23 Nisan 2006 Pazar

Nereye Gidelim

Kızılırmak Deltası- Samsun
Bafra, Alaçam ve Ondokuzmayıs ilçelerinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Alan deniz kıyısında olup 25’e yakın irili ufaklı göl içermektedir. Cernek, Liman, Uzungöl, Gıcı, ve Balık gölü en önemli gölleridir. Alan tarım alanları, kumul, sulak alan, çayır, sazlık ve galeri ormanlarından oluşur. (EKLEYEN:Eser Yoloğlu)

Konaklama: Cernek gölü için(koruma alanı) en yakın yerleşim birimi alana 9km uzaklıktaki Doğanca Beldesi’dir. Alanın bulunduğu yer kamp için uygundur. Fakat sürü hayvanlarına( mandalar, atlar, develer, sığırlar)ve tilki, çakal(şanslıysanız) gibi hayvanlara da dikkat etmek gerekir. Gölün kıyısında balıkçı kooperatifine ait 3 katlı bir bina vardır. Genelde Samsun ekibi olarak kamplarda bu binayı kullandık.

Yemek: Gıda ihtiyacı Bafra’dan karşılanabileceği gibi Doğanca’ dan da kısmen karşılanabilir. İsteyenler özel mönü olarak Doğanca’ dan manda yoğurdu alabilirler.

Nasıl gidilir: Samsun-Bafra garajından Bafra’ ya (50km) gün içerisinde her saat araç vardır. Bafra’dan Doğanca’ ya (13km) Bafra stadının yanından dolmuş bulunabilir. Dolmuş sabah ve akşama yakın saatlerde seyrek olarak kalkmaktadır. Ancak Doğanca’ dan deltaya(9km) araç bulmak güçtür. Şans ve otostop becerisi ve ya özel araç gereklidir. Öte yandan bu yol gözlem yapılarak ta değerlendirilebilir. Not: Bafra, içerisinde kaybolmaya müsait bir şehirdir dikkatli olun:)

Kuşlar: Türkiye’nin en önemli kuş alanlarından birisidir. Dünya ölçeğinde nesli tehlikede olan kuş türlerinden tepeli pelikan, dik kuyruk, bıldırcın kılavuzu gibi türler bölgede gözlemlenebilir. Göç döneminde aladoğan, arı şahini, balık kartalı, kara çaylak, çayır delicesi ve bozkır delicesi gibi yırtıcılara da rastlanmaktadır. Bunun yanında büyük su çulluğu, sürmeli kumkuşu, sürmeli kervançulluğu ve sarı bacaklı düdükçün de göç döneminde görülebilmektedir. Kışlayan türler arasında uludoğan, gökdoğan, paçalı şahin, kızıl gerdanlı dalgıç, sakarca kazı, kılkuyruk gibi türler sayılabilir. Ayrıca alanda raslantısal olarak hazar cılıbıtı, sürmeli kızkuşu, büyük tarakdiş, korsan martı ve kuzey çıvgını gözlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder