18 Nisan 2006 Salı

Asarcık İlçemizi Tanıyalım



TARİHİ

Küçük bir köy statüsünde olan şimdiki ilçe merkezi ve birkaç köye 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra Rusya’dan göç eden  Çerkezlerin yerleşmesiyle ilçe kurulmaya başlamıştır. Zamanla civardan gelen insanların yerleşmesiyle de büyümüş ve gelişmiştir. 1959 yılında nahiye, 1987 yılında ilçe olmuştur. Belediye ise 1989 yılı Mart ayında yapılan mahalli idareler seçimleri ile kurulmuştur.

SOSYO-EKONOMİK YAPISI

İlçede tarıma elverişli arazinin az ve verimsiz olması, sulanabilir arazinin olmaması tarım ekonomisinin gelişmesini engellemiştir. Tarımda elde edilen ürün halkın ancak tüketim ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir. İlçede yetiştirilen ürünler buğday, mısır, arpa ve şekerpancarıdır. Şekerpancarının dönüm başına ortalama 2,5 ton civarında elde edilmesi verimin oldukça düşük olduğunu göstermektedir.

Bazı köylerde halk kendi imkanları ile arıcılık yapmaktadır, fakat elde ettikleri ürün sadece kendi ihtiyaçlarına karşılayabilecek miktardadır.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce Acılan ev ve el sanatları kursları da ev ekonomisine kısmen katkı sağlanmasında yararlı olmaktadır.


Tarihi ve kültürel Değerler

Tarihi değerler açısından çevre ilçelere nazaran pek zengin sayılmamakla birlikte; ilçede günümüze kadar gelip, önemini yitirmemiş eserler vardır. Bunlar Kılavuzlu ve Gök göl köyündeki camiler ve Ayaklıalan köyündeki tarihi kilise kalıntısıdır.

Gökgöl  camii: 1180 yılıda ahşap olarak yapılmıştır.M. 1870 H.1291 yılıda ilk kez ,1970 yılıda ise son kez tamir görmüştür.


Asarcık Fotoğrafları İçin Bakınız:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder