22 Ekim 2006 Pazar

Mobil Santrallar Hiç Çalışmadan Para Basıyor

17 aydır çalıştırılmayan santrallara devletin 88.6 milyon dolar ödediğini belirten Güler, "İki şirkete her ay 5.2 milyon dolar para ödeniyor" dedi

YURDAGÜL ŞİMŞEK /22-05-2006
ANKARA - Ürettiği elektriğin fiyatının yüksek olması ve üretilen elektriğe ihtiyaç bulunmaması nedeniyle çalışması durdurularak aylık kira bedeli ödenen Samsun'daki iki mobil santrala 17 ayda ödenen para 88.6 milyon dolara ulaştı. Devlet iki santral için ayda 5.2 milyon dolar ödüyor.

Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirleri üzerinde 1300 me*****t kapasiteli dört hidroelektrik santralı bulunan Samsun'a, iki de mobil santral yaptırılması kararı alındı. 2000'de yapılan ihale sonucu Samsun 1 Mobil Santralı ihalesini Aksa Enerji Üretim Aş, Samsun 2 Mobil Santral ihalesini ise Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile Cengiz Endüstri Sanayi ve Ticaret AŞ ortaklığı aldı.

Sözleşme beş yıllık
Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ile santralları yapan firmalar arasında imzalanan sözleşmede, üretim şartına bağlı olmaksızın santrallara her ay bedeli ödenmesi hükmü de yer aldı. Tekeköy ilçesinde inşa edilen santrallar için Samsun Barosu yargıya başvurdu ve ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

Yaklaşık 1.5 yıl sonra 24 Kasım 2004'te, Enerji Bakanlığı, 'enerji ihtiyacı olmadığı' gerekçesiyle santralların faaliyetlerini durdurdu. Ancak beş yıllık sözleşmeye göre devlet santrallar için iki şirkete kira ödemeyi sürdürdü.

CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç da, konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Koç önergesinde Enerji Bakanı Hilmi Güler'e, şirketlere ödenen kira bedelinin tutarını sordu.

Enerji Bakanı Hilmi Güler'in verdiği yanıt ise, yatan santralların devlete faturasını ortaya çıkardı. Güler'in yanıtına göre, bugüne kadar iki mobil santral için toplam 88.6 milyon dolar kira bedeli ödendi. Güler yanıtında, "İki mobil santralın üretimlerinin durdurulmasından bu yana Samsun 1 mobil santralına 45 milyon 900 bin Amerikan Doları, Samsun 2 mobil santraline ise 42 milyon 719 bin 600 dolar kira bedeli ödenmiştir" diye konuştu.


http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=187998

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder