18 Aralık 2006 Pazartesi

Sıtkı Hoca (Yusuf Sıtkı BAYRAM)

Merzifon’un Hacı Bayram oğulları namıyla anılan eski bir ailesinden Abdulmecid Efendinin oğludur.  (H.1284-M.1868) yılında doğmuştur. Merzifonlu Müderris Hacı Bayram zade Hoca Bekir Efendi’den okumuş, medrese tahsilini bitirdikten sonra İstanbul’a giderek Ümmü Veled Medresesinde yüksek tahsilini ikmal ve icazet (diploma) almıştır. Çeşitli tarihler de Merzifon da Eytam müdürlüğü ve Evkaf (Vakıflar) memurluğu yapmıştır. Havza Direm Köyü imamlığı yaptığı sırada Milli Mücadelemize katkıları nedeni ile Havza tarihinde de  seçkin bir yer edinen Sıtkı Hoca en son Havza müftülüğü görevinden emekli olarak meslek hayatını tamamlamıştır. 

Boş zamanlarını tamamen mütalaa ile geçirirdi. Güzel konuşur, güzel yazar, hoş-sohbet, hazır cevap, zarif nüktedan, nevi şahsına mahsus, gün görmüş geçirmiş bir zat idi. Hayatında çok çile çekmiş 1 Eylül 1957 tarihinde memleketi olan Merzifon da vefat etmiştir.(2)

“Din Adamı” kişiliğinin yanı sıra edebiyata düşkünlüğü ile de tanınan Sıtkı Hoca’nın yazdığı şiirlerden biri:Milli Mücadele sırasında Haymana Harbinde şehit olan oğlu Aliyyüddin içindir. Çektiği onca sıkıntı arasında en sevdiği evladını da kaybetmesi onu çok sarsmış, bu ağıtında bir taraftan dini bir tevekkül ile kendisini teselliye zorlarken, bazı mısralarında da bedbin isyankar feryatlar koparmaktan kendisini alamamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder