28 Ekim 2006 Cumartesi

Celal BAYAR’ ın Samsun, Bafra ve Alaçam Ziyaretleri

Cumhurbaşkanı Celal BAYAR, 
Çarşamba Kız Sanat Okulu Öğrencileriyle, (Foto Sami)

Cumhurbaşkanımız saat 21'de aynı trenle Amasya'ya müteveccihen hareket etmiştir. Sayın Celâl Bayar yarın öğleyin Amasya'da olacak ve hayırperver vatandaşımız Ruhi Tingiz tarafından 450 bin lira sarfiyle inşa edilen 120 yataklı hastanenin açılış töreninde bulunacaktır. Cumhurbaşkanımız geceyi Amasya'da geçirecek ve ertesi sabah otomobille Samsun'a hareket edecektir. Yol boyunca Lâdik ve Vezirköprü ziyaret olunacak, bilhassa Vezirköprü'de Kızılırmağın amenajman işleri tetkik edilecektir.
(…)

— Samsun
Cumhurbaşkanımız Celâl Bayar refakatinde Tarım,   Bayındırlık ve Millî Eğitim Bakanları ile kendisini karşılamaya gelen Samsun Milletvekillerinden Muhittin Özkefeli, Haşim Alişan, Hadi Üzer, Şükrü Uluçay,   Ferit Tüzel,   Çorum Milletvekili Hakkı Yemeniciler. J Manisa Milletvekili Adnan Karaosmanoğlu,  Ankara Milletvekili Mümtaz Tevfik Fenik, Samsun Valisi Turgut Babaoğlu, Samsun Belediye başkanı Hamit Erip ve daha birçok Samsunlular olduğu halde Samsun’dan ayrılmışlardır.

Cumhurbaşkanımızı sabahın erken saatlerinde birçok Samsunlu sevgi ve saygı tezahürleriyle uğurlamışlardır.

Sayın Bayar evvelâ Havzadan geçmiş ve burada bütün Havzalılar tarafından alkışlarla karşılanmıştır. Cumhurbaşkanımız buradan Samsun'un en mühim kazalarından biri olan Vezirköprü’ye gitmiştir.

Bütün Vezirköprü halkı Cumhurbaşka­nımızı karşılamak üzere kasabanın girişinde, kendisini bekliyorlardı. Burada birçok kurbanlar kesilmiş ve Sayın Bayar halkla beraber belediye binasına kadar yaya gitmiştir.

Burada toplanan büyük bir kalabalığa hitaben Cumhurbaşkanımız kendisine ve refakatinde bulunanlara karşı gösterilen muhabbete teşekkürlerini bil­dirmiş ve ezcümle demiştir ki:

"Hürriyete ve İstiklâle âşık bulundu­ğunuzu daima ispat etmiş insanlarsınız. Bu tezahürlerinizden iktidara getirdiğiniz insanlara inanarak onlara büyük vazifeler tahmil etmiş olduğunuz için kalben ve vicdanen saadet içerisinde olduğunuzu derhal anlamak kabildir. Bugünkü iktidarın aziz vatandaşlara âlicenap halkımıza hizmetten başka bir emeli yoktur. Bugün millet ve memleket meseleleri hakkında sizlere uzun boylu görüşmeğe ne vakit ve ne de imkânımız olmadığını takdir edersiniz. Şurasını söyleyeyim ki, sizin inanarak işbaşına getirdiğiniz kimselerin, kalbinde yanan arzuları tahakkuk ettirmekten başka hiçbir düşünceleri yoktur.”

Cumhurbaşkanımız bundan sonra şu cümlelerle hitabesine nihayet vermiş­tir:

"Bugünkü çalışmalarla bu ideali gün geçtikçe daha çok tahakkuk etmiş bulacağız. Dünyanın karışık vaziyeti içinde umumî dikkatin memleketin selâmetini temin üzerinde toplandığını biliyorsunuz. Siz buna emin olarak tarlanızda çalışacaksınız. Mahsul ve' gayretlerinizi kıymetlendirmek, iktidarda olanların başta gelen vazifelerinden biridir.”

Cumhurbaşkanımız sözlerini, gösterilen büyük tezahürata tekrar teşekkür ederek bitirmiştir.

Sayın Bayar bundan sonra Vezirköprü'yü Boyabat’a bağlıyacak köprü yerini mahallinde görmek üzere Vezirköprü'den 17 kilometre uzakta bulunan Kızılırmak boyuna hareket etmiştir. Cumhurbaşkanımız ve Bayındırlık Bakam Kemal Zeytinoğlu burada sallarla yapılan nakliyatın ne zor şartlar içinde cereyan ettiğini görmüşler, alâkalılardan ve köylülerden gereken malûmatı almışlardır. Eğer bu köprü yapılacak olursa Karadeniz bölgesi İstanbul'a en kısa yoldan bağlanmış olacaktır. Mühendisler köprünün 200 metre uzunluğunda olacağını ve en az bir hesapla bir milyon liraya çıkacağını söylemektedirler. ' 'Şimal yolu” denilen bu yol Karadeniz'in en mühim bir ihtiyacını karşılayacaktır. Çünkü bu sayede Samsun Sinop'a ve oradan Bolu ve İstanbul'a bağlanacaktır. Samsun'un aynı zamanda sahilden Erzurum'a bağlı olduğu göz önüne alınacak olursa, bu yolun ve köprünün ehemmiyeti kendiliğinden meydana çıkar.

Bayındırlık Bakanı Kemal Zeytinoğlu köprünün etütlerinin yapılması için gereken emrin verildiğini bildirmiştir.


Cumhurbaşkanımız burada bir kamyonun nasıl Keleklerle karşıya geçirildiğini görmüşler ve sonra avdet etmişlerdir. Samsun'a gelinirken Lâdik de ziyaret edilmiş ve Sayın Bayar burada da halkın coşkun tezahürleri ile karşılanmıştır. Bundan sonra Kavak yolu ile Samsun'a müteveccihen hareket edilmiştir.

Samsunlular Cumhurbaşkanımızı kafile kafile otomobillerle yollarda karşılamışlardır. Böylece gittikçe büyüyen kafile, aşağı yukarı yedi sekiz kilometre uzunluğunda bir otomobil kordonu halinde Samsun'a doğru ilerlemeğe başlamıştır. Cumhurbaşkanımız yoldaki sis yüzünden akşam karanlığı bastıktan sonra Samsuna gelebilmiştir. Fakat on binlerce Samsunlu ince ince yağan yağmura rağmen sokaklarda kendisini beklemişler ve Sayın Bayar'a muazzam ve muhteşem bir karşılama töreni yapmışlardır.

Cumhurbaşkanımızın geçtiği bütün sokaklar hemen hemen insandan duvar olmuştu. Yaşa, var ol sesleri ve alkışlar her tarafı inletiyordu. Sayın Bayar böylece vilâyete gelmiş ve orada toplanan muazzam kalabalığa balkondan bir hitabede bulunarak bu büyük muhabbete teşekkürlerini sunmuş, şahsına gösterilen teveccühün Samsunluların memlekete hizmet davasına ne kadar bağlı olduklarını bir defa daha belirttiğini söyleyerek demiştir ki:

"Biz memleketin yüksek menfaatlerini aşk ile tahakkuk ettirmeğe çalışıyoruz. Biz davaların şahıslara bağlı olduğuna inanan insanlar değiliz. Siz memleketin yüksek gaye ve maksatlarının tahakkuk edeceğine emin olmadığınız müddetçe başınızı çevirip bana bakmazsınız. Bana değil, kimseye bakmazsınız. Bu hissiniz vatanîdir ve çok yerindedir. Benim naçiz şahsında karşı gösterdiğiniz tezahürleri millî davaya ve bizim hizmet azmimize inanmış olmanızın bir ifadesi olarak telâkki ediyorum. Size ayrı ayrı teşekkürler ediyorum.

Aziz Samsunlular, biz dün ne isek bugün de oyuz. Bugün ne isek yarın da o olacağız. Davamız hak ve adalet dairesinde bu vatana vs bu millete hizmet etmektir. Biz bu milletin mes'ut olması için çalışıyoruz. Çünkü bu millet mes'ut olunca millî davamızın tahakkuk ettiğini gören insanlar sıfatiyle biz de bahtiyar oluruz. Siz bu saadete lâyıksınız. Kepinizi heyecanla ve muhabbetle selâmlar, akşamın bu geç saatlerinde, bu yağmura rağmen naçiz şahsıma gösterdiğiniz teveccühe teşekkürler ederim. Bahtiyar olunuz aziz Samsunlular.”

Cumhurbaşkanımızın bu sözleri meydanı dolduran Samsunlular tarafından sık sık alkışlarla kesilmiş ve devlet başkanımıza büyük sevgi ve saygı teza­hürleri yapılmıştır.
6 Aralık 1951
(…)

— Bafra
Cumhurbaşkanımız Celâl Bayar bu sabah refakatlerinde Bakanlar, Milletvekilleri, Başyaver Nurettin Alpkartal ve Hususî Kalem Müdürü Fikret Belbez olduğu halde Samsundan Bafra'ya hareket etmiştir.

Bafra yolunda, Bafralılar ve civardan gelen birçok köylüler Cumhurbaşkanımızı otomobillerle karşılamışlardır. Böylece gittikçe büyüyen kafile ve 100 e yakın otomobille milletçe coşkun saygı ve sevgi tezahürleri arasında öğleye doğru Bafra'ya girmiştir. Cumhurbaşkanımızın gelişiyle Bafra müstesna günlerinden birini yaşıyordu. Hemen hemen bütün Bafra halkı ve civar köylüler gelmişlerdi. Cumhurbaşkanımız sürekli alkışlar arasında balkona çıktı ve bu muhteşem kalabalığa hitaben şunları söyledi:

"Sevgili vatandaşlarım, aziz Bafralılar. Hatırlarsınız güzel şehrinizi bir kaç defa ziyaret etmiş sizin huzurunuzda memleket meselelerini konuşmuştum, O günlerin zevkli hatırasını daima yaşarım ve yaşamaktayım. Bugün de sizin asil heyecanınız önünde fevkalâde bir sevinç duyuyorum. Çünkü Bafralıların millî dâvaya, üzerinde yürüdüğümüz hak ve adalet dâvasına ne kadar bağlı olduklarını yakından bilirim. Aziz Bafralılar bu dâvaya ne büyük bir sadakat gösterdiklerini daima … ile ispat etmişlerdir.

Siz memleketin en güzel yerlerinden birinin sahiplerisiniz. Bilirim çalışkansınız, ahdinize, sözlerinize vefalısınız. Bilirim uhdenize düşen millî vazifeleri daima fedakârlıkla yerine getirirsiniz. Böyle müstesna yaradılışta olan vatandaşlarımızın lâyık oldukları refah ve saadete kavuşmaları elbette haklarıdır. Bu olacaktır ve olmak yolunu tutmuştur.

Sizin gibi mübarek insanlara hizmet etmek onların millî arzularım yerine getirmek bizin"; en büyük zevkimizdir. Biz o zevki tatmak için size hizmet iştiyakı içindeyiz. Eğer sizin arzularınız dâhilinde hizmet edebilirsek hayatımızın en büyük zevki­ni ve mükâfatım görmüş oluruz. Biz sizlere lâyık olmağa çalışıyoruz. Allah'tan temenni ederim, milletimize sa­adet ve memleketimize refah ihsan etsin. Sizlere bu müstesna tezahüratınızdan dolayı teşekkür ederek huzurunuzdan ayrılırken sözü sizin reylerinizle size vekâlet eden vekillerinize bırakıyorum.”

Cumhurbaşkanımızın nutkundan sonra Millî Eğitim Bakanı Tevfik ileri umumî memleket meseleleri hakkında bir konuşma yaptı.

Müteakiben Bayındırlık Bakanı Kemal Zeytinoğlu memleketin bayındırlık işleri hakkında izahat verdi. Bu izahata göre bütün bu havaliyi ilgilendiren Samsun Limanının inşasına 1952 yılında derhal başlanacaktır. Vezirköprü'yü Boyabat'a bağlayacak olan Kızılırmak köprüsünün inşası için etüdlere başlanmıştır. Türkiye'nin en işlek yollarından biri olan Samsun-Bafra yolu derhal asfaltlanacaktır.

Bayındırlık Bakanından sonra Tarım Bakanı Nedim Ökmen konuşmuş ve ziraî vaziyetimiz hakkında izahat vermiştir. Bundan sonra Ankara Milletvekili Mümtaz Faik Fenik memleket meseleleri hakkında bir konuşma yapmıştır. Gerek Bakanlarımızın konuşmaları, gerek Mümtaz Faik Fenik'in hitabesi meydanı dolduran muazzam kalabalık tarafından uzun uzun alkışlanmıştır.

-Alaçam
Cumhurbaşkanımız aynı heyecanlı ve sıcak tezahürler arasında otomobiline binmiş ve buradan, Alaçam'a gitmiştir. Otomobil kafilesi Alaçam'a kadar yol boyunca daha da büyümüştür. Alaçamlılar da sayın Bayar'a müstesna bir karşılama töreni yapmışlardır. Sayın Bayar Belediye dairesinde Alaçam meseleleri hakkında alâkadarlardan ve Alaçamlıklardan izahat almış ve sonra dışarıdaki halka kısa bir hitabe irad ederek gösterilen samimiyete teşekkür etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Öğleden sonra tekrar Bafra’ya dönmüştür. Bafralılar bu sefer kasabanın Alaçam yolu tarafında kendisini büyük tezahüratla karşılamışlardır. Öğle yemeği şehir kulübünde yenmiştir. Cumhurbaşkanımız bundan sonra Boyabat heyetini kabul etmiştir.
 (…)
1 Aralık 1951


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder