8 Ekim 2006 Pazar

Cumhuriyet Dönemi'nde Bilim

Türkiye'de, bilime dayanmayan bir uygarlığın çağdaş uygarlıklarla yarışamayacağı ve bunlara ayak uydurma çabalarının başarıya ulaşmaktan uzak kalacağı gerçeğinin açık olarak kavranması aşamasına Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) ile ulaşılmıştır.

Cumhuriyet'in kurulmasından hemen sonra Samsun'da İstiklâl Ticaret Mektebi'nde vermiş olduğu bir nutukta (22 Eylül 1924), Atatürk,

"Dünya'da her şey için, maddiyat için, maneviyat için, muvaffakiyat için en hakikî mürşid ilimdir, fendir; ilim ve fennin haricinde mürşid aramak gaflettir, cehalettir, dalâlettir. Yalnız, ilim ve fennin yaşadığımız her dakikadaki sayfalarının tekâmülünü idrak etmek ve terakkiyatını zamanında takib eylemek şarttır."

diyerek bilimin önemine ve bilimsel gelişmeleri yakından izlemenin gereğine dikkat çekmiş ve özellikle eğitim sahasında başlatmış olduğu reformlarla, bu anlayışı yerleştirmeye çalışmıştır. Atatürk'ün girişmiş olduğu reformların sonuçları 20. yüzyılın ikinci yarısına doğru alınmaya başlanmıştır.


www.bilimtarihi.gen.tr/cumhuriyet/index.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder