23 Eylül 2006 Cumartesi

Samsun'un Ekonomik Çöküşü




Samsun Bölgesel Ekonomik Kalkınma A.Ş. (SABEK) tarafından yapılan araştırmada, Samsun'un 1980 sonrasında başlayan gerilemesinin en önemli sebepleri arasında bölge toptancılığı rolünün il içi ticarete dönüşmesi olduğuna dikkat çekildi.


Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Samsun İl Gelişim Planı kapsamında hazırlanan ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından da onaylanan Samsun Gelişim Stratejisi Raporu'nda, Samsun'un diğer illerle arasında bulunan farkları ve üstünlüklerini 1970'li yıllardan sonra bölgedeki ve ülkedeki konumunu kaybetmeye başladığı vurgulandı. Raporda, 1980 öncesi Samsun'un büyüklüğünün kaynağının kamu sanayi yatırımlarının bölge gelirine sağladığı katkı, bölgenin toptan ticaretinin merkezi olması, ulaşım altyapısı, kayıt dışı, ekonomiden sağlanan gelir olduğunu ve kişi başına Gayri Safi Milli Hasıla'nın dolar bazında 1987 yılında bin 239, 1990 yılında bin 983, 1995 yılında 2 bin 26, 2000 yılında 2 bin 325 ve 2001 yılında bin 680 olduğunu açıkladı.

1980 sonrası gelir kaybetmenin nedenleri ise Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisine geçmesi, ulaşım ve haberleşme imkanlarının kolaylaşması neticesinde bölge toptancılığı rolünü il içi ticarete bırakması, 1980 sonrası devletin küçülme politikası ve buna paralel olarak devletin yatırımlardan çekilmeye başlaması, küçülen devlet yatırımlarının özel sektör yatırımlarıyla telafi edilememesi ve kayıt dışı ekonomi unsurlarından kaçakçılığın azalması olarak kaydedildi.

Samsun'un il sıralamalarında 7. sıradan 32. sıraya gerilemesinin diğer nedenleri ise yaşanan gelişmelere bağlı olarak, hızla artan işsizlik sorunu, hızla artan sermaye ve insan göçü, il kalkınma planlarının bilimsel bir temele dayanması zorunluluğu olarak tespit edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder