30 Eylül 2006 Cumartesi

Amisos Mazaiği Işığında Akhilleus-Thetis İkonografisi

AMİSOS MOZAİĞİ IŞIĞI ALTINDA AKHİLLEUS-THETİS İKONOGRAFİSİ
/Derya Şahin
Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü
Haziran 2001'de Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne sunulan ve Prof. Dr. Levent Zoroğlu'nun danışmanlığında hazırlanan Yüksek Lisans tezinin konusu, 1958 yılında antik Amisos kentinde bulunarak 1959 yılında Samsun Arkeoloji Müzesi'ne kaldırılan taban mozaiğidir.

1/2-1959 envanter numara ile korumaya alınan Amisos taban mozaiği; 10 panodan oluşmakta olup, 7 x 8 m. yani 56 m2 ölçülerindedir. Söz konusu mozaik üzerinde, merkezdeki ana panoda Akhilleus annesi Thetis ile birlikte işlenirken, bunun tam önünde ve bakışımlı yerleştirilen panoda ise ev sahibini kurban adarken gösteren bir betim yeralmaktadır. Kurban sahnesi Roma çağında kültü olan ve çok geniş bir coğrafyada saygı gören Akhilleus'u akla getirmektedir.

Yüksek Lisans çalışması olarak sunulan bu tezde, özellikle Karadeniz'e kıyısı olan çok geniş bir coğrafyada saygı gören Akhilleus kültü irdelenmiştir. Bizim çalışmamıza kadar Akhilleus kültünün varlığı Karadeniz'in kuzey sahillerinde, Batı Anadolu'da, Ege adalarında, Kıta Yunanistan'da ve aşağı İtalya'da bilinmekteydi.

Ancak Amisos mozaiği üzerinde yeralan kompozisyon ile Akhilleus kültünün Anadolu'nun kuzeyinde, diğer bir ifade ile Karadeniz'in güney sahillerinde de olduğu ortaya çıkmış olmaktadır. Böylece Akhilleus kültünün saygı gördüğü coğrafyaya Güney Karadeniz kıyıları da dahil edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder