20 Nisan 2006 Perşembe

Yakakent’te Turizm Öne Çıkacak

Su sıkıntısını gidermeleri ile yazın Yakakent’in nüfusunda önemli bir artış olduğunu gözlemlediklerini söyleyen AK Partili Belediye Başkanı Dr. Radi Şen, “Amacımız Yakakent’in turizm potansiyelini öne çıkararak, insanımızın misafirperverliğiyle birlikte Yakakent’in güzelliğini herkese sunmak” dedi.
Yakakent’in AK Partili Belediye Başkanı Dr. Radi Şen, ilçede alınan tedbirle su sıkıntısının geçen yıl yaşanmadığını ve bunun nüfusun üzerinde olumlu etkisinin olduğunu açıkladı. Amaçlarının Yakakent’in güzelliklerini turizmin hizmetine sunmak olduğunu belirten Başkan Şen, sorunları çözerken merkezi yönetimden daha fazla yardım görmek istiyor. Su dışında, imar ve kanalizasyon sisteminde önemli sıkıntıları bulunduğunu belirten Başkan Şen, vatandaşların gerektiği zaman kendilerini uyarmalarını bekliyor. Yakakent Belediye Başkanı Dr Radi Şen, Bizim Mahalli İdareler Gazetesi’ne konuştu.

Güzellikler Hizmete Sunulacak
İlçemizin nüfusu 4 bin 700’dür. 5 Aralık 2004 tarihinde Küplüağzı Köyü’ne bağlı mücavir alan Paşakent, Liman ve Zifafsuyu ve Çamgölü’ne kadar olan bölgenin belediyeye bağlanmasıyla ilgili referandum yapıldı. 600 kadar nüfus o bölgeden belediyemize katılma hususunda lehte oy kullandı. O bölge bağlanır, yani mahalle oluşturulursa, nüfusumuz 5 bin 300 civarında olacak. Yakakent nüfusu çok değişkenlik gösteriyor. Sanayi ve sürekli gelir kaynakları sınırlı olduğu için özellikle geniş nüfus devamlı göç veriyor. Bunun yanında özellikle yaz mevsiminde, okulların kapanmasından tekrar açılmasına kadar geçen sürede nüfusumuz 10-15 bin arasında değişiyor. Hafta sonları bu nüfus daha da artıyor. Merkezdeki kış nüfusumuz 2 bin 500 civarında. Ama yazın bahsettiğim durum gerçekleşiyor. Yaz mevsiminde tüm çalışmalar 4 bin 700 nüfusa göre planlandığı için 1998’den itibaren, özellikle içme suyu konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu durumda yazlıkçıların, özellikle günübirlik olanların, buraya gelmesini olumsuz yönde etkiliyor. Geçen yıl yaptığımız iki aylık bir çalışmayla yaz boyunca su sıkıntısı çekmedik. Bunu da gelen insan sayısındaki artışta gözlemledik. Amacımız Yakakent’in turizmini öne çıkararak, Yakakent ve Karadeniz insanının misafirperverliğiyle birlikte Yakakent’in güzelliğini herkese sunmak.

Kaçak Su Tüketimine Önlem Aldık
Bizim iki tane lezyon kuyumuz var. Bu kuyulardan iyileştirme çalışması yaptık. Bunun yanında Küplüağzı Çayı’nın kenarındaki kuyularda ve dere içerisinde ıslah çalışmaları yaptık. Ve Yakakent içerisinde de çok fazla su kaynağı vardı. Tespit edilen 200 kadar noktadaki boru patlaklarını onardık. Aslında kuyulardan çıkan suyun daha şebekeye ulaşamadan yüzde 40ı bitiyordu. Konutlardaki kaçak su tüketimini önlemek için çalışmalar yaparak bir nebze olsun içme suyu sıkıntımızı giderdik. DSİ’yle beraber yaptığımız bir çalışma var. 2 bin 700 metrelik boru aldık. 12-13 litre civarında su tespiti yaptık. Bu suyu da yine şehir şebeke suyumuza ilave edeceğiz. Bu ilave de gerçekleşirse, içme suyu konusunda hiçbir problemimiz kalmayacak.

Merkezi Yönetim Yardım Etmeli
45 personelimiz vardı. Göreve geldikten sonra personel alımı veya çıkarma uygulamalarından hiçbirine girmedim. Sadece bir personelimizi emekli ettik. Bizim personelimize maaş ve prim alacaklarından oluşan 300 milyar lira gibi bir borcumuz var. Son yedi yıl içinde hiçbir işçimiz tam maaş alamamış. Ortalama aylık İller Bankası gelirimiz 25 milyar lira civarındayken, işçilere toplam ödememiz gereken para 30 milyar lira civarında. Bu pay personel aylık net maaş ödemesini karşılayacak seviyede değil. 2003 yılının Ağustos ve Ekim aylarında iki tane emekli olmuş personelimiz vardı, bunların emekli ikramiyelerini bile ödenmemişti, biz ödedik. Kendi emekli ettiğimiz personelimizin de parasını ödedik. Bu arada personele geçmiş borçlarımıza mahsuben 40-50 milyar lira bir ödemede bulunduk. Piyasaya borçlarımızın tamamını ödedik. Emekli Sandığı, SSK, TEDAŞ’a başta olmak üzere, 2,5 trilyon civarındaki toplam borcumuzun personel maaşlarını da düzenli olarak ödeyerek, ilk on ay içinde 220-230 milyar civarında borç ödedik. Personelimiz, kendilerine çıkarttığımız bankamatik kartlarıyla, ay başında, memurların maaş gününde paralarını alıyorlar. İller Bankası’ndan gelen payımızla kalan borçlarımızı ödememiz mümkün değil. Hatta personele olan 200 milyar lira civarında olan borçlarımızın ödenmesi de çok zor. Belediyemizin çok fazla gayrimenkulü yok. Bulunduğumuz binalar, moteller ve iki tane dükkan var. Bunarın hepside ipotekli zaten. İmar uygulamalarından gelebilecek meblağlarla belki Emekli Sandığı ve personele olan borçlar ödenebilir, ancak SSK ve TEDAŞ’a olan borçlar konusunda merkezi yönetimin mutlaka yardım etmesi gerekiyor. Yine 1998-1999 ve 2000 yıllarında belediyemizde geçici işçi olarak çalıştırılmış ve işten çıkarılmış olanların mahkemeye başvurmaları sonucu oluşmuş tazminatlarının da ödenmesi gerekiyor. Bir personelimize ödedik, diğer dört personele şu anda da 27 milyar liralık tazminatını ödüyoruz. Bunun yanında iki personelinde mahkemesi devam ediyor. Toplam, bu şekilde de 45 milyar lira civarında bir tazminat ödedik.

İmar Sorunu Uykumu Kaçırıyor
Belediye başkanı olarak benim uykularımı ne Yakakent’in yol, su , çöp, kanalizasyon, pazar yeri gibi problemlerinin halledilmemiş olması ne de borçlar kaçırıyor. Bunlar bir şekilde halledilebilir. Ama imarla ilgili sorunlarımız açıkçası uykularımı kaçırıyor. Çünkü Yakakent belediye olduktan sonra sık sık imar ya da revizyon imar uygulamaları kapsamında değişiklik yapılmış. Ama uygulamaların planlanmasında ve işletmesinde belediye tarafından müdahale gerçekleşmemiş. Şu anda yapılaşmanın devam ettiği birçok yerimizde binalar kaçak üç ana mahalleden oluşuyor belediyemiz merkeze bağlı Çığlık ve Recepköy dediğimiz yerleşim yerlerimizde imar uygulaması hiç yok. Kosköy Mahallesi’nde imar çalışması yapılmış ama bir tane ruhsatlı binamız yok. Kosköy’ün altındaki yazlıkçıların yüksek fiyatlarla satın alıp bina yaptırdıkları alanda da imar çalışması bitmemiş. 2001 yılında başlayan imar uygulaması şu anda yargıya intikal etmiş durumda. Şehiriçinde de yapılaşmanın olduğu, hatta bittiği bazı alanlar, günübirlik turizm tesis alanı ya da yeşil alan olarak görülüyor. Bu konularla ilgili de hiçbir çalışma yapılmamış. Bizim ana caddemiz olan Cumhuriyet Caddesi’yle deniz arasındaki alanda tüm binalar kıyı kenar çizgisine bakılmaksızın kurulmuş., kıyı kenar çizgi ihlal edilmiş. 1995’te bu durum fark edilmiş. Bu konuda idari mahkemeye başvurulması gerekirken meclisi, 2004 Şubat ayındaki olağan toplantısında bu alandaki yapılaşmanın kıyı kenar çizgisine göre değil de hiza ve istikamete göre yapılması konusunda bir karar alınmış. Bu karar ne Bayındırlık ne de şehrin planına işlettirilmemiş. Alınan karar sadece kendisini bağlıyor. Bu yapılaşmada biz ruhsat veremiyoruz. Kıyı kenar çizgisinin iptali için İdari Mahkeme’ye dosya hazırlıyoruz, yakında da müracaatlarımızı gerçekleştirip bu sorunu çözümleyeceğiz.

Fosseptik Sistem Yetersiz
Tüm belediye başkanları imkanları ölçüsünde hizmet etmişler. Yakakent’te kanalizasyonla ilgili hiçbir çalışma yapılmamış. Şu anda Yakakent’teki tüm binaların fosseptik sistemi var. Yakakent, 1981’de ilçe olmadan önce çok katlı ve büyük binalar buraya yapılmadan önce fosseptik sistem küçük binalar için yeterliymiş. Ama beş katlı 10-20 daire arasında değişen büyük binalar yapılmaya başlanınca fosseptik sistem yetersiz kalmış. 20 daireyi karşılayacak büyük fosseptiklerin yapılması çok zor. Şu anda Yakakent’te inşaat yapılacağı zaman bu fosseptiklerden sızan lağım artıklarıyla karşılaşılıyor. Artık toprak emmiyor. Çakıllı alanlar hala biraz emiyor ama eskisi gibi değil. Buda büyük problem. Cumhuriyet ve Pazaryeri Caddelerimize taş döşendi. Bazı ana yollarımız da asfaltlandı. Asfaltlanmayan bölgelerde yol sorunumuz, ciddi boyutlarda. Karayollarının kamulaştırma işlemi, Yakakent’te 1996’da başlamış. Bununla ilgili de çok fazla çalışma yapılmamış; belki düşünüldü ama maddi imkansızlıklar ortada. Çöp yerimiz şu anda şehir merkezinde. Çöp yerinin şehir merkezi dışına taşınması konusunda karar alınmış durumda. Daha önce bu konuyla ilgili çalışma yapılmış ancak tespit edilen yerin jeolojik çalışmaları ve tahsisi konusundaki çalışmalar bitirilmemiş. Bu çalışmalara devam ediyorum. Yine Pazar yeri konusunda Pazar yerimiz cadde üzerinde şu anda Pazar yerinde de iyileştirme yapılmak zorunda. Vatandaşın şehir şebeke suyundan hiç yararlanamıyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız olacak.

Hibe Programına Şartlı Girdik
Kanalizasyonla ilgili İller Bankası’na bir proje hazırlattırıyoruz. Bize bağlı olan tüm yerleri de içine alacak oldukça büyük bir proje bu. Dış destek yada kredi olmadan, kendi imkanlarımızla kanalizasyon çalışması yapmamız imkansız. Bu konuda AB’nin hibe programları var. Bu programlarda, ilk hazırlanacak taslaklarda yerel idareler ve altyapı çalışmaları yoktu. Bizlerin de uğraşıyla siyasilerimizin ve milletvekillerinin de desteğiyle hibe programlarının içine belediyeler ve altyapı hizmetleri de girdi. AB hibe programlarından yararlanabilmesi için belediyelerin, Emekli Sandığı’na SSK’ya ve Maliye’ye borçlarının olmaması şartı var. Tabii bu şart, elimizi kolumuzu bağlıyor. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Kredi kullanan belediyelerin bu şarta tabi tutulması, belki daha akılcı olabilir. Adı üzerinde hibe! Hibe yardıma muhtaç alana yapılır. Zaten bu belediyelerin parası olsa, borcu olmazdı. Altyapısını tamamlamış olurdu. Bu konuda yetkililerin bu maddeyi tekrar gözden geçireceklerini umuyorum. 2000 yılı içinde gerekli şartları taşıyan projeler olmadığı için 60 bin euro Türkiye’de kullanılamadı.

Ah Bir Bekomuz Olsa!
Var diyebileceğimiz bir aracımız yok. Araç parkımızda hizmet aracı olarak 91 model bir Doğanımız var. İlçe içinde kullanabiliyorum ama Samsun’a bile gidemiyorum. Bir tane çöp arabamız, eski model iki traktörümüz, bir kamyonumuz var. İş makinesi, greyder dozer, kepçe ve bekomuz yok. Yakakent’te iş makinesi kiralayabileceğimiz özel teşebbüs de yok. Bir bekomuz olursa bu amaçla pek çok işimizi halledebiliriz. Alaçam’da sadece yakıt karşılığı kiraladığımız eski model bir beko var. Ulaşımda, özel halk otobüslerimiz var, Yolcu kapasitesine göre seferler düzenleniyor. Alaçam/-Yakakent arasında fazla yasal olmasa da dolmuş taksilerimiz çalışıyor.

Hükümet Çok Seçici Davranıyor
Şov yapmadan, hükümet programı çerçevesinde, ülkemiz ve Samsun’umuz için yararlı olmaya çalışıyorlar. Taleplerimizle ilgili olarak da yardımcı oluyorlar. Enflasyonu yenme konusunda da kendilerini sorumlu hissettikleri için hükümetin yeni yatırım noktaları konusunda çok seçici olduğunu da biliyorum. Samsun-19 Mayıs, sonra da 19 Mayıs-Bafra arası yollarla Yakakent şehir girişi yolu tamamlanacak vekillerimiz sayesinde. Hükümetimiz hem iç hem de dış ilişkilerde ve ekonomik anlamda güzel çalışmalar yapıyor. Muhalefet, muhalefet yapmıyor, çünkü eleştirecek bir şey bulamıyorlar kanımca. Bu hükümetin bugüne kadarkilerin yapamadıklarını, cesaret edemediklerini başarıyor. Örnek, YTL’ye geçiş ayrıca AB ile ilgili süreçte tarih olma konusunda da çok duyarlı davrandı. Tabi ki istediklerimizin hepsi elde edilemedi ama, 1999’dan bu yana, buralara gelinmesi büyük başarı. Önceki dönemlerde yine, hortumcuların, yolsuzlukların, dolandırıcıların üstüne gidilemiyordu. Buda akla acaba iktidarın bunlarla bir bağlantısı var mı sorusunu getiriyordu.

Vatandaş Uyarsın!
Beş yıl içerisinde yapılacak işlerde bize destek olsunlar. Yapamadıklarımızda da bizi uyarsınlar, daha iyiyi ve güzeli yakalamak adına körü körüne eleştirmesinler, Yakakent’in önünü tıkamasınlar. Belediye personeline adil davranacağıma, onları siyasete karıştırmayacağıma söz vermiştim. Belediye siyaset yeri değil ama bazı siyasi yakıştırmalar olabiliyor. Bu konuda da vatandaşımın uyarılarını bekliyorum.

Radi Şen Kimdir?
1968 Samsun-Alaçam doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Alaçam’da tamamladı. 1991’de 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Mecburi hizmetini Mardin-Nusaybin’da, askerliğini Samsun Sıhhiye Okulu’nda yaptı. 1993 yılı Nisan ayından itibaren Yakakent Sağlık Ocağı’nda hizmet verdi. 30 Aralık 2003 tarihinde de istifa ederek aday oldu ve 1 Nisan 2004’ten itibaren de belediye başkanı olarak görev yapmaktadır. Şimdiye kadar hiçbir siyasi oluşumun içinde yer almadı. Hiç siyaset yapmadı. 28 Mart’taki yerel seçimler öncesinde AK Parti iktidarının ülke genelinde, özellikle ekonomik anlamda olumlu gelişmelere imza atması, bizi de etkiledi ve Yakakent’te de yapılması gereken birçok hizmetin olması ve AK Parti’nin iktidarının gücünün Yakakent’e de aktarılması, burada da iyi ve doğru işler yapılabilmesi için gelen teklifi değerlendirdi. Halk da destek verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder