24 Eylül 2006 Pazar

Danişmendliler

Danismend Gazi:
Danişmendliler, 1071-1178 yılları arasında Sivas, Malatya, Kayseri, Tokat, Amasya ve civarında hüküm süren bir Türkmen hanedanıdır. Hanedanın kurucusu olan Melik-i Muazzam Danişmend, Ahmed Gazi (Taylu) b. Ali'nin menşei ve yaşadığı devir, tarihçiler arasında hâlâ tartışma konusudur. Kaynaklarda hayatı hakkında yeterli bilgi yoktur. Meşhur tarihçi İbn Bîbî'nin, Dânişmendliler hakkındaki rivayetler ihtilaflı olduğu için eserinde onlara yer vermediğini söylemesi dikkat çekicidir.

Bir rivayete göre Danişmend, 360/970 yılında Abbasî halifesi el-Mutî'den izin alarak Rumlar'la cihada çıkmış, Tursan, Çavuldur, Karadoğan, Hasan, Süleyman b. Nûman, Eyyüb b. Yunus ve Karatekin gibi emirler ve gönüllü mücahitlerle Sivas'a kadar gelmiş, askerlerinden bir kısmını Emîr Tursan ile beraber İstanbul'a göndermiş, kendisi de Tokat, Turhal, Amasya ve Niksar'i fethetmiştir. Bazı emîrlerini de Kastamonu ve Canik taraflarına sevketmiştir. Seferlerinden birinde yaralanmış ve Niksar'a dönüp orada vefat etmiştir. Başka bir rivayete göre ise Danişmend, Bizanslılar'la cihad ederken şehit düşen Battal Gazi'nin soyundandır ve İslâmî adi Ahmed'dir. Ancak kronolojik olarak bunların doğru olmadığı bilinmektedir.
(…)

Danismendliler, 1140'da Kasianus yöresi ve Karadeniz bölgesini Rumlar'dan geri aldilar. Melik Muhammed daha sonra güneye yönelerek Elbistan'a hücum eden Haçlilar'i geri püskürttü.
(…)

Artuklu Kara Arslan ile beraber Haçlı topraklarına saldıran Aynüddevle, 1151 yılında Gerger, Kâhta, Adıyaman ve Palu'yu ele geçirerek çok sayıda esir aldı. Sultan Mesud'un damadı ve Sivas-Amasya meliki Yağibasan ise aynı yıl Karadeniz bölgelerinde fetihlerde bulunarak Ünye, Samsun ve Bafra'yı zaptetti. Yeğeni Zünnûn b. Melik Muhammed ise Kayseri'ye hakim oldu.

Danişmendliler'den kendi adına para bastıran ilk hükümdar Danişmend (Gümüştekin) Gazi'dir. Gümüştekin Gazi'nin ve daha sonraki bazı hükümdarların paralarında Grekçe yazılar vardır ve basıldıkları yerler belirtilmemistir. Danişmendli paralarında en dikkati çeken husus bir takim sikkelerin tamamen hıristiyan simgeleri ihtiva etmeleridir.

Mimarî Eserler:
Danismendliler döneminde yapilan mimarî eserlerden bazilari sunlardir: Kayseri Ulucamii, Niksar Ulucamii; Kayseri Kölük camii ve medreseleri, Amasya Halifet Gazi türbesi, Niksar Melik Gazi türbesi, Tokat Yagibasan Medresesi, Niksar Yagibasan medresesi.

Kaynak: Osmanlı Tarihi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder