9 Ekim 2006 Pazartesi

19 Mayıs İlçemiz




İlçemiz 1878 yılından sonra Dağıstan ve Kuzey Kafkasya’dan gelen muhacirlerin devlet tarafından iskan edilmeleriyle "Engiz" ismini alarak yerleşime başlamıştır. Engiz’in Türkçe olmadığı gerekçesiyle 1961 yılında değiştirilmiş ve yeni ismi "Ballıca" olmuştur. Ballıca' da 1970 yılında belediye olmuştur.1988 yılında ilçe olarak "19 Mayıs" ismini aldı.


İlçe tarihinin M.Ö. ki yıllara dayandığı sanılmaktadır. Zira o dönemlere ait bir yerleşim biçimi olan Höyük ve Tümülüs örneğini ilçeye bağlı Yörükler Beldesinde, Tümülüsü ise Dağköy'de görüyoruz. Bunların Roma dönemi Kültürü ile bağlantılı olduğu, tarihi değerlendirmelere göre düşünülebilir.

Yöre önce Selçukluların, daha da sonra Çelebi Mehmet döneminde Osmanlıların hakimiyet alanına girdiği bilinmektedir. Yörükler beldesindeki Şeyh Beyk Türbesi, hamam ve Kalaba Mahallesindeki tarihi köprüde Türkmenlerin izleri görülmektedir. Bilahare bölgeye; 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) sonucu Dağıstan ve Kafkasya'dan,1905 yılında Akdeniz ve Ege' den 1912'de Yugoslavya (Kosova) ve Yunanistan (Selanik)'dan soydaşlarımız gelip yerleşmişlerdir. Bunların bir kısmı sahile yakın yerlerde, bir kısmı da yüksek kesimlerde iskan edilmişlerdir.

19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkışı ile başlayan İstiklal Savaşına, 19 Mayıslılar da büyük bir kararlılıkla katılmıştır.

Dağköy’ lü Fatma Çavuş'un kahramanlıkları dillere destan olmuştur. Bu yaman kadın Rum ve Ermeni çetelerinin masum Türk insanına reva gördüğü katliamlara ve baskınlara karşı üstün başarılar göstermiştir. Onun savunması ve direnişi herkese örnek olmuştur. Cephelere gidenlerin büyük kısmı ise şehit düşmüşlerdir. Kısacası vatan savunmasında ilçe insanı üzerine düşen görevi yüzünün akıyla yapmıştır.

19 Mayıs, Samsun'un yeni ilçelerinden olup, Karadeniz kıyısında kuruludur. Doğusunda Samsun, batısında Bafra, Kuzeyinde Karadeniz ve güneyden yine Samsun merkez ilçe ve Bafra ile çevrilidir. Bafra ovasının doğu ucunda yer alır.

Denizden yüksekliği 10 m.dir. Samsun'a 33, Bafra'ya 17 km. uzaklıktadır. İlçe merkezi ova görünümündedir. Güneye doğru gidildikçe yükseklik başlar. Karadeniz'e yakın noktalarda yer alan Balık gölleri meşhurdur. "Kuş Cenneti" nin uzantısı bu mıntıkaya kadar gelmekte­dir.

En yüksek noktası Canik Dağlarına bağlı Nebyan'dır. Engiz Çayı en meşhur akarsuyudur. Nebyan Dağından doğar ve 30 km. lik bir yatağı takip ederek Kumcağız-Engiz sınırından Karadeniz'e dökülür. Yörükler beldesinde büyüklü ve küçüklü birçok göl yer almaktadır. Doğa ile uyumlu harika görüntülere sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder