28 Ekim 2006 Cumartesi

Orda Bir Köy Var... / Yukarınarlı Köyü

Köylüler tarafından yaptırılan
Vezirköprü / Merkez / Yukarınarlı Köyü Camii

Bundan 140-150 yıl öncelerde göçebe olarak yaşayan ve “Narlıoğulları” denilen 7-8 hanelik bir aile bu bölgeye yerleşerek yurt edinmiş ve köyün adı “Narlı “ olarak kalmış.

Bu sülale büyüyerek köyün temelini oluşturmuşlar. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında Rum çetecilerinin saldırılarına karşı, “Narlıoğlu Abdullah “ denilen kişinin önderliğinde kurulan yerel milis gücü köyü savunmuş.

NÜFUS VE HANE SAYISI
Yukarınarlı Köyü, nüfus ve hane sayısı olarak kalabalık sayılabilecek bir köydür. Son yapılan nüfus sayımına göre köy nüfusu yaklaşık 1300 kişi kadardır. Köyün hane sayısı ise 182 hanedir. Genellikle orta yaşlı ve okul çağında olan bölüm köyde sürekli ikamet etmektedir.

BAŞLICA GEÇİM KAYNAKLARI
Köyün egemen geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köy sulu sebze tarımına ve meyve yetiştiriciliğine uygun bir yapıya sahiptir. Bu nedenle Vezirköprü’nün sebze ve meyve ihtiyacını büyük ölçüde karşılar. Köyde seracılık gelişme aşamasındadır.Ispanak marul, salatalık, havuç, pırasa, turp, lahana, soğan, sarımsak, domates, kabak, patlıcan, biber yetiştirilip satışa sunulan başlıca sebzelerdir. Elma ,armut, kayısı, şeftali, erik kiraz, vişne ceviz gibi ürünler de yetiştirilerek satılır. Ayrıca köyde buğday, arpa, şekerpancarı, kendir ve mısır gibi tarım ürünleri de yetiştirilmektedir.
Hayvancılığa bakıldığında büyükbaş hayvan yetiştiriciliği göze çarpar. Genelde iyi cins sığırlar son yıllarda yaygınca yetiştirilmektedir. Hayvanların eti yanında süt besiciliği de yapılabilmekte ve sütler satılmaktadır.
Köyde şu an 1972 yılında yapılan 3 derslikli okulda Eğitim –Öğretim devam etmektedir. Köyden gelen 219 öğrenci ve Karadoruk Köyü’nden taşınan 31 öğrenci ile İlköğretim 1. ve 2. kademesi bu okulda yürütülmektedir. Eski lojman binasına ait bir bölüm de sınıf olarak kullanılmaktadır. Yapımına 2002 yılında başlanan ve inşası devam eden yeni okul binası 8 derslikli olup ihtiyaca cevap verecek yeterliliktedir.
Ayrıca köyde bir cami, bir sağlık evi ve bir orman binası ile bir köy odası hizmet vermektedir.

GELENEKLER
Düğünler: Kız ve erkek tarafı anlaştıktan sonra köy heyetinden bazı akraba temsilcileri toplanarak söz kesilir. Gelin ve damat tarafına düşen görevler kararlaştırılır. Ertesi gün damat tarafından bir grup gelin tarafına giderek el öpme gerçekleştirilir. Düğün genelde Cuma günleri başlar. Davul ve zurna başlıca çalgılardır. Düğünlerde geleneksel oyunlar olan “Sivsis” ve “horon “sıkça oynanır. Bazen köy gençleri arasında güreşler de tertip edilir.

Dini Bayramlar: Dini bayramlarda genellikle camide kılınan namazdan sonra toplu bayramlaşma ve yemek yeme adeti yapılır.

Ayrıca her yıl bereketli mahsül için “Dua” denilen törenler tertip edilir. Dualarda köylüden toplanan yardımlarla kurban kesilir topluca bereket ve yağmur için dua yapılarak yemek yenilir. Çevre köyler bu törene davet edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder