5 Eylül 2006 Salı

Samsun İtalya'nın Çöplüğü Değil!


SİNOP (İHA) - Çevreciler Sinop ve Samsun'un Alaçam ilçesinde depolanan zehirli atıkların İtalya'ya geri iade edilmesi için eylem yaptı. Sinop'un Soğuksu köyünde varillerin depolandığı alanda Sinop Çevre Dostları Derneği ve Türkiye Yeşiller Gurubu üyeleri ile köy halkının katıldığı eylemde İtalya'nın atıkları geri alması istendi. İtalyan atıklarını köylerinde istemediklerini belirten vatandaşlar ve çevreciler açtıkları pankartlar ile olayı protesto etti.
  
Zehirli atık ticareti kapsamında, 17 yıl önce Corina ve Akbay-1 isimli gemiler tarafından Karadeniz'e boşaltılan ve Türkiye'nin Karadeniz sahillerine vuran zehirli varillerin, halen Sinop'un Soğuksu ve Samsun'un Alaçam İlçesi Terskırık köylerindeki iptidai depolarda, sağlıksız şartlarda saklanması ve metal varillerin korozyona uğraması dolayısıyla çevreye yayılarak kirletme tehlikesine karşı bölge halkı ve çevrecilerin tepkisi büyüyerek sürüyor. İtalyan menşeli olduğu bilinen ve İtalyan Hükümeti'nin de kabul etmek zorudda kaldığı zehirli variller 1988 yılında Karadeniz kıyılarına vurmuş, 367 zehirli varilin 127'si Sinop ve 240'ı ise Samsun'daki depolarda saklanmaya başlanmıştı.

"TÜRKİYE İTALYA'NIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR"
Konu ile ilgili bugün bölgede Sinop Çevre Dostları Derneği ile Türkiye Yeşiller Grubu Üyeleri ve köy halkı zehirli atıkların İtalya'ya geri iade edilmesi için eylem gerçekleştirdi. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin İskenderun Körfezi'nde batan Ulla gemisiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın da önderliğinde yapılan diplomatik temasların neticesini kısa bir süre önce Cenevre'de yapılan toplantıda alındığı belirten çevreciler, Karadeniz'de depolanan atıklar için de bir an önce girişimde bulunulmasını istedi.Varilerin depolandığı alanda basın açıklaması yapan Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen, 17 yıllık toksik atıklardan söz etmenin İtalyan ve Türk Hükümeti açısından utanç verici olduğunu söyledi. Söz konusu atıkların 1988 yılında Karadeniz kıyılarında bulunduğundan bu yana Sinop ve Samsun'daki depolarda bekletildiğini hatırlatan Özen, "1987'de İtalya'dan yola çıkan gemilerin yolculuğu Romanya ardından Türkiye'de yasadışı şekilde son bulmuştu. Yaklaşık 3 bin varil içinde tehlikeli atıklar ile beraber Karadeniz'e boşaltılmıştı. Türk hükümeti tüm diplomatik ve yasal yollara başvurarak İtalya'nın bu zehirli atıklar üzerinde sorumluluklarını üstlenmesi sağlanmalıdır." dediTürkiye Yeşiller Grubu Koordinasyon Temsilcisi Kasım Yeter ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı konuya sahip çıkmaya davet etti. Kasım Yeter, "Konu varillerin İtalya tarafından geri alınmasını aşmış durumda. Çünkü burda yaşayan insanlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Bundan tamamen sorumlu olanda yine Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Başbakan geçtiğimiz günlerde İtalya'da temaslarda bulundu. Roma'da Avrupa Anayasası'nı imzaladı. Fakat İtalya'nın atıklarını neredeyse koruma altına alındı. Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı bu sorunun muhatabıdır. Bölge halkının burada yapabileceği sivil iteatsizliğin dışında hiç bir şey yoktur. Çünki hiç bir yasal güvenceleri yok. " diye konuştu.Bu arada tepkilerini dile getiren köylüler, bölgede kanser vakalarının arttığını belirterek, sorunun bir an önce çözülmesini istedi.Öte yandan Karadeniz'de çıkan varillerin ardı arkası kesilmiyor. Dün yine Sinop'ta bulunan ve menşei henüz belirlenemeyen bir zehirli varil daha Soğuksu köyündeki depoya kaldırıldı.

/Serhat ÖZŞAHİN (01.11.2004)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder