6 Eylül 2006 Çarşamba

Neden Merzifon Amerika Tarafından Üs Olarak Seçildi?



Merzifon’da Amerikan Anatolian Koleji Kurulması, Gelişimi

Merzifon, karadeniz’in Samsun Limanından ithal ve ihraç edilen malların dağıtım merkezi olarak seçilmiş, kervanlarıyla Anadolu içlerine uzanan bir nakliye merkezi ve ayrıca Erzurum’dan İran’a giden yol üzerindedir.  Bunun dışında Başkent uzağında, Samsun Limanına 100 km. mesafede, göz önünde olmayan bir kasabadır. İstanbul-Erzurum-İran karayolu, kervan yolu ortasındadır. Şehzadeler şehri Amasya’ya 50 km mesafede aydın bir ilim merkezidir. Atatürk de Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra işgal edilmiş topraklardaki Eremeni ve Rum isyanları kontrol altına almak amacı görüntüsüyle Samsun’a gelmemiş midir?


Merzifon ilçesine ait bu genel panoramadan sonra Merzifon ilçesinin kuzey kenarında, Çelebi Sultan Mehmed Han Vakfından kiralanan 40 dönümlük bir arazide, sırtını Hıdırlık tepesine dayamış Anatolian Koleji Kampüsü ve Teoloji Fakültesi kurulmasına göz atalım:

O tarihlerde Merzifon’un nüfusu 1891-92 yıllarında 20.000 dolaylarında olup, 13.380 Müslüman 5.820 kadar Ermeni,  800 kadar Rum cemaati bulunuyordu. Merzifon’daki Rum cemaati, Rum varlığının ve kültürünün üst seviyesini temsil etmiyordu. Birçoğu birkaç nesil önce Trabzon’daki ( bugünkü Gümüşhane’den ) madenlerden Gümüş’deki ( şimdiki Gümüşhacıköy ilçesine bağlı Gümüş beldesi ) gümüş madenlerine çalıştırılmak üzere getirilen bir madenci kılanına mensuptular.

1864 yılında Batı Türkiye Misyonu, Cyrus Hamlin’in İstanbul- Bebek’teki okulunu Constantinopol gibi güçlü bir metropolde, talebelerin karşı karşıya kaldıkları geniş dünyanın çekiciklerine daha az maruz, daha içerilerde bir bölgeye taşıma kararını oyladı. Böylece yetiştirilen genç rahipler de, hizmet verecekleri insanlara daha yakın olacaklardı. Bazı nedenlerden dolayı Merzifon çekici ve iyi bir yerdi. ve yeni yerleşim yeri olarak ( Merzifon ) seçildi.

Bazı nedenlerden dolayı Merzifon çekici ve iyi bir yerdi diyor,  Merzifon Anatolian Koleji Müdürü Dr.Gorge White Hatıratında.. Teşkilat dört misyona ayrılmıştı. Merzifon Batının ortasındaydı. Kendilerine göre stratejik bir önemi vardı her halde Merzifon’un. Ayrıca Bizans Döneminde, Başkenti Amasya olan Ermeni Tema’sının  ( ?) içinde yer alıyordu. Merzifon ayrıca iç Anadolu’yu Samsun Limanına bağlayan kilit noktadaydı. Şehrin kuzey-batı akropolünde Rum St. Barbara Kilisesi vardı. Her yıl St. Barbara gününde Rumların ibadeti için kullanılıyordu.

1851’de P.O. Powers isimli misyoner Merzifon’a gelir ve şehirde 5 gün kalarak iki Protestan Ermeni ile görüşür.

1852 yılında Amerikan BOARD Teşkilatının Merzifon’a gelen ilk misyonerleri Maria Vest ve eşidir. 1852’de 9  Evangelist aile bir Protestan gurup olarak tanınır. 1853’de  Edwin E.Bliss önderliğinde 10 Protestan, Merzifon’da ilk Protestan kilisesini kurarlar.

1860’da J.Y.Leonard ve eşi Merzifon’a yerleşir. 1861’de Protestan sayısı 261’e çıkar, bunların 18’i kilise üyesidir. 1863’de E.M.Dodd ve Jhon F.Simith aileleriyle birlikte Merzifon’daki istasyon adı verilen Koleje yerleşir.

16.09.1861 tarihinde Merzifon ve Hacıköy Protestan Ermenileri verdikleri dilekçede Hazineden parasız mezarlık yeri isterler.          

1865’de Eliza Fritcher direktörlüğünde Kızlar Okulu açılır. İlk öğrenci sayısı 8 iken, 35’e yükselir. Eliza Fritcher 30 yıl kalır ve Merzifon’da vefat eder. Yatılı Okulun başkanlığını daha sonra Mary D.Wight, Jennie C. Smith, C.E.Bush Yürütürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder