27 Eylül 2006 Çarşamba

Kıblesi Yanlış Camii


Alaçam ilçe merkezinde bulunan ve  1515 Yılında Anadolu Beylerbeyi Şadi Bey tarafından yaptırlan Şadibey Camii, 1970'li yıllarda minare de dahil tamamı ile yenilenmiştir. Kitabesi veya orijinal mimarisi hakkında bilgi yoktur. Ancak kıblesi (tahminen) 15-20 derece sola dönüktür. Bu yanlışlığın ilk mimariye ait olup olmadığı da meçhuldur. İlginç olan 150 metre ilerisinde 1887 Yılında halk tarafından yaptırılan YENİ CAMİİ' in olmasıdır. (Katkıları için Yakup BAŞ 'a teşekkürler.)



Uzmanlar, kıblesi yanlış yönü gösteren camilerde yapılan ibadetle ilgili görüşlerini açıkladı.  
Uzman 1 : Kıblesi yanlış olan camilerde kılınan namazların bir sakıncası yok. Türkiye’nin her tarafında kıblelerde 40 dereceye varan sapmalar var. Fıkıhta, genel anlamda umumi yönelim kıble istikametine olduğu takdirde, namazın şartı olan ‘kıbleye yönelme’ gerçekleşmiş oluyor. Sağa, sola 21 derecelik bir açıya kadar tolore ediliyor...

Uzman 2 : Kıbleye dönmeden namaz kılınmaz. Kıbleye dönmeden kılınan namaz, namaz değildir. Caiz olmaz, kabul olmaz. Mutlaka kıbleyi araştırmamız, kıbleyi bulmamız lazım. Ondan sonra namaza durabiliriz. Ancak, camilerde kıble yönünde sapmalar olması bana düşük bir ihtimal gibi geliyor.


47 yıllık caminin kıblesi yanlış çıktı
 Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Güvercinlik Köyü'nde 1957 yılında yaptırılan caminin kıblesinin yanlış olduğu anlaşıldı. Eyüp Doğru adlı kişi, geçen yıl misafir olarak geldiği Güvercinlik Köyü'nde camiye gitti.Doğru, kıblenin yanlış olduğunu öne sürerek, mihrabın yerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Konunun, köylüler tarafından Nevşehir Müftülüğü'ne iletilmesi üzerine yapılan incelemede, kıblenin yanlış olduğu ortaya çıktı. Müftülük yetkililerinin girişimi ile mihrap sağa çevrilerek kıble yeniden belirlendi.

Nevşehir Müftüsü Yaşar Yaprak, caminin mihrabının yanlış yönde olmasının, kılınan namazları etkilemeyeceğini, İslam dininin hoşgörü dini olduğunu söyledi. Yaprak ''Mihrabın yönü doğru yöne çevrilip tartışma sona erdirildi. Cemaat namazını gönül rahatlığı ile kılabilir'' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder