15 Eylül 2006 Cuma

Türkiye'nin Su Kuşları Sayıldı

Kızılırmak Deltası ile Orta ve Doğu Karadeniz sahillerinde yapılan araştırmalarda, Karadeniz sahilindeki türlerde azalma görüldüğü bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kuş Gözlem Kulübü, Kızılırmak Deltası, Samsun il merkezi ile Akçaabat arasındaki sahil şeridi, Amasya Yedikır ve Sinop'ta 11-26 Şubat 2006 tarihleri arasında ''Kış Ortası Su Kuşu Sayımı'' (KOSK) yaptı. Kıyı sayımında, 8 kilometrede bir durularak nokta sayımı yapıldı. Ayrıca yol boyunca balıkçı barınakları ve sürülerin bulunduğu her noktada sayım gerçekleştirildi. Yapılan sayımlarda, Samsun Doğu Park ile Akçaabat arasındaki Karadeniz Sahil Yolu'nun geçtiği bölgelerdeki kuş türlerinde azalma görüldü, diğer bölgelerdeki sayımların mevsim normallerinde olduğu belirlendi.

Çalışmalara katılan Ornitolog Arzu Gürsoy, yaptığı açıklamada, çalışmanın amacının bölgedeki kuş türü ve sayısı hakkında bilimsel veri elde etmek olduğunu söyledi. Kızılırmak Deltası'nda periyodik kuş sayımı yapıldığını, ancak ilk kez sahil şeridini kaplayan bir güzergahta bu tür çalışmaya gidildiğini söyleyen Gürsoy, sahil şeridindeki kuş türü sayısında gözlenen azalmanın, Karadeniz Sahil Yolu'ndan kaynaklandığını düşündüklerini belirtti. Sahildeki dolgular nedeniyle doğal hayatın olumsuz etkilendiğini bildiren Gürsoy, şunları kaydetti: ''Samsun Doğu Park ile Akçaabat arasındaki sayımlarda azalma görüldü. Kesin veri yok ama azalmanın nedeninin Karadeniz Sahil Yolu olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Karadeniz otoyolu inşaatı biyoçeşitliliği etkilemiş ve kumul habitatı yok etmiştir. Tahribat tür çeşitliliğini ister istemez etkilemektedir. Yolun dolgu olması kumsalı yok ediyor ve doğal yapıyı bozuyor. Pek çok kum kuşu ve kıyı kuşunun uygun habitatı yok olmuştur.'' Gürsoy, çalışma kapsamında, Kızılırmak Deltası'nda 58 türden yaklaşık 80 bin, Sinop'ta 28 türden yaklaşık 6 bin, Amasya'da 14 türden 1200, sahil yolunda ise 34 türden yaklaşık 50 bin su kuşunun sayımının yapıldığını söyledi. Arzu Gürsoy, çalışmalar kapsamında çok önceleri görülen ''karabaş patka'' adlı su kuşuna, hem sahil taramasında hem de deltadaki çalışmalarda rastlandığını ifade etti.

Samsun'un Bafra ilçesinde, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. Delta, ayrıca irili-ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden biri durumunda. Bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlenen ve kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor.


http://turkhaber.byegm.gov.tr/2006/nisan2006/th34.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder