24 Aralık 2006 Pazar

Samsun'da Üretilen Zili Dünya Starları Çalıyor

AA - SAMSUN - Samsunlu bateri zili ustası Murat Diril'in zilleri ABD'den Çin'e birçok ülkeye ihraç edilirken, dünyaca ünlü birçok yıldızın orkestralarında da kullanılıyor. 19 Mayıs Sanayi Sitesi'nde altı yıl önce kurduğu atölyede el işçiliğiyle bateri zili üreten 32 yaşındaki Diril, zilleri Avrupa'da bir firma aracılığıyla dünyanın çeşitli ülkelerine gönderiyor.

Çırak olarak başladığı mesleğinde, Almanya'da katıldığı bir fuar sonrasında gelişme sağladığını belirten Diril, halen 30 kişinin çalıştığı atölyede ayda 2 bin dolayında zil ürettiklerini söylüyor. Üretilen zillerin tamamını ihraç ettiklerini anlatan Diril, "1999'da Almanya'da bir fuarda Avrupa'nın en büyük müzik aletleri firmalarından biri olan Roland Mein'in yetkilileriyle tanıştım. Bana teklifte bulundular. Kendi atölyemi kurup imalata başladım. Ardından Mein firmasına zil üretmeye başladık" diyor.

Dünyaca ünlü birçok yıldızın orkestralarında kendi zillerinin kullanıldığını söyleyen Diril, "Madonna, Ricky Martin, Michael Jackson, Jennifer Lopez gibi dünyaca ünlü starlar orkestralarında bizim zillerimizi kullanıyor. Dünyanın en iyi bateristlerinden biri olarak kabul edilen Johnny Rabb bile bizim zilleri tercih ediyor" diye konuşuyor. Dünyada elişçiliğiyle zil üretiminin yaygın olmadığını belirten Diril, zillerini ABD, Almanya, Çin, Lüksemburg ve Fransa gibi ülkelere gönderiyor. Diril, yeni yıldan itibaren iç piyasa için de üretim yapacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder