14 Eylül 2006 Perşembe

Samsun'da Kaç Adet Sakal-ı Şerif Var?


Lihye-i Saadet
Peygamberimiz hem saç hem de sakalının bakımına son derece özen gösteren bir kimseydi. Yanından eksik etmediği eşyalar arasında misvak, ayna, gül yağı şişesi ve ayna yanında tarak niyetine kullandığı saç ayırma kemiği de vardı. Saç ve sakalı uzadığında makasla kısaltır, yanında bulunan sahabe de ondan bir hatıraya sahip olmak maksadıyla kesilenleri toplardı. O yüzden çok sayıda kişinin elinde Sakal-ı şerif diğer adıyla ‘Lihye-i Saadet’ bulunurdu.

Ancak geçen asırlar zarfında ‘Sakal-ı Şerif’lerin önemli bir kısmı onu muhafaza eden ailelelerin elinde kayboldu. Çoğu aile reisi çalınacağı korkusuyla sahip olduğu emaneti kimseye bildirmeden sır gibi sakladı. Ve onların ölümünden sonra ‘Sakal-ı Şerif’in içinde bulunduğu bohça benzeri muhafazalar sıradan eşya zannıyla dağıldı. Türkler gibi Peygamberi sağlığında görme şansı bulamayan uluslar ise çeşitli yollardan elde ettikleri bu tür hatıralar özenle muhafaza ettiler.

İslam tarihçileri bunun her şeyden öte bir inanç ve gönül meselesi olduğuna vurgu yapıyor. Cam mahfazalar içindeki sakal-ı şerifler kat kat kıymetli bohçalara sarılıp, ahşaptan, sedeften, altından, gümüşten yapılmış sandukalarda korunuyor. Özellikle camilerde bulunan ve Ramazan aylarında Müslümanların ziyaretine sunulması Hazreti Peygamber’in hatıralarına gösterilen saygı ve şahsına duyulan sevginin tezahürü olarak kabul ediliyor.(zaman)

Puta Tapıcılık mı?
Sakal-ı şerif ziyaretinin bir çeşit puta tapıcılık olduğunu söyleyen densizlere de bir çift sözüm var: "Kendi nefsinize, heva ve hevesinize tapmaktan vazgeçmek için çalışın ve bilin ki, kimse sakal-ı şerife tapınmıyor; onun sahibini sevip izleyenler Allah sevgisini buldukları için bu sevginin peşinde koşuyor, pervaneler gibi o ışığın etrafında uçuşuyorlar.(H.Karaman)

Atatürk ve Lihye-i Saadet
Telgraf : çok ivedi
Ankara'ya acele yazı gönderilmesi Ankara, 21.4.1920
Kolordulara (14' üncü Kolordu Komutan Vekilliğine), 61'inci Tümen komutanlığına, Refet Beyefendi'ye, Bütün Valiliklere, Bağımsız Sancaklara, Müdafaa-i Hukuk Merkez Hey'etlerine, Belediye Başkanlıklarına

1- Tanrının lütfuyla Nisanın 23' üncü Cuma günü, cuma namazından sonra Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.

2 - Vatanın istiklâli, yüce Hilâfet ve Saltanat makamının kurtarılması gibi en önemli ve hayati görevleri yapacak olan Büyük Millet Meclisi'nin açılış gününü cumaya rastlatmakla, o günün kutsallığından yararlanılacak ve bütün sayın milletvekilleriyle Hacı Bayram Veli Câmi-i Şerifinde cuma namazı kılınarak Kur'an'ın ve namazın nurlarındanda feyz alınacaktır. Namazdan sonra, Sakal-ı Şerif ve Sancak-ı Şerif alınarak Meclisin toplanacağı yere gidilecektir. Meclise girmeden önce bir dua okunarak kurbanlar kesilecektir. Bu merasimde Câmi-i Şerîf'ten başlayarak Meclis binasına kadar Kolordu Komutanlığı'nca askerî birliklerle özel tören düzeni alınacaktır.
(…)
Hey'et-i Temsiliye adına
Mustafa Kemal


Ülkemizdeki Sakal-ı Şerif Sayısı 
Türkiye’de toplam 1818 sakal-ı şerif bulunuyor. Bunlardan 422’si İstanbul’da, 153 Bursa’da, 98’i İzmir’de, 87’si Yozgat’ta, 83’ü de Balıkesir’de muhafaza ediliyor.

Diğer illere göre Sakal-ı Şerif sayıları şöyle:
“Nevşehir 57, Kayseri 52, Çanakkale 45, Kocaeli 42, Çankırı 32, Çorum 31, Manisa 31, Sivas 31, Bolu 30, Konya 28, Rize 28, Erzincan 25, Ankara 24, Kastamonu 23, Malatya 21, Amasya 20, Samsun 19, Afyon 18, Niğde 17, Sakarya 17, Kütahya 17, Tokat 17, Tekirdağ 17, Eskişehir 16, Muğla 16, Adana 15, Antalya 14, Elazığ 14, Trabzon 14, Kahramanmaraş 13, Zonguldak 13, Bilecik 12, Yalova 12, Karabük 12, Denizli 12, Edirne 11, Sinop 11, Erzurum 11, Isparta 11, Gaziantep 10, Giresun 10, Aydın 9, Aksaray 9, Mersin 9, Hatay 8, Kırklareli 7, Kars 6, Şanlıurfa 6, Karaman 5, Kilis 5, Kırıkkale 5, Kırşehir 4, Ordu 4, Adıyaman 4, Osmaniye 4, Uşak 3, Diyarbakır 3, Bartın 3, Van 2, Tunceli 2, Burdur 2, Gümüşhane 2, Ağrı 1, Artvin 1, Mardin 1, Ardahan 1.”(ANKA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder