29 Eylül 2006 Cuma

İlk Tunç Çağı Öncesi Orta Karadeniz

İLK TUNÇ ÇAĞI II ÖNCESİ ORTA KARADENİZ BÖLGESİ'NİN KÜLTÜREL GELİŞİMİ
(İKİZTEPE ÇANAK-ÇÖMLEĞİ ile KÜÇÜK ESERLERİ IŞIĞINDA)
 /Şevket Dönmez
İstanbul Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı  
İki amaca yönelik olarak geliştirilen "İlk Tunç Çağı II Öncesi Orta Karadeniz Bölgesi'nin Kültürel Gelişimi (İkiztepe Çanak-Çömleği ile Küçük Eserleri Işığında)" başlıklı tezin birinci amacı İlk Tunç Çağı II öncesinde Orta Karadeniz Bölgesi'nin mimari dışındaki mevcut maddi kültür kalıntılarını değerlendirerek özgün kültürel yapının nasıl geliştiğini aydınlatmaktır.

Bu amaca yönelik olarak bölgenin kazılmış ve kazılmamış yerleşmelerinin ele geçmiş buluntuları ile tarafımdan geliştirilen yüzey araştırmaları ve müze incelemelerinde çalışılanlar bir araya getirildi. Bir araya toplanan buluntuların sınıflandırma ve incelemeleri hedeflenen amaca ulaşmak için sadece bir araç olarak değerlendirildi.

Bu değerlendirme 1974 yılından günümüze değin kesintisiz olarak devam etmekte bulunan ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin tabakalaşmasını yansıtan tek araştırma merkezi konumundaki İkiztepe kazılarının sonuçlarına göre geliştirildi.

Tezin ikinci amacı ise ele geçmiş buluntulara dayanarak Orta Karadeniz Bölgesi'nin kültürel yapısı ve kronolojik düzeni hakkında birçok bilim adamının değişik zamanlarda ve farklı şekillerde birbirleri ile uyuşmayan yorumlarını, İkiztepe kazısı ile birinci amaçta elde edilen sonuçlarla karşılaştırıp yeniden değerlendirmek ve böylece bölgenin kültürel yapısı ile kronolojik düzenini daha doğru bir çizgiye yerleştirmek olarak düşünüldü.

Ayrıca, bu amaçlara ulaştıktan sonra ortaya çıkan değerlerin Anadolu içi ve dışı bölgelerle olası bağlantıları ile İlk Tunç Çağı II öncesi Orta Karadeniz Bölgesi kültürünün Anadolu ve Karadeniz Havzası'ndaki yeri ortaya konmaya çalışıldı. Eldeki buluntuları temelde, Orta Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleştirilmiş Sinop'ta Kocagöz Höyük, Samsun'da Dündartepe, Tekkeköy, Kavak-Kaledoruğu, Tokat'ta Turhal-Ulutepe ve Erbaa-Horoztepe kazıları ile tarafımdan Samsun, Sinop, Amasya ve Tokat illerinde gerçekleştirilmiş yüzey araştırmalarında ele geçmiş çanak-çömlek ve küçük eserler oluşturmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder