Kent merkezinin sahil bandı çöp yığınları ve kötü kokular nedeniyle kullanılamaz durumundaydı. İlk adımını sahil bandında atan Samsun Büyükşehir Belediyesi "Sahil Yolu Projesi" ile kısa zamanda kentle denizi barıştırmayı başardı. Bugün Samsun Sahil Yolu 8 kilometrelik uzunluğu ile kentin en eğlenceli mekanı konumunda. Her gün onbinlerce kişinin akın ettiği sahil bandında yürüyüş yapanlar, balık tutanlar, plajlarından denize atlayanlar ve her akşam üstü Belediye Orkestrası’nın seslendirdiği şarkılarla günün yorgunluğu atanlarla cıvıl cıvıl bir sahile sahip artık Samsun şehri. Öyle ki sadece sahil bandında deniz kenarında yürüyüş yapmanın keyfini tatmak için çevre illerden gelenler bile var. Ücretsiz tur otobüsleri ve seyir treniyle parkura ayrı bir hava katan faytonları da unutmamak gerekir tabii.

Hafif Raylı Sistem Projesi’nden  geri dönüş yok
Samsun’un metropol kent kimliğinin oluşmasında en büyük adım ise Hafif Raylı Sistem Projesi ile atılıyor. 5 Mart 2004 tarihinde projeye verdiği siyasi desteği Samsun Cumhuriyet meydanında halkımızla paylaşan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan o günden bu yana projeden desteğini hiç çekmedi. Devlet Planlama Teşkilatı’nın onayını alan, Yüksek Planlama Kurulu kararıyla yatırım programına katılan Hafif Raylı Sistem için ihale öncesi hazırlık çalışmaları Hazine Müsteşarlığı nezdinde sürdürülüyor. Bu proje ile Samsun kent merkezi Cumhuriyet Meydanı’nda tüm yolların kesişim ağından başlayarak İlkadım, Atakum, Altınkum, Atakent ve Kurupelit üzerinden 19 Mayıs Üniversitesi Kampusüne bağlanıyor. 16,5 kilometre uzunluğundaki raylı sistem şehre modern bir kent havası katarken bu istikametteki ulaşım problemi ve trafik yoğunluğu da uzun vadeli bir çözüm perspektifine kavuşturulmuş oluyor.

Katı Atık Yönetimi’nde temeli attık
Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ve milletvekillerimizin katılımlarıyla temeli atılan Katı Atık Yönetimi Projesi ile kentsel ve endüstriyel katı atıkların Avrupa Birliği normlarında işlenmesi amaçlanıyor. Bu proje ile aynı zamanda çok daha temiz, suyu ve havası kirletilmemiş bir Samsun hayalimize hizmet etmeyi amaçlıyoruz.

Toplu Konut Hamlesi’ni başlatıyoruz
Hükümetimiz dar gelirli toplum kesimlerinin barınma problemlerinin çözümüne yönelik tarihi sayılabilecek bir vizyonla yola çıktı. Bu çerçevede Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile ortaklaşa ucuz arsa maliyeti ile çok düşük fiyatlı konutlar üretilmesi planlandı. Bu konutlar cüzi sayılabilecek kar marjlarıyla sadece yüzde 25’i peşin ödenmek kaydıyla ve 10 yıl gibi çok uzun bir vade avantajıyla halkımıza satılacak. Samsun ili olarak hükümetimizin sunduğu bu fırsatın uzağında kalmamız düşünülemezdi. Hemen TOKİ Başkanı Sayın Erdoğan Bayraktar ile temasa geçtik. Sonuç olarak mülkiyeti belediyemizde olan Kamalı Mevkii’ndeki yaklaşık 150 dekar arazi üzerinde protokol imzaladık. İnşallah prosedürün hızla tamamlanmasını takiben bu bölgede yaklaşık 650 konut üreterek halkımıza sunma imkanına kavuşmuş olacağız. Toplu konut atağımız bununla da sınırlı kalmayacak. İkinci etapta Gazi Beldesi sınırları içinde hem gecekondu ıslahı hem de toplu konut üretimini bir arada içeren yeni bir projenin hazırlıklarına başlayacağız.

Doğalgaz
Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan Maviakım Doğalgaz Anlaşması çerçevesinde Rus doğalgazı Samsun’a ulaştı. Organize Sanayi Bölgesi’nde yararlanmaya başladığımız doğalgaz enerjisinden kentsel tüketimde de faydalanacağız. Şehir merkezinde doğalgaz kullanımına yönelik taahhüt projesinin protokolü imzalandı. Bu proje ile modern kentleşmenin vazgeçilmezleri arasında olan temiz hava kavramını da teoriden pratiğe geçirmiş olacağımızı umuyorum.

Park, bahçe rekreasyon çalışmaları sürecek
Büyükşehir Belediyeleri Yasası’ndaki son düzenlemeler öncesinde İlkadım, Atakum, Gazi ve Canik belde belediyeleri ile Büyükşehir Belediyesi’nden oluşan bir metropol durumundaydık. Şimdi hem metropol belediyelerimizin sayısı arttı hem de hitap ettiğimiz nüfus çoğaldı. Hizmet beklentisi içindeki halkımızın daha güzel bir çevre ve daha nitelikli bir yaşam yönündeki taleplerine cevap verecek sinerjiyi belediye başkanı arkadaşlarım ve belediye meclisi üyelerimizle birlikte oluşturacağız. İddia ediyorum, koordineli, planlı ve uyumlu çalışmalarımızla beş yıl içinde Samsun kenti tanınmayacak kadar büyük ve iyi yönlü bir değişime uğrayacak. Bu bir makyaj çalışması olmayacak, AK Parti belediyeciliğinin pozitif faktörleri ile kalıcı bir kent kimliği oluşturacağız.

Samsun’un tanıtımı ve turizm gelirlerinin artırılması için çalışacağız
İlimizin gelişimini tek yönlü değil Doğu ve Batı istikametinde planlıyoruz. Kentin tarihinden ve doğasından kaynaklanan tüm imkanları şehrin tanıtımı ve turizm gelirlerinin artırılması için seferber edeceğiz. Sahil Yolu’nda yapımına devam ettiğimiz hayvanat bahçesi bölgenin ilkleri arasında. İlkadım Beldesi sırtlarından Yat Limanı’na indireceğimiz teleferik hattının ise bölgemizde bir eşi yok. Atakum sahillerinde yıllardır yatırım yapılmayan deniz bandını da nitelikli bir turistik planlamayla hem hemşerilerimizin hem çevre illerden gelecek vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Samsun Otogarı’nı bir yıl içinde hizmete açacağız. Çevre Yolu’nun da tek banttan ulaşıma açılması sayesinde şehir merkezi transit ağır vasıta trafiğinin sıkışıklığından kurtarılmış olacak. Bunlar Samsun ölçeğinde bölge merkezi olan bir il açısından çok kayda değer adımlar. Büyükşehir Belediyesi olarak bizim görevimiz kentin tüm sorunlarıyla makro planlar çerçevesinde ilgili olmaktır.

Siyaset ve teşkilat anlayışımız
Siyaseti bir hizmet fırsatı olarak görüyor ve öyle değerlendiriyoruz. Bugün sahip olduğumuz siyasi gücün sağladığı fırsatları her zaman önümüzde bulamayabiliriz.

Elimizdeki gücün ve hizmet imkanlarının sağladığı nimetin idrakindeyiz. Bu amaçla başta il başkanımız Fuat Köktaş ve milletvekillerimiz olmak üzere siyasetimizin tüm etkin değerleriyle sıkı bir işbirliği içinde olmayı kendimize ilke edindik. Biz güçlü, güçlü olduğu kadar da uyumlu bir ekibiz.
Ve önümüzdeki beş yıl içinde Samsun şehri bu uyumla siyasetin gücünü hizmete dönüştürmeyi başaracaktır.

Halkımızın bize yüklediği hizmet beklentilerini karşılama bilincinin yanında, Başbakanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güvenine layık olma çabamızı da bir an olsun yitirmeyeceğiz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder